....

ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΖΗΤΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΈΝΩΣΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ»

Το (αλβανικό) Εναλλακτικό Κόμμα στα Σκόπια επιδιώκει την ένωση των Αλβανικών δήμων, όπως επιδιώκουν οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο.

 

 «Την ώρα που το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται πριν από την τελική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, και όταν κάθε δυτικός διπλωμάτης που πηγαίνει στην Πρίστινα επαναλαμβάνει το ρεφρέν «να γίνει η Ένωση Δήμων με σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο», το ερώτημα που πρέπει  να ερωτάται  είναι γιατί τα κόμματα των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία, αυτά που έχουν δήμους (Δημοκρατική Ένωση για Ένταξη, Συμμαχία για τους Αλβανούς και BESA), δεν εγείρουν πρωτοβουλία για την ίδρυση του Συνδέσμου Αλβανικών Δήμων στη Βόρεια Μακεδονία με τις εξουσίες που η διεθνής κοινότητα θέλει να υπάρχει η Ένωση δήμων με σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο;», δήλωσε ο Ζεκίργια Ιμπραχίμι από το «Εναλλακτικό» («Alternativa») κόμμα.

Όπως σημειώνεται, αυτό το κόμμα ήταν μέλος της κυβέρνησης των Σκοπίων,  με τρεις υπουργούς, αλλά πήγε στην αντιπολίτευση λόγω διαφωνιών σχετικά με την κατανομή των θέσεων, μετά την απόφαση να ενταχθεί στην κυβέρνηση το κόμμα Συμμαχία για τους Αλβανούς.

Το αίτημά του για Ένωση Αλβανικών Δήμων απορρίφθηκε από άλλα κόμματα, εκτός από το Κίνημα Μπέσα, που έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει μια τέτοια πρόταση.

Η Δημοκρατική Ένωση για Ένταξη (DUI), με επικεφαλής τον Αλί Αχμέτι, είπε ότι μια τέτοια πρόταση είναι «αντιδυτική» και επιζήμια για τις διαδικασίες που διέρχεται το Κοσσυφοπέδιο.

 

«Μια τέτοια πρόταση είναι αξιολύπητη, αντιαμερικανική και αντιευρωπαϊκή, είναι επιζήμια για την οριστική λύση του ζητήματος του Κοσόβου. Ανεπιτυχής προσπάθεια επιβίωσης στην πολιτική σκηνή μετά το φιάσκο και την εντελώς λανθασμένη και καταστροφική ευθυγράμμιση», αναφέρεται στην αντίδραση του DUI.

 

Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του πρωθυπουργού Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι λέει ότι οι δήμοι στη Βόρεια Μακεδονία έχουν δικαίωμα συνεργασίας, επομένως δεν χρειάζονται ενώσεις ή άλλες μορφές συνδικαλιστικών οργανώσεων.

 

Ο πρόεδρος του VMRO DPMNE,  Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είπε ότι μια τέτοια ιδέα «θα μπορούσε να επιδεινώσει τις διεθνικές σχέσεις» και ότι οι σχέσεις και τα δικαιώματα των εθνοτικών κοινοτήτων, ειδικά της Αλβανικής, που ρυθμίζονται από τη Συμφωνία της Αχρίδας.

Οι Αλβανοί ζητούν την αφαίρεση του ορισμού στο Σύνταγμα ως λαού «20%» Κάποια μικρότερα κόμματα της πΓΔΜ χαρακτήρισαν την πρόταση της Εναλλακτικής «εθνικιστική ιδέα που βλάπτει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας».

Shqiptarja, RFE, 

--

The Hellenic Information Team

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments