....

ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΚΛΕΜΜΕΝΗ MERCEDES

Οι υποψίες των Ελλήνων αστυνομικών για τη Mercedes του και η ανακάλυψη ότι ήταν κλεμμένη – Η ενημέρωση του, και τότε Υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – Η επίσκεψη Πότσι στην Αθήνα και η κατάσχεση της κλεμμένης Mercedes – Η επιστροφή του Αλβανού Υπουργού αεροπορικώς στα Τίρανα

Αυτό που έγινε το 1999, από Υπουργό της τότε αλβανικής κυβέρνησης είναι αδιανόητο. Ο Σπάρτακ Πότσι, Υπουργός Δημοσίας Τάξεως της Αλβανίας τότε ήρθε για επίσκεψη στην Ελλάδα οδικώς, με μια πολυτελέστατη Mercedes που ήταν κλεμμένη από την Ιταλία.

Οι Έλληνες αστυνομικοί εντόπισαν την παρανομία στην Κρυσταλλοπηγή της Φλώρινας. Άφησαν όμως τον Πότσι να έρθει με την S – 350 στην Αθήνα και λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του, τον ενημέρωσαν για τα καθέκαστα. Αρχικά, οι Αλβανοί δεν δέχτηκαν ό,τι έχουν διαπράξει μια τόσο σοβαρή παρανομία.

Τελικά, καθώς τα στοιχεία των Ελλήνων ήταν αδιάσειστα και οι Αλβανοί αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα μας αεροπορικώς για τα Τίρανα… Να σημειώσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 1999 Υπουργός Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδας (κυβέρνηση Κώστα Σημίτη) ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης! Αυτό για μας δεν είναι καθόλου περίεργο. Περίεργο θα ήταν ο κύριος Χρυσοχοΐδης να μην ήταν, και τότε, Υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Όταν σε 25 χρόνια, ένας μόνο πολιτικός θεωρείται ικανός να αναλάβει ένα Υπουργείο και μάλιστα από δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), πέντε φορές, αποτελεί μεν τιμή για τον ίδιο, αλλά προκαλεί θλίψη και προβληματισμό για τους πολιτικούς αυτής της χώρας. Ευτυχώς που υπάρχει ο κύριος Χρυσοχοΐδης, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να τον έχουμε εφεύρει...



alvanos-mercedes-mesa
Mercedes S-350, μοντέλο 1995, παρόμοια με αυτή του Αλβανού Υπουργού



Επανερχόμενοι στο γεγονός με τον Αλβανό Υπουργό, να αναφέρουμε ότι αυτό θα παρέμενε πιθανότατα μυστικό. Κάποιος όμως ενημέρωσε τον κορυφαίο αστυνομικό συντάκτη Πάνο Σόμπολο, ο οποίος το δημοσιοποίησε. Το απίστευτο συμβάν έγινε θέμα και σε ξένα Μ.Μ.Ε. Ο Πάνος Σόμπολος έχει συμπεριλάβει το γεγονός με τον Σπάρτακ Πότσι στο βιβλίο του «Τα τραγικά γεγονότα με τον Σπάρτας Πότσι» στο βιβλίο του «Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας» και από αυτό αντλήσαμε τα περισσότερα στοιχεία του σημερινού μας άρθρου.

Ο Σπάρτακ Πότσι στην Κρυσταλλοπηγή με την κλεμμένη Mercedes
Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων του 1999 ήρθε στην Ελλάδα, για επίσημη επίσκεψη, ο τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξεως της Αλβανίας Σπάρτακ Πότσι. Να σημειώσουμε ότι το επώνυμο Πότσης υπάρχει τόσο στη Βόρειο Ήπειρο, όσο και στο ακριτικό Πωγώνι του νόμου Ιωαννίνων, ιδιαίτερα στο χωριό Κεφαλόβρυσο. Ο κύριος Πότσι δεν ήρθε από την Κακαβιά, αλλά από την Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, οδικώς φυσικά.


Methoriakos_Srathmos_Krystallopigis
Ο μεθοριακός σταθμός Κρυσταλλοπηγής


 

Το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο ήταν μια εντυπωσιακή, απαστράπτουσα Mercedes S – 350 που θάμπωσε τους Έλληνες αστυνομικούς και τελωνειακούς της Κρυσταλλοπηγής. Είναι άγνωστο όμως, πώς κάποιος από αυτούς σκέφτηκε ότι το αυτοκίνητο αυτό ήταν κλεμμένο! Ίσως, το γεγονός ότι υπήρχαν εκείνη την εποχή πολλά περιστατικά με πολλά πολυτελή αυτοκίνητα, κλεμμένα από άλλες χώρες να τον έβαλαν σε κάποιες υποψίες. Στην Κρυσταλλοπηγή της Φλώρινας, υποδέχθηκε τον Αλβανό Υπουργό και τη συνοδεία του ο τότε Αστυνομικός Διευθυντής Φλώρινας Κωνσταντίνος Τζέκης, με άλλους αστυνομικούς και τελωνειακούς. Θέλοντας να ερευνήσουν αν το αυτοκίνητο του Πότσι ήταν κλεμμένο, οι Έλληνες αστυνομικοί του πρότειναν να τον κεράσουν έναν καφέ.


Konstantinos_Tzekis
Ο Κωνσταντίνος Τζέκης


Ο Πότσι δέχθηκε και την ίδια ώρα οι Έλληνες αστυνομικοί και τελωνειακοί έκαναν έρευνα στη Mercedes του. Οι υποψίες τους βγήκαν αληθινές. Το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο από την Ιταλία! Ενημέρωσαν άμεσα, μόνο τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον τότε Αρχηγό της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο Ιωάννη Γεωργακόπουλο. Η εντολή που έλαβαν ήταν να μην αναφέρουν τίποτα, μέχρι να έρθει ο Αλβανός επίσημος στην Αθήνα, να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με τους Έλληνες και να υπογραφούν τα σχετικά πρωτόκολλα συνεργασίας.

Μετά τον καφέ, ο Πότσι και η συνοδεία του, πάντα με την Mercedes ξεκίνησαν για την Αθήνα. Δεν γνώριζαν όμως ότι τους παρακολουθούσε ο Κωνσταντίνος Τζέκης με υπηρεσιακό αυτοκίνητο… Όταν ο Πότσι έφτασε στην Αθήνα, σημειωτέον ήταν η τρίτη φορά που επισκεπτόταν τη χώρα μας συναντήθηκε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την επόμενη μέρα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αμυγδαλέζα Αττικής. Μάλιστα, πριν την επίσκεψη του Αλβανού Υπουργού στην Αμυγδαλέζα εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1999 και ώρα 10:30 ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Αλβανό ομόλογό του Σπάρτακ Πότσι, που βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, θα επισκεφθεί της εγκαταστάσεως της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, όπου θα γίνει επίδειξη από τις ΕΚΑΜ και αμέσως μετά θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου».

Πραγματικά έγινε η επίδειξη την ΕΚΑΜ, ακολούθησαν δηλώσεις των δύο Υπουργών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά την απόφασή τους να πατάξουν την εγκληματικότητα (αυτή που προφανώς «εισάγεται» από την Αλβανία στην Ελλάδα). Αργότερα ακολούθησε η υπογραφή πρωτοκόλλων αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ανακοινώθηκε η ανέγερση κτιρίων στην Αλβανία για «τα παιδιά των φαναριών». Εκείνη την εποχή, οργανωμένες σπείρες έφερναν από την Αλβανία στην Ελλάδα μικρά παιδιά και τα έβαζαν στα φανάρια για να ζητιανεύουν. Φυσικά, οι εισπράξεις κατέληξαν στις τσέπες των επιτήδειων, καθώς πολλοί φιλεύσπλαχνοι Έλληνες έδιναν χρήματα στα μικρά παιδιά. Σήμερα το φαινόμενο έχει σχεδόν εκλείψει. Τα πόστα στα φανάρια έχουν καταληφθεί από αλλοδαπούς τζαμοκαθαριστές και παιδιά Ρομά, που αντί να βρίσκονται σε σχολεία, φτάνουν στο σημείο να προκαλούν ακόμα και ζημιές σε αυτοκίνητα για να μπορέσουν να πάρουν κάτι από αυτά.


Paidia_Fanarion1
Τα πόστα στα φανάρια έχουν καταληφθεί από αλλοδαπούς τζαμοκαθαριστές και παιδιά Ρομά


Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments