....

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Νo1 ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ!

 

 

 

Το φυσιολογικό σωματικό βάρος σε όλη τη διάρκεια της ζωή είναι το κλειδί για τη σωστή ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι καρδιολόγοι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 4.630 εθελοντών, ηλικίας 18-30 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 25 χρόνια. Εξέτασαν ειδικά πως επιδρούν 5 υγιεινές συνήθειες στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης δηλ. τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, την αποχή από το κάπνισμα, την αποχή από το  αλκοόλ (ή την κατανάλωση έως 7 και 14 ποτών ανά εβδομάδα για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα), την σωματική άσκηση που φθάνει τα 150 λεπτά ανα εβδομάδα και την διατροφή που βασίζεται στη γνωστή δίαιτα DASH. Πρόκειται για την υγιεινή δίαιτα με τους εκατομμύρια οπαδούς που έχει σχεδιαστεί για να ρίχνει την αρτηριακή πίεση (Dietary Approach to Stop Hypertension).

Οι ειδικοί μελέτησαν τις αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης και αξιολόγησαν την πορεία αυτών των συνήθειων/συμπεριφορών, σε 8 διαφορετικές χρονικές στιγμές, καταλήγοντας πως όσοι δεν αύξησαν το βάρος τους, είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν φυσιολογικές τιμές στη πίεση τους, σε σχέση με όσους τελικά πάχυναν.

Η διαφορά είναι εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς πως η πιθανότητα αύξησης της αρτηριακής πίεσης ήταν 41% μικρότερη για όσους διατήρησαν υγιές σωματικό βάρος! Ακόμα όμως και αν ακολουθεί κάποιος τις τέσσερις από τις πέντε προαναφερθέντες συνήθειες στη ζωή του , οι πιθανότητες να κρατά σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση, φθάνουν το 27%.

Οι καρδιολόγοι - ερευνητές τόνισαν πως η νέα μελέτη τους ήρθε να προστεθεί στα ατράνταχτα επιστημονικά επιχειρήματα που τονίζουν πως η διατήρηση του σωστού βάρους, από την ενηλικίωση μέχρι τη μέση ηλικία, είναι ρυθμιστικός παράγοντας για την πίεση του αίματος.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments