....

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΙΠΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΪΟΝ Π.Γ.Ε.

Την Δευτέρα 25/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με θέμα την αναγνώριση του κόκκινου πιπεριού που παράγεται από την «πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας», ως προϊόν Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής  Ένδειξης).

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής, ο κ. Αργυρίου Αναγνώστης και ο κ. Χουβαρδάς Βασίλειος από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. με έδρα την Θεσσαλονίκη, ο Δ/ντής της ΔΑΟΚ Πέλλας κ. Γαϊτάνης, ο κ. Καφετζής Τεχνολόγος Γεωπόνος, και οι κ.κ. Δούμος Γεώργιος και Χατζηγιαννίδης Χρήστος παραγωγοί πιπεριάς και κόκκινου πιπεριού.

Ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε στον πλούτο των προϊόντων της Πέλλας και στην αναγνωρισιμότητα τους, καθώς και στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Π.Ε. Πέλλας, για την πιστοποίηση τους. Η αναγνώριση της «πιπεριάς Αλμωπίας-Πέλλας» και του κόκκινου πιπεριού που παράγεται ως προϊόν Π.Γ.Ε., γίνεται με στόχο οι παραγωγοί της Αλμωπίας να παράγουν ένα πιστοποιημένο προϊόν, που θα διευκολύνει την διάθεση προϊόντων με πρώτη ύλη την «πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας», με αποτέλεσμα να στηρίζεται και να ενδυναμώνεται η τοπική οικονομία της Πέλλας.

Ο κ. Αργυρίου αναφέρθηκε στο έργο που παράγει το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, καθώς και στη έρευνα που έχει γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ για την «πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας», έχοντας πλέον ένα πλήρες γενετικό και βιοχημικό προφίλ, που είναι απαραίτητο για τον χαρακτηρισμό ενός προϊόντος ως Π.Γ.Ε..         

Ο κ. Καφετζής παρουσίασε στοιχεία για την διαδικασία που απαιτείται ώστε να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως Π.Γ.Ε., καθώς και οδηγίες για την προετοιμασία του φακέλου που πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ.Α.Α.Τ..

Οι κ.κ. Δούμος και Χατζηγιαννίδης, αναφέρθηκαν σε καλλιεργητικές μεθόδους άλλα και σε οικονομικά στοιχεία, καθώς τυποποιούν και πωλούν οι ίδιοι την παραγωγή τους στην αγορά.

Οι παραβρισκόμενοι αποφάσισαν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους, ώστε να δημιουργηθεί μια Ομάδα Παραγωγών με βασικό προϊόν την «πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας» και να γίνει μια οικονομικοτεχνική μελέτη μικρής κλίμακας, ώστε να διαπιστωθούν κάποια οικονομικά στοιχεία, που θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για το εγχείρημα που επιχειρείται.   

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον κ. Καφετζή Κωνσταντίνο, τηλέφωνα επικοινωνίας 2381351256, 6934131975 και στο mail kkafetzis@pella.gr.

 


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments