ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Με αφορμή την 7η Απριλίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας,
το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί και την επέτειο ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε μια εκστρατεία πάνω σε ένα θέμα υγείας με παγκόσμιο αντίκτυπο, και μία αφορμή για να ξεκινήσουν συλλογικές δράσεις για την προστασία της υγείας των ανθρώπων και της ευημερίας τους.
Το φετινό θέμα εορτασμού αναφέρεται στα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο και τα οποία ονομάζονται «νοσήματα που οφείλονται σε διαβιβαστές» . Τα τελευταία χρόνια απασχολούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και όλες τις χώρες αφού έχουν παγκόσμια κατανομή. Με την ανάπτυξη των μεταφορών, τόσο των προσώπων όσο και των προϊόντων, από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη, την ελαχιστοποίηση των αποστάσεων, τα ταξίδια σε χώρες όπου κάποια από αυτά τα νοσήματα ενδημούν, την μετανάστευση κλπ υπάρχει ευρεία κατανομή και μεγάλη επιβάρυνση στην Παγκόσμια Υγεία.
Ο τίτλος του θέματος για το 2014, όπως τον δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι «μικρά τσιμπήματα, μεγάλη απειλή» (small bites, big threat). Πολλά από τα νοσήματα αυτά μπορούν να προληφθούν αν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.
Οι διαβιβαστές είναι ζωντανοί οργανισμοί οι οποίοι μπορούν να μεταδώσουν ορισμένα λοιμώδη νοσήματα μεταξύ των ανθρώπων αλλά και από τα ζώα στον άνθρωπο. Πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς τρέφονται με αίμα ανθρώπων ή ζώων και αποτελούν έτσι τους ενδιάμεσους ξενιστές των μικροοργανισμών που τους μεταφέρουν στο επόμενο θύμα τους (άνθρωπο ή ζώο), με του οποίου το αίμα θα τραφούν (τσίμπημα). Τα κουνούπια είναι τα πιο γνωστά έντομα διαβιβαστές, από τα οποία τα θηλυκά τρέφονται με αίμα στην ωοτοκία. Στους διαβιβαστές υπάγονται και οι κρότωνες (τσιμπούρια), οι σκνίπες, οι μύγες, οι ψύλλοι ,οι κοριοί και μερικοί υδρόβιοι οργανισμοί που ζουν σε γλυκά νερά.
Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 1 δισεκατομμύριο περιπτώσεις από νοσήματα όπως : η ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός, η λεϊσμανίαση, ο κίτρινος πυρετός, η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ο πυρετός του Δυτικού Νείλου κ.α.
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι:
- Τα νοσήματα αυτά αποτελούν το 17% του παγκόσμιου φορτίου από μολυσματικές ασθένειες
- Το πιο θανατηφόρο είναι η ελονοσία ,από την οποία το 2010 σημειώθηκαν 660.000 θάνατοι και ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσε παιδιά κάτω των 5 ετών
- Το νόσημα με αλματώδη επίπτωση τα τελευταία 50 χρόνια είναι ο Δάγκειος πυρετός. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 100 χώρες βρίσκονται σε κίνδυνο από το νόσημα αυτό.
- 1,3 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από Λεϊσμανίαση συμβαίνουν κάθε χρόνο
- Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο.
Κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η κλιματική αλλαγή, είναι αυτοί που επηρεάζουν την μετάδοση αλλά και τον έλεγχο της μετάδοσης των νοσημάτων που οφείλονται σε διαβιβαστές. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται στον τομέα της πρόληψης τόσο με την εφαρμογή των ατομικών μέτρων προστασίας από τα τσιμπήματα των εντόμων και την διαχείριση του στενού (οικιακού) περιβάλλοντος, εμβολιασμούς όπου και όταν απαιτείται μέχρι την οργανωμένη δράση και παρέμβαση της πολιτείας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο στην καταπολέμηση των κουνουπιών με την συνεργασία πολλών φορέων».
Σχόλια - Facebook Comments