....

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΖΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Θεοδώρα Τζάκρη για ενισχύσεις στους δενδροκαλλιεργητές: «Ώδινεν όρος και έτεκεν μύν» άλλως «κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε έναν ποντικό»

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το ΥΠΑΑΤ οι ενισχύσεις στις καλλιέργειες επιτραπέζιων και συμπύρηνων ροδάκινων, βερίκοκων, μήλων και κάστανων.
Πιο συγκεκριμένα για τα επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων θα αποζημιωθούν με 135 € / στρέμμα για τις ζημιές ποσοστού από 40% μέχρι 50%  και για ζημιές από 50%  με 150 € / στρέμμα.
Για την καλλιέργεια μήλων, η ενίσχυση διαμορφώνεται ανά ποικιλία κλιμακωτά από 250 – 300 € / στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτουγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα).
Η καλλιέργεια του κάστανου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 € / στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονομικής προσβολής από την φαιά σήψη.
Μετά από μήνες συζητήσεων, πιέσεων, φημών, διαρροών κλπ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «ώδινεν όρος και έτεκεν μύν». Χωρίς να έχει προσδιοριστεί η πηγή χρηματοδότησης, δηλαδή αν πρόκειται για ενισχύσεις deminimis ή κάτι άλλο, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί οι ποικιλίες και αφήνοντας απ΄έξω σημαντικές καλλιέργειες,  όπως κεράσια, δαμάσκηνα κλπ ο κ. Γεωργαντάς προσπάθησε με το σημερινό δελτίο τύπου να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου που ήδη «ζεσταίνει τα τρακτέρ για να κατέβει στα μπλόκα», ανακοινώνοντας αφενός μεν πολύ μικρές στρεμματικές ενισχύσεις ανά καλλιέργεια, αφετέρου δε με πολλές αοριστίες και την ανακοίνωση να χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων.
Από την πλευρά του Υπουργείου θα πρέπει να διευκρινιστούν:
πως διαμορφώθηκαν τα ποσοστά των ζημιών στα επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα;
Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στις ενισχύσεις και άλλες καλλιέργειες, όπως τα κεράσια, τα δαμάσκηνα κλπ;
Ποιες ποικιλίες ανά καλλιέργεια πρόκειται να αποζημιωθούν και ποιες εξαιρούνται;
Ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης και ποιος ο χρονικός ορίζοντας που οι αγρότες θα λάβουν αυτές τις ενισχύσεις.
Με δεδομένο ότι στις ημέρες μας ο αγροτικός κόσμος παλεύει να τα βγάλει εις πέρας κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες όσον αφορά το κόστος παραγωγής και την εμπορική διάθεση των προϊόντων τους αναμέναμε γενναίες ενισχύσεις σε όλες τις καλλιέργειες και σε όλες τις ποικιλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως διαβεβαίωναν οι τοπικοί κυβερνητικοί  βουλευτές τους αγρότες, κι όχι τα ψίχουλα  που τελικά δίνονται και σε καμιά των περιπτώσεων δεν αρκούν για να τους βοηθήσουν να σταθούν στα πόδια τους, καθώς οι ενισχύσεις πρέπει να σχεδιάζονται με προσοχή και συνέπεια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «στάχτη στα μάτια» με απώτερο μόνο στόχο τον κατευνασμό του θυμού τους.-

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments