....

ΆΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ Η ΑΡΠΑΓΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Λαβράκι έβγαλαν αυτές τις µέρες οι δυσαρεστηµένοι εν πολλοίς αιγοπροβατοτρόφοι, ψάχνοντας

τις αιτίες για τις δραστικές περικοπές που υπέστησαν στις πληρωµές της εξισωτικής, αλλά και της ενιαίας ενίσχυσης. Το θέµα, που τείνει να πάρει διαστάσεις σκανδάλου, αποκαλύπτει πως έχει µπει χέρι και µάλιστα όχι «νόµιµο» στην κατανοµή δηµόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων για την ενεργοποίηση δικαιωµάτων προς κάρπωση κοινοτικών ενισχύσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Παλιοί αιγοπροβατοτρόφοι βρέθηκαν εν µία νυκτί χωρίς τις απαραίτητες επιλέξιµες εκτάσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωµάτων τους.

Αφορµή αποτέλεσαν οι προεκλογικές περιοδείες τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά, όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στη Λάρισα, που προσπάθησαν να «διευθετήσουν» την κατάσταση και να ικανοποιήσουν τους δυσαρεστηµένους «ψηφοφόρους».

Το κουβάρι ξετύλιξαν οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Κρεατοπαραγωγής του νοµού, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε µε τους αρµόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ τη ∆ευτέρα 5 Ιανουαρίου, η οποία συγκλήθηκε µε εντολή Σαµαρά.

Κύριο θέµα της εν λόγω σύσκεψης ήταν οι απλήρωτοι κτηνοτρόφοι και τα προβλήµατα µε τα επιλέξιµα βοσκοτόπια. Παίρνοντας το λόγο, κάθε κτηνοτρόφος έφερνε το δικό του παράδειγµα, σε µια προσπάθεια να βγει µια άκρη.

Σε συγκεκριµένα παραδείγµατα, βάσει ΑΦΜ του παραγωγού, οι απαντήσεις των «υποψιασµένων» διοικούντων του ΟΠΕΚΕΠΕ που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη εστίαζαν σε λειψά δικαιολογητικά, τα οποία άµα την κατάθεσή τους, θα εξασφάλιζαν και την πληρωµή των δικαιούχων, τόνιζαν. Ένα µητρώο απογραφής που δεν είχε προσκοµιστεί, µια ψηφιοποίηση που δεν είχε γίνει και µια δήλωση ως εξωγεωργικό εισόδηµα παραγωγού ήταν κάποιες από τις αιτίες για τις «κουτσουρεµένες» πληρωµές, όπως αναφέρθηκε.

Ζητούµενο, όπως τελικά διαπίστωσαν οι κτηνοτρόφοι, ήταν να τελειώσει όπως όπως η σύσκεψη, µε τη διαβεβαίωση ότι όποιος προσκοµίσει τα απαραίτητα συµπληρωµατικά χαρτιά θα συµπεριληφθεί στην επόµενη πληρωµή. Μάλιστα, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόµενο να υπάρξει µια ενδιάµεση ταµειακή διευκόλυνση σε όσους κτηνοτρόφους δεν είχαν πλήρη δικαιολογητικά, σε µια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύµατα, ενόψει των εκλογών, κίνηση την οποία δεν έχουν αποφασίσει αν θα αποδεχτούν οι παραγωγοί.   

∆ιασταύρωση
Ωστόσο, την µήνιν των κτηνοτρόφων προκάλεσε τελικά η διασταύρωση των στοιχείων µε τους αρµόδιους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως διαπιστώθηκε, σε καµία σχεδόν περίπτωση το πρόβληµα στην πληρωµή δεν αφορούσε λειψά δικαιολογητικά, ενώ αντίθετα βγήκε στην επιφάνεια ότι είχαν χαθεί τεράστιες εκτάσεις από χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφους, τις οποίες για χρόνια αξιοποιούσαν και δήλωναν ως βοσκήσιµες γαίες στην Πίνδο και σε άλλους ορεινούς όγκους της χώρας. Η απάντηση των κτηνοτρόφων αναµένεται την ερχόµενη ∆ευτέρα, µε τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Κτηνοτρόφων να κάνει λόγο για κατάθεση µηνυτήριας αναφοράς.


Πώς πέρασαν από τους αιγοπροβατοτρόφους στους αγελαδοτρόφους
Σκαλίζοντας το θέµα, µε αφορµή την αγανάκτηση τους για τις λειψές πληρωµές στην εξισωτική και το τσεκ, οι αιγοπροβατροτρόφοι κατάφεραν να φτάσουν πίσω στην αρχή «του κακού», ανακαλύπτοντας τις χαµένες δηµόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις βοσκήσιµης γης σε µεγάλους ορεινούς όγκους της χώρας. Σύµφωνα µε το καθεστώς, όπως αυτό ίσχυε, στους δικαιούχους της εξισωτικής αποζηµίωσης συγκαταλέγονται 4 κατηγορίες κτηνοτρόφων: οι παλιοί αιγοπροβατοτρόφοι, οι βοοτρόφοι κρεατοπαραγωγής, οι πεδινοί κτηνοτρόφοι και όσοι κατέχουν νέες µονάδες και οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής. 

Αρχικά ωφεληµένοι µε το παλιό σύστηµα φαίνεται πως ήταν οι αιγοπροβατοτρόφοι, κατάσταση όµως η οποία από το 2013 ενόψει της πλήρους εκτατικοποίησης των δικαιωµάτων, αρχίζει να αλλάζει. Με τα νέα δεδοµένα, οι µεγάλοι επιχειρηµατίες του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας έσπευσαν να δεσµεύσουν βοσκοτόπια προκειµένου να εξασφαλίσουν περισσότερα δικαιώµατα και κατά συνέπεια και τις πολυπόθητες κοινοτικές επιδοτήσεις. Όπως αποδεικνύεται, για να δικαιολογήσουν τις δικές τους βοσκήσιµες εκτάσεις, πήραν µεγάλο κοµµάτι από τους παλιούς αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι έµειναν ξεκρέµαστοι, αφού ελλείψει επίσηµων αντιγράφων χαρτογραφικών βρέθηκαν εν µία νυκτί χωρίς τις απαραίτητες επιλέξιµες εκτάσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωµάτων τους.  

Η διαπίστωση αυτή αποτελεί και την αφορµή της έκτακτης σύσκεψης που συγκαλεί τη ∆ευτέρα στον Τύρναβο η οµοσπονδία κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, για να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Οι κτηνοτρόφοι, σύµφωνα µε ανακοίνωσή τους, απαιτούν την άµεση εξόφλησή τους µε βάση την πληρωµή του έτους 2012 και άµεση τακτοποίηση του θέµατος των βοσκοτόπων, αλλιώς διαµηνύουν ότι θα απευθυνθούν στη δικαιοσύνη, προκειµένου να υπερασπιστούν τα συµφέροντά τους.


Νέα πληρωμή, αλλιώς στο δρόμο
∆ιορία µέχρι τις 16 Ιανουαρίου δίνουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους αρµόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να τηρήσουν τις διαβεβαιώσεις τους και να προχωρήσουν στην καταβολή των οφειλόµενων αποζηµιώσεών τους. Σε άλλη περίπτωση, µε ανακοίνωσή τους, διαµηνύουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, και µάλιστα πριν τις εκλογές.

Επιπλέον, παραθέτουν και µια σειρά ερωτηµάτων, µέσα από τα οποία ζητούν να λάβουν απαντήσεις για την ικανοποίηση των αιτηµάτων τους. Πιο αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«H προσπάθεια της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ να πείσουν τους κτηνοτρόφους και κυρίως την κοινή γνώµη, µε συνεχείς ανακοινώσεις περί λύσεων των προβληµάτων που προέκυψαν από τις ζωονόσους και τις πληρωµές των ενισχύσεων, µας κάνει να κλαίµε και να γελάµε ταυτόχρονα.
Που είναι οι αποζηµιώσεις για τον καταρροϊκό κύριοι του υπουργείου;
Που είναι οι διαβεβαιώσεις που δώσατε από τον Αύγουστο, όταν κλιµάκιο της Περιφέρειας ΑΜΘ, µε επικεφαλής τον Περιφερειάρχη µαζί µε εκπροσώπους των κτηνοτρόφων σας επισκέφτηκε, για µέριµνα ώστε να µη σταθεί εµπόδιο η µη διαταγή σφαγής, πριν τα ζώα από τον καταρροϊκό πυρετό καταλήξουν, που µε δική σας ευθύνη δε δώσατε;
Ποια η µέριµνα για τις απώλειες στην παραγωγικότητα των ζώων που νόσησαν; Που είναι τα χρήµατα για επανασύσταση των κοπαδιών που επλήγησαν από ευλογιά που υποσχεθήκατε σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες;
Ποια η βελτίωση στις πληρωµές της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2013 από τον Αύγουστο, και γιατί δεν πληρώνετε εξολοκλήρου µε τα ποσά ένταξης των παραγωγών η εξισωτική αποζηµίωση του 2014, για την οποία από τον Αύγουστο µας διαβεβαιώνατε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβληµα;
Γιατί πολλοί κτηνοτρόφοι δεν πληρώθηκαν τα χρήµατα που δικαιούνται από την ενιαία ενίσχυση, ενώ από τον Αύγουστο µας διαβεβαιώνατε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβληµα µε τους βοσκοτόπους για το 2014;
Γιατί τελικά η τεχνική λύση που εφαρµόσατε µε δική σας πολιτική απόφαση δεν κατάφερε να µοιράσει δίκαια σε όλους το πρόβληµα που εσείς δηµιουργήσατε µε το σχέδιο δράσης για τα βοσκοτόπια, µε το οποίο µειώσατε δραστικά την έκτασή τους;
Που είναι η πληρωµή για τη Βιολογική Κτηνοτροφία που στο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στην Αθήνα υποσχεθήκατε ως το τέλος του 2014;
Είστε αφερέγγυοι και αναξιόπιστοι. Έχετε τα χειρότερα ελαττώµατα που έχουν οι ηγέτες σε οποιοδήποτε επίπεδο. Είστε και ανίκανοι και ψεύτες».

Τη Δευτέρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε δυναµικές διαµαρτυρίες στα κατά τόπους υποκαταστήµατα ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 12 το µεσηµέρι της ∆ευτέρας 12 Ιανουαρίου καλεί τους κτηνοτρόφους η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, µε αφορµή τις κακές, όπως αναφέρει, πληρωµές της εξισωτικής του 2014. «Όσοι έλαβαν εξισωτική αποζηµίωση για το 2014 πήραν µόλις το 60% του ποσού που δικαιούνταν, ενώ το µεγαλύτερο µερίδιο των κτηνοτρόφων είδε στους λογαριασµούς 20 και 30 ευρώ», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΕΚ ∆ηµήτρης Καµπούρης.
Συγκεκριµένα η επιστολή της ΠΕΚ αναφέρει τα εξής: «∆ιαµαρτυρόµαστε και καταγγέλλουµε τη νέα κακή πληρωµή της εξισωτικής και τον νέο εµπαιγµό των κτηνοτρόφων, παραµονές των εκλογών αυτή τη φορά. Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις για την πληρωµή του 2014 τέλος του χρόνου αποδείχτηκαν ψευδείς και οι κτηνοτρόφοι εισέπραξαν µια νέα κοροϊδία. Γιατί άραγε; Πολιτική ανικανότητα, διοικητική ανεπάρκεια και υποκρισία η αιτία. Οι εκλογές πλησιάζουν και οι κτηνοτρόφοι θα τους τιµωρήσουν όχι µε τις γκλίτσες τους, αλλά µε την ψήφο τους.
Μέχρι τότε όµως τους καλούµε σε πανελλαδική κινητοποίηση τη ∆ευτέρα 12 Γενάρη, απαιτώντας την άµεση πληρωµή της εξισωτικής 2014 και  2013. ∆ιεκδικούµε όσα δικαιούµαστε και δεν χαριζόµαστε σε κανέναν».
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments