WWW.TASTV.GR

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021 :ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Μικρή ανατροπή σχετικά με τις ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων για το Σεπτέμβριο του 2021. Αναλυτικά για όλα τα ταμεία.

Οι οριστικές ημερομηνίες για την πληρωμή των Συντάξεων του Σεπτεμβρίου είναι γεγονός.

Δείτε ΕΔΩ τις ημερομηνίες που θα γίνουν οι πληρωμές για τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου. Αυτές είναι οι ημερομηνίες.

Συγκεκριμένα, τροποποιήσεις στις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ έχει φέρει ο Νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε το Μάιο του 2019.

Συνταξεις Σεπτεμβριου 2021: Τι ισχύει σύμφωνα με τον νόμο

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συνταξεις Σεπτεμβριου 2021: Οι ημερομηνίες των πληρωμών για όλα τα Ταμεία 

– Την Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

– Στις 26 Αυγούστου 2021, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

– Την Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 θα πληρωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

– Στις 30 Αυγούστου 2021, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

ΥΕΘΑ: Μέχρι πότε θα παραμείνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στον e-ΕΦΚΑ

Παρατείνεται η παραμονή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στον e-ΕΦΚΑ προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο που παρέχουν στον Οργανισμό με τις εκκρεμείς συντάξεις.

Συγκεκριμένα η προθεσμία που έληγε στις 31 Οκτωβρίου 2021 παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του Μέρα25 Φωτεινή Μπακαδήμα.

Όπως είπε ο υπουργός η παράταση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων μετατροπής προκαταβολών συντάξεων σε οριστικές και να διεκπεραιωθεί το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων, που αφορά κυρίως στην εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, απασχόληση συνταξιούχων και τροποιητικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις λόγω επανακατατάξεων, παράλληλα με τη διεκπεραίωση των τρεχουσών και νεοεισερχομένων αιτημάτων.

Σημειώνεται ότι οι στρατεύσιμοι διατέθηκαν από υπηρεσίες και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του λεκανοπεδίου Αττικής και επελέγησαν με βάση τις γνώσεις τους στα οικονομικά, τη λογιστική και την πληροφορική.

Η εργασία τους στον ΕΦΚΑ συνίσταται στην αναζήτηση δικαιολογητικών και στη συσχέτισή τους με τις προς έκδοση συντάξεις, στον έλεγχο των μεταβολών σύμφωνα με τα φυσικά παραστατικά, στην πρωτοκόλληση-ταξινόμηση σε φυσικούς και ηλεκτρονικούς φακέλους των αιτήσεων λήψης σύνταξης και της λοιπής συνταξιοδοτικής αλληλογραφίας,

στην αρχειοθέτηση εκτυπωτικών εκδοθέντων συντάξεων και στην καταχώρηση δεδομένων προκειμένου στη συνέχεια η εκτέλεση έκδοσης της σύνταξης να διενεργηθεί από υπάλληλο της οργανικής δύναμης του e-ΕΦΚΑ.

Κατά το χρονικό διάστημα ενασχόλησης του ως άνω προσωπικού στο συγκεκριμένο αντικείμενο διαπιστώθηκε ότι εκκαθαρίστηκε ο μεγαλύτερος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων μετατροπής προκαταβολών συντάξεων σε οριστικές, ενώ το σύνολό τους αναμένεται να εκκαθαριστεί εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η παροχή συνδρομής, για ορισμένο χρόνο, του συγκεκριμένου προσωπικού έχει σκοπό να διεκπεραιωθεί το σύνολο των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων -αλλά και να μειωθεί δραστικά ο χρόνος απονομής τους- των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι αποστρατεύτηκαν και ουδεμία εμπλοκή υπάρχει με τις συντάξεις των ναυτεργατών.

«Με δεδομένη τη μέχρι σήμερα εξαιρετική συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΘΑ και ΕΦΚΑ, η οποία παράλληλα διέπεται από πνεύμα αμφίπλευρης προσαρμοστικότητας, και με δεδομένο ότι έχει αποδώσει τα μέγιστα προς όφελος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων,

εγκρίθηκε η παραμονή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο που προαναφέρθηκε», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Συνταξεις Σεπτεμβριου 2021: Συντάξεις: Επίσπευση με αιτήσεις δύο χρόνια πριν – πως θα λειτουργεί η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση

Αιτήσεις στον ΕΦΚΑ δύο χρόνια προτού συμπληρώσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να κάνουν στο εξής όλοι οι ασφαλισμένοι για να πάρουν πιο γρήγορα τη σύνταξη.

Το μέτρο αυτό, της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης, θεσπίστηκε εκ νέου τον Απρίλιο του 2021 με το άρθρο 257 του νόμου 4798/2021.

Με τη βασική διαφορά ότι πλέον η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση είναι υποχρεωτική πριν από την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, ιδίως σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση με «ένσημα» σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία.

Στην πράξη, η υποχρεωτικότητά της, έχει να κάνει με τη δραστική συντόμευση του χρόνου αναμονής των ασφαλισμένων από την αίτηση ως την πληρωμή της σύνταξής τους.

Επίσπευση

Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση πιστοποιεί τον χρόνο ασφάλισης των υποψήφιων συνταξιούχων στα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ κ.λπ.) έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δύο χρόνια προτού συμπληρώσουν το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν.

Με σκοπό όταν πιάσουν την ηλικία συνταξιοδότησης να μη χρειάζεται να καταμετρηθούν όλα τα ένσημα, αλλά μόνον αυτά που θα έχουν πραγματοποιηθεί από την έκδοση της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης και μετά.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στα 62 με 40 έτη διαδοχικής ασφάλισης και είναι σήμερα 60 ετών θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στον ΕΦΚΑ της περιοχής του, ή σε άλλη αρμόδια Υπηρεσία του Ταμείου που θα του υποδείξουν οι υπάλληλοι.

Με την οποία θα ζητάει να του χορηγηθεί προσυνταξιοδοτική βεβαίωση για το χρόνο ασφάλισης που έχει μέχρι αυτή τη στιγμή (ηλικία 60 ετών).

Η βεβαίωση θα πρέπει να εκδοθεί εντός τριών μηνών. Όταν ο ασφαλισμένος κλείσει τα 62 και έχει συμπληρώσει τα 40 χρόνια ασφάλισης, θα υποβάλει την κανονική αίτηση συνταξιοδότησης μαζί με την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση.

Ώστε οι Υπηρεσίες να έχουν έτοιμο τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης και να μένει μόνον η πιστοποίηση της ασφάλισης των δύο τελευταίων ετών.

Με αυτή τη διαδικασία, η έκδοση της σύνταξης θα απαιτεί ελάχιστο χρόνο, καθώς τα περισσότερα δικαιολογητικά θα έχουν ήδη συγκεντρωθεί με την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση.

Συνταξεις Σεπτεμβριου 2021: Προσοχή:

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου που έχουν όλα τα χρόνια στο Δημόσιο δεν χρειάζονται να κάνουν αιτήσεις για προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, γιατί έχουν το αντίστοιχο «πιστοποιητικό» χρόνου ασφάλισης μέσα από το ΔΑΥΚ (Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης).

Στο ΔΑΥΚ αποτυπώνεται όλος ο εργασιακός τους βίος, κι αυτό αποτελεί πλέον το επίσημο αποδεικτικό στοιχείο για το χρόνο ασφάλισή τους στο Δημόσιο.

Όσοι υπάλληλοι έχουν και διαδοχική ασφάλιση εκτός Δημοσίου (π.χ. ΙΚΑ, Δημόσιο) και εφόσον ο χρόνος αυτός δεν έχει ενσωματωθεί και αναγνωριστεί ως δημόσια υπηρεσία, μπορούν, εκτός από το ΔΑΥΚ, να ζητούν και προσυνταξιοδοτική βεβαίωση για την ασφάλισή τους σε άλλο φορέα.

«Επικαιροποίηση»

Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση νομοθετήθηκε από το 1999 (ν. 2676/1999) αλλά δεν εφαρμόστηκε καθολικά στο ασφαλιστικό σύστημα.

Λόγω ελλιπούς μηχανογράφησης των ημερών ασφάλισης, με αποτέλεσμα σήμερα να αναζητούνται ξεχασμένα ένσημα, στα καταγώγια των Ταμείων και στους σκονισμένους φακέλους των ασφαλισμένων.

Με την τροποποίηση που έγινε και κυρίως τη θέσπιση της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης ως υποχρεωτικής δύο χρόνια πριν από τη σύνταξη, εκτιμάται ότι θα μηδενιστούν οι χρόνοι επεξεργασίας και έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων από εδώ και στο εξής, πέρα από τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί.

Η έκδοση των προσυνταξιοδοτικών βεβαιώσεων θα εκδίδεται και από τους πιστοποιημένους συνεργάτες του ΕΦΚΑ, για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, ενώ αναμένεται σχετική Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία και τις υπηρεσίες καταχώρισης των αιτήσεων.

Συνταξεις Σεπτεμβριου 2021: Οι τροποποιήσεις

Η νέα διάταξη για την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση αναφέρει, μεταξύ άλλων:

* Μετά από αίτηση του ασφαλισμένου, που υποβάλλεται τα τελευταία δύο χρόνια πριν από την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να προβαίνει σε προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισής του και να χορηγεί την αντίστοιχη προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αφού καλέσει τον ασφαλισμένο να συμπληρώσει τα τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά.

* Η βεβαίωση εξομοιώνεται με απόφαση. Η Υπηρεσία που είναι αρμόδια για την έκδοση της βεβαίωσης αποφαίνεται εντός τριών μηνών από τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών.

* Όταν ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί στην ασφάλιση περισσότερων του ενός ασφαλιστικών φορέων, η αίτηση είναι υποχρεωτική, υποβάλλεται άπαξ, λογίζεται δε ότι συμπεριλαμβάνει όλους τους πρώην ασφαλιστικούς φορείς.

* Η σχετική προσυνταξιοδοτική βεβαίωση συνυποβάλλεται με την αίτηση συνταξιοδότησης.

* Οι προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις μπορούν να εκδίδονται και από πιστοποιημένους επαγγελματίες (δικηγόροι-φοροτεχνικοί συμβαλλόμενοι με τον ΕΦΚΑ) και παράγουν πλήρη απόδειξη ως προς τα στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτές.

Σχόλια - Facebook Comments