....

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ GLYPHOSATE

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ GLYPHOSATE

Έρευνες το χαρακτηρίζουν καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο

 

Η μόνιμη επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής επιτροπής επρόκειτο να ψηφίσει αυτήν την εβδομάδα σχετικά με το αν θα έπρεπε να παραταθεί για τα επόμενα 15 χρόνια η έγκριση της χρήσης του ευρύτερα χρησιμοποιούμενου σήμερα παρασιτοκτόνου, του glyphosate, που κυκλοφορεί με το εμπορικό όνομα  Roundup της πολυεθνικής αγροχημικών Monsanto.

Η συγκεκριμένη ουσία αξιολογήθηκε ως ασφαλής από την ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA), αλλά πιθανώς καρκινογόνα από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τη εκ νέου αδειοδότησης του στην ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Ωστόσο, λόγω της αυξανόμενης πίεσης από πολιτικούς φορείς όπως οι Ευρωπαίοι Πράσινοι αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις, η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε να αναβάλλει οποιαδήποτε απόφαση επί του θέματος.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Η αναβολή αυτής της απόφασης είναι μία πρώτη νίκη για τους Ευρωπαίους πολίτες και του Ευρωπαίους Πράσινους. Τα κράτη μέλη είναι πια ενήμερα για τους κινδύνους του παρασιτοκτόνου glyphosate και τους κινδύνους που παρουσιάζει σε ότι αφορά την Δημόσια υγεία. Με βάση την αρχή της προφύλαξης, αυτή η πρώτη αναβολή ήταν επιβεβλημένη. Είμαστε βέβαιοι ότι όταν η επιτροπή θα συνεδριάσει τον προσεχή Μάιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει παρουσιάσει συμπληρωματικά στοιχεία που θα συνηγορούν σε μια απόφαση συνολικής απόσυρσης του glyphosate από την ευρωπαϊκή αγορά».

 

Περισσότερες πληροφορίες: 6974459589

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments