WWW.TASTV.GR

ΑΝΗΘΟΣ KAI OI ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ο άνηθος ( Anethum graveolens ) είναι ετήσιο βότανο της οικογένειας σέλινου Apiaceae . Είναι το μόνο είδος στο γένος Anethum . Ο άνηθος καλλιεργείται ευρέως στην Ευρώπη και την Ασία , όπου τα φύλλα και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται ως βότανο ή μπαχαρικό για τη γεύση των τροφίμων.
Σήμερα το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε σαλάτες, σούπες, διάφορες σάλτσες και αλλού. Το χαρακτηριστικό του άρωμα μοιάζει με αυτό του γλυκάνισου και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό διαφόρων φαγητών, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και αποξηραμένος.
Το έλαιο άνηθου εξάγεται από τα φύλλα, τους μίσχους και τους σπόρους του φυτού.
Το λάδι από τους σπόρους αποστάζεται και χρησιμοποιείται στην κατασκευή σαπουνιών.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΗΘΟΥ
*Θεωρείται αποτελεσματικό αντιβηχικό, αντιγριπικό και αντισπασμωδικό.-
*Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.
*Είναι αντιμικροβιακός και αντιφλεγμονώδης και κάνει καλό στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. προλαμβάνει την οστεοπόρωση
*Έχει χωνευτικές ιδιότητες, κατά των διαφόρων ενοχλήσεων του στομάχου και της δυσπεψίας,αντιμετωπίζει τον μετεωρισμό
* Στη φαρμακευτική η δράση του θεωρείται ευεργετική κατά διαφόρων κολικών, ενώ χρησιμοποιείται και σαν διουρητικό και τονωτικό.
– Κολικός των παιδιών
Είναι κατάλληλο βότανο για τον κολικό των παιδιών.
– Ενίσχυση της μνήμης
-Βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της μνήμης.
– Βοηθά την γαλουχία
Αυξάνει τη ροή του γάλακτος στις μητέρες που θηλάζουν.
--Ιλαρά & ανεμοβλογιά
Είναι ωφέλιμο στις παιδικές ασθένειες, όπως ιλαρά και ανεμοβλογιά.
– Κακοσμία του στόματος
Κάνει καλό στα δόντια στα ούλα, και απομακρύνει την κακοσμία του στόματος
--Διεγείρει την όρεξη
Διεγείρει την όρεξη και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον λόξυγκα και την αεροφαγία
Αυξάνει τη λίμπιντο.
--Αντιμετωπίζει ατονία, παχυσαρκία, αϋπνία κ.α
.Γίνεται χρήση για την αντιμετώπιση της ατονία, της παχυσαρκία στις κράμπες, την κόπωση ,αϋπνία και υπέρταση.
--Καλός για την καρδιά & όχι μόνον
Κάνει καλό στην καρδιά ,αντιμετωπίζει την υποχρωμική αναιμία, θεραπεύει τις φλύκταινες του προσώπου
*Πέρα από αυτά, ο άνηθος θεωρείται καλή πηγή ασβεστίου, για αυτό μπορεί να συνεισφέρει στην ημερήσια πρόσληψη αυτού του συστατικού, ειδικά στα άτομα που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι απαραίτητο να ενισχύσουν άλλες πηγές ασβεστίου.
Το ασβέστιο έχει πολλούς ρυθμιστικούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό, με πιο γνωστό τη διατήρηση της οστικής μάζα
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του άνηθου είναι
-- Οιδήματα
Οίδημα του λαιμού και της γλώσσας .
--Κνησμός
Εμφανίζεται κνησμός στόματος αλλά και όλου του σώματος.
--Αλλεργίες
Έχει αναφερθεί αλλεργία στο φρέσκο ​​άνηθο σε υπερευαίσθητους οργανισμούς,, παρουσιάζουν συνήθως μια φλεγμονώδη δερματική αντίδραση
– Προβλήματα σε υποτασικούς και τους έχοντας ρευματοειδή αρθρίτιδα
Προκαλεί προβλήματα στους έχοντες χαμηλή πίεση και τους πάσχοντες απο ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Όχι υπερκατανάλωση
Σε μεγάλες και συνεχείς δόσεις προκαλεί διάρροια και εμετό.
– Αλληλοεπιδράσεις
Εχει εμφανισθεί δυσμενής αλληλοεπίδραση μεταξύ λιθίου και άλλων φαρμάκων και λήψης άνηθου.
– Η επικινδυνότητα σε εγκύους
Το αφέψημα από σπόρους σε εγκύους λειτουργεί ως εκτρωτικό βότανο
ΠΡΟΣΟΧΗ
Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για κάθε φαρμακευτική χρήση των βοτάνων .
Η κατάχρηση της κατανάλωσης δημιουργεί προβλήματα.
Η δημοσίευση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.
 
ΑΝΗΘΟΣ -ΑΝΗΣΟΝ Anethum graveolens
Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες –
Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου
 

 

Σχόλια - Facebook Comments