....

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 28-9-2020 ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟΝ Ν.ΠΕΛΛΑΣ

 

Ένα διαφορετικό «πρώτο κουδούνι» χτυπάει το πρωί της  Δευτέρας 28-9-2020  στα σχολεία του Ν Πέλλας .

Επαληθεύτηκε η δημοσίευσή μας   https://www.tastv.gr/article/kammia-paratasi-mehri-stigmis-gia-tin-enarx... διαβάζοντας στην σελίδα του Υπουργείου Παιδείας ότι τελικά δεν είχε αλλάξει η ημερομηνία παράτασης της νέας σχολικής χρονιάς στις σχολικές μονάδες του  Ν. Πέλλας .

Μετά την αναβολή δύο εβδομάδων στον Ν. Πέλλας η πανδημία έφερε νέα δεδομένα και έτσι, το παζλ της λειτουργίας των σχολείων φέτος συνθέτουν κομμάτια από μία μακρά λίστα μέτρων πρόληψης, βασικότερα εκ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο σχολαστικός καθαρισμός χεριών, αιθουσών και εξοπλισμού.

Στο επίκεντρο της σημερινής, πρώτης ημέρας στο σχολείο θα βρεθούν στο επίκεντρο τα μέτρα προστασίας, καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι επιφορτισμένοι με την επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής, και γενικότερα των μέτρων προστασίας και πρόληψης, που έχει καθορίσει ο ΕΟΔΥ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

Γενικότερα, από τους ειδικούς έχει τονιστεί ότι κανένα μέτρο από μόνο του δεν αρκεί και πρέπει να υπάρχουν πολλά μέτρα σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να πετύχει ο σκοπός του περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός (όπως π.χ. κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο ή στα κυλικεία), στα μέσα μεταφοράς μαθητών, καθώς επίσης κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα λαμβάνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Όσον αφορά στις μικρές ηλικίες, μέχρι 10 ετών, αναμένεται να υπάρξει ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.

Όσον αφορά στη σημερινή ημέρα, αναμένεται επίσης να διανεμηθούν, όπου έχουν ήδη φτάσει, οι μάσκες που προορίζονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους  θα ισχύσουν  τα ΦΕΚ και τοι εγκυκλίοι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

  • Η καθημερινή προσέλευση των μαθητών θα γίνεται από τις 8.00πμ έως και τις 8.15’πμ που χτυπάει το κουδούνι. Προς αποφυγή του συνωστισμού οι μαθητές το πρωί μπορούν να εισέρχονται είτε από τις δύο εισόδους στην Καπετάν Ακρίτα (απέναντι από την εκκλησία) είτε από την είσοδο του πάρκινγ. Στο σχόλασμα με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων οι μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων καθώς και τα αδέρφια τους θα εξέρχονται από την οδό Καπετάν Ακρίτα ενώ οι μαθητές των Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξεων από την πόρτα που οδηγεί στο πάρκιγκ. (Θα εφαρμοσθεί δοκιμαστικά και αν δεν παρουσιασθούν προβλήματα συνωστισμού ή άλλου είδους θα συνεχιστεί για όλη τη χρονιά). Σε κάθε είσοδο-έξοδο θα υπάρχουν εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί. Οι μαθητές εισερχόμενοι στον αύλειο χώρο θα κατευθύνονται αμέσως στις αίθουσες και δε θα συγκεντρώνονται στο προαύλιο. Η προσευχή θα γίνεται σε κάθε τάξη στις 8.15 και αμέσως θα ξεκινούν τα μαθήματα της ημέρας. Για τους μαθητές της Πρόωρης Υποδοχής που έρχονται στο σχολείο από τις 7.00πμ ενημερώνουμε ότι θα πρέπει να χτυπούν το κουδούνι για να ανοίγουμε την πόρτα. Κατά την είσοδό τους και κατά την παραμονή τους στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκα. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ, ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

  • Συστήνεται στους γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, και να επικοινωνήσουν άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και να ενημερώσουν το σχολείο.

  • Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα σε σταθερές ομάδες μαθητών και καθορισμός συγκεκριμένου χώρου για κάθε τμήμα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων. Έχει γίνει η σχετική σήμανση στο δάπεδο με βελάκια και κουκίδες.

Τα διαλείμματα των Α΄, Β΄, Γ΄τάξεων έχουν ως εξής:

1ο διάλειμμα 9.00΄πμ-9.15΄πμ

2ο διάλειμμα 10.45΄πμ-11.00΄πμ

3ο διάλειμμα 11.45΄πμ-12.00’ πμ

Τα διαλείμματα των Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄τάξεων έχουν ως εξής:

1ο διάλειμμα 9.40΄-9.55΄πμ

2ο διάλειμμα 11.25΄-11.40’ πμ

3ο διάλειμμα 12.15΄-12.30’ πμ

  • Για το Ολοήμερο τμήμα η αποχώρηση στο σχόλασμα θα γίνεται μόνο από την είσοδο στην οδό Καπετάν Ακρίτα (από την πλευρά της εκκλησίας). Η σίτιση θα γίνεται στην τραπεζαρία και οι μαθητές θα κάθονται ανά τάξη. Οι μαθητές ανάλογα με το πόσοι θα προσέλθουν θα χωρισθούν σε τρία ή τέσσερα τμήματα και από αυτό θα εξαρτηθεί αν θα κάθονται ένας-ένας ή δύο-δύο. Επισημαίνουμε ότι με το νέο ΦΕΚ μπορούν να γίνουν και εκπρόθεσμες εγγραφές το Σεπτέμβριο για το Ολοήμερο χωρίς προϋποθέσεις (δηλαδή δε χρειάζεται να εργάζονται και οι δύο γονείς κλπ)

  • Έχει γίνει σχολαστικός καθαρισμός του σχολείου και το σχολείο έχει προμηθευτεί τα απαραίτητα για την υγιεινή των μαθητών (αντισηπτικά διαλύματα σε κάθε αίθουσα και WC , χειροπετσέτες στα WC αλλά καλό θα είναι και κάθε μαθητής να έχει και το προσωπικό αντισηπτικό του ή αντισηπτικά μαντηλάκια). Επίσης σακουλάκια για την αποθήκευση της μάσκας.

  • Οι αίθουσες διδασκαλίας έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ, τα θρανία έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Σε όλα τα τμήματα εκτός της ΣΤ΄ τάξης (λόγω του αριθμού των μαθητών και του μεγέθους της αίθουσας) οι μαθητές κάθονται ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ στο θρανίο.

  • Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής κατά τη διάρκεια των μαθημάτων εμφανίσει συμπτώματα αδιαθεσίας (πυρετό, πονόκοιλο, βήχα κλπ) θα μεταφέρεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε ειδική αίθουσα στο ισόγειο και θα ειδοποιούνται οι γονείς του να τον παραλάβουν . Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην ειδική αίθουσα θα συνοδεύεται από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό που έχει ορισθεί από το Σύλλογο Διδασκόντων.

  • Για αποφυγή του συγχρωτισμού παρακαλούμε όποιος γονέας επιθυμεί για κάποιο λόγο να εισέρθει στο χώρο του σχολείου να επικοινωνεί πρώτα τηλεφωνικά με το σχολείο

 

 

 

 

.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments