Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στην Έκθεσή της σχετικά με το νομοσχέδιο περί Ψυχικής Υγείας (κλικ εδώ) και στις σελίδες 19-23 ασχολείται με τις ρυθμίσεις του άρθρου 65, παραθέτοντας σημαντικές νομικές πτυχές και αφήνοντας να εννοηθεί πως κινείται στα όρια της συνταγματικότητας.
Για την αναστολή συνταγογράφισης η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αναφέρει εισαγωγικά πως υπάρχει ενδεχόμενο να κριθεί ως αντισυνταγματική και επισημαίνει τα παρακάτω:
“Ιδιαίτερη µνεία πρέπει να γίνει ως προς τη θέσπιση κύρωσης για την άρνηση ιδιώτη ιατρού να παράσχει τις υπηρεσίες του κατά τα ως άνω, η οποία συνίσταται στον αποκλεισµό της πρόσβασής του στο Σύστηµα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
Πέραν των ζητηµάτων που εγείρει η προτεινόµενη ρύθµιση ως προς την προσβολή της αρχής της ελευθερίας των συµβάσεων, η εν λόγω κύρωση συνδέει, κατά τρόπο που δεν φαίνεται να συνάδει προς το πλέγµα των σχετικών συνταγµατικών ρυθµίσεων, την προστασία της δηµόσιας υγείας (άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγµατος) µε το δικαίωµα των ασθενών να επιλέγουν τον ιατρό τους στο πλαίσιο της αρχής της αυτονοµίας του ασθενούς ως θεµελιώδους αρχής του δικαίου της υγείας, που ανάγεται στην προστασία της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγµατος) και τη λειτουργία του συστήµατος κοινωνικής ασφάλισης (άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγµατος).
Άλλωστε, ο αποκλεισµός ιατρού – και συνακόλουθα των ασθενών του, βλαπτοµένων από τον αποκλεισµό αυτόν, ευνοήτως – από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (η οποία συνεπάγεται ουσιώδη οικονοµικά και άλλα οφέλη για τους ασφαλισµένους στο σύστηµα κοινωνικής ασφάλειας) δεν διαθέτει καν συνάφεια προς την παράβαση από τον ιατρό της υποχρέωσής του να παρέχει υπηρεσίες προς τις δοµές του Ε.Σ.Υ.”
Σχόλια - Facebook Comments