....

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Με καθυστέρηση 2 ετών το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές! Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Υπουργείο Ανάπτυξης επιτρέπονταν η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων σε 3 περιοχές και 8 υποπεριοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, επιτρεπόταν πιλοτικά για ένα χρόνο να λειτουργούν τις Κυριακές τα εμπορικά καταστήματα στις νομαρχίες: 1) Αττικής: α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου, και 2) Κεντρικής Μακεδονίας: α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και β) Χαλκιδική και 3) Νότιο Αιγαίο: Οι Δήμοι: α) Ρόδου, β) Κω, γ) Σύρου Ερμούπολης, δ) Μυκόνου και ε) Θύρας.

Αναλυτικά:

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄  αριθμ.  100/2017 απόφασή της έκανε δεκτή την αίτηση επαγγελματικών Ενώσεων,  που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση, κρίνοντας ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη  λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 τουριστικές περιοχές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό» είναι αντίθετη στο άρθρο  43 του Συντάγματος που επιτάσσει για παρόμοια θέματα  να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις.

Στην απόφαση αναφέρονται και τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων σε σχέση με την αργία της Κυριακής, όπως «το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας. Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).»

Στο ΣτΕ προσέφυγαν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική  Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments