....

ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΙΩΠΗΡΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Η UMD με λύπη πληροφορείται ότι ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσαρκνιάς, ένας 80χρονος Μακεδόνας ορθόδοξος ιερέας στην Ελλάδα, παρενοχλήθηκε ξανά και δέχτηκε σωματική επίθεση στις 23 Φεβρουαρίου 2023, από μια ομάδα νεαρών Ελλήνων. Η UMD καλεί την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλους τους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διερευνήσουν και να τερματίσουν αυτόν τον ενθαρρυνόμενο εκφοβισμό και να διασφαλίσουν την προστασία και τα πολιτικά δικαιώματα των μακεδονικών μειονοτήτων στην Ελλάδα. Αυτές οι συνεχιζόμενες ασυνείδητες πράξεις δεν είναι τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου κράτους που σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών του, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Ενώ οδηγούσε προς το σπίτι του, η πρόσβαση του Αρχιμανδρίτη Τσαρκνιά εμποδίστηκε επίτηδες από δύο οχήματα, αποτρέποντας τον να διασχίσει τον δρόμο μπροστά από το κτήριο της Ποντιακής «Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας» στο Σ’μπότσκο/Αριδαία. Αφού εκείνος ζήτησε ευγενικά από την ομάδα να μετακινήσει τα οχήματα που εμπόδιζαν την διέλευση, άρχισαν να του επιτίθενται φραστικά με προσωπικές και θρησκευτικές προσβολές. Στη συνέχεια κλιμάκωσαν την επίθεσή τους προκαλώντας ζημιές και σπάζοντας το τζάμι του αυτοκινήτου του στην προσπάθεια να μπουν στο αυτοκίνητο για να τον βλάψουν σωματικά. Ευτυχώς, ο Αρχιμανδρίτης Τσαρκνιάς κατάφερε να αποφύγει περαιτέρω τραυματισμό και έφυγε από την περιοχή το συντομότερο δυνατό. Αμέσως κατήγγειλε το περιστατικό στην τοπική αστυνομία και κατέθεσε μηνύσεις κατά των δραστών. Σαφώς, δεν επρόκειτο για μια τυχαία επίθεση, αλλά για έναν προγραμματισμένο και σκόπιμο εκφοβισμό ενός ηλικιωμένου άνδρα.

Η UMD καλεί όλες τις μακεδονικές ομάδες να δημοσιοποιήσουν την επίθεση στον Αρχιμανδρίτη Τσαρκνιά, τονίζοντας ότι τέτοιος χουλιγκανισμός με κρατική ενθάρρυνση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό κατά των Μακεδόνων στην Ελλάδα. Η UMD καλεί με σεβασμό την ελληνική κυβέρνηση, τις ξένες αντιπροσωπείες στην Ελλάδα, την Επιτροπή του Ελσίνκι στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να βάλουν τέλος σε αυτές τις αδικαιολόγητες επιθέσεις κατά μειονοτικών ομάδων στην Ελλάδα. Ζητάμε από τις ελληνικές αρχές να καταδικάσουν τα μέλη της ομάδας που πραγματοποίησε την επίθεση και να αποτελέσει παράδειγμα η δίωξη των δραστών σε πλήρη έκταση του νόμου.

Επιπλέον, η UMD απαιτεί κατηγορηματικά από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να καταγγείλει αυτή την επίθεση χωρίς όρους αβεβαιότητας και να θεσπίσει μια πολιτική μηδενικής ανοχής για την κακομεταχείριση των μακεδονικών μειονοτήτων και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στις γειτονικές χώρες και σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίθεση σε έναν, είναι επίθεση σε όλους τους Μακεδόνες!


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments