....

ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ POS ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΥΝ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

Εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις σε Αττική, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο - Συνολικά έχουν συλληφθεί 24 άτομα

Σε όλη την Ελλάδα είχε εξαπλωθεί το κύκλωμα που προμήθευε ξένα POS σε επιχειρήσεις προκειμένου οι ιδιοκτήτες του να παρακάμπτουν τους περιορισμούς των capital controls σε μια απάτη που είχε ανακαλυφθεί μερικούς μήνες νωρίτερα.

Η κοινή επιχείρηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό των μελών του κυκλώματος ξεκίνησε το διάστημα 1-3 Αυγούστου όταν πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε επιχειρήσεις στο Καματερό, στις Αχαρνές και στην Κόρινθο που πουλούσουν τέτοια τερματικά, τα οποία και κατασχέθηκαν.



Τα μηχανήματα αυτά λειτουργούν νόμιμα σε όλον τον κόσμο αλλά όχι στην Ελλάδα. Προμηθεύτρια είναι εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο, που τα  διακινεί μέσω Βουλγαρίας ενώ οι συναλλαγές που έκαναν οι επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούσαν, εκκαθαρίζονται σε τράπεζα της Μάλτας.

Ακολούθησε άμεσα η έρευνα για τους πελάτες-αγοραστές των μηχανημάτων και το διήμερο 4-5 Αυγούστου, όπως είπε ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, έγιναν έφοδοι  σε Αττική, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο. Έτσι συνελήφθησαν 24 καταστηματάρχες που χρησιμοποιούσαν τα μηχανήματα POS.

Στη συνέχεια, όπως είπε ο κ. Πλουμής, σχηματίστηκε κατάλογος με τις 971 επιχειρήσεις που είχαν αγοράσει συνολικά 2011 τέτοια μηχανήματα, με σκοπό να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους.
 
Με εντολή εισαγγελέα απαγγέλθηκαν, τελικά, κατηγορίες σε 24 καταστηματάρχες, για την παράβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιβλήθηκαν πέρυσι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και οι οποίες προβλέπουν ότι: «Απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται εκτός Ελλάδος σε φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών».
  
Σημειώνεται ότι πέραν την παραβίασης των capital controls (προκειμένου οι επιχειρήσεις να έχουν ρευστό στο εξωτερικό ή μεγαλύτερα όρια αναλήψεων στην Ελλάδα) η ΓΓΔΕ θα ελέγξει ως ύποπτες φοροδιαφυγής όλες τις επιχειρήσεις που διακινούσαν χρήματα εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σχόλια - Facebook Comments