....

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Με αγωνιστικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Έδεσσας και των Γιαννιτσών τιμήθηκε από τα Σωματεία και τους Φορείς του Νομού Πέλλας, από εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους η Εργατική Πρωτομαγιά.

Στις συγκεντρώσεις χαιρέτησαν εκπρόσωποι από τα ΔΣ των Σωματείων και Φορέων.

Ο Μπάμπης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (Ε.Ν.Ι.Π.) αναφέρθηκε στην επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας του νομού μας, οδηγώντας μεταξύ άλλων στον δραματικό περιορισμό του έργου των κλινικών του χειρουργικού τομέα των δύο νοσοκομείων του νομού, στο κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας, στην υπολειτουργία και τον κίνδυνο να μπει λουκέτο και σε άλλες κλινικές των νοσοκομείων, όπως είναι το ογκολογικό και ακτινολογικό τμήμα. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια νέα επίθεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, μέσα από το σχέδιο νόμου για το «νέο ΕΣΥ». Οι νοσοκομειακοί γιατροί έθεσαν μέσα από τον χαιρετισμό τους στη συγκέντρωση τα δικά τους αιτήματα για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

Η Χριστίνα Χατζηελευθερίου, μέλος του ΔΣ της Ομάδας Γυναικών Γιαννιτσών (μέλος της ΟΓΕ) χαιρέτησε την συγκέντρωση και κάλεσε όλες τις γυναίκες του μόχθου, τις νέες μητέρες, τις άνεργες, τις σκληρά εργαζόμενες στην πόλη και στα χωριά να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά σηκώνοντας ψηλά τη σημαία του αγώνα. Να μετατρέψουν το θυμό και την αγανάκτηση σε συλλογική δράση και αγώνα. Γιατί ατομικά δεν μπορεί καμία και κανένας να ξεφύγει από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε. Μόνο με τη συλλογική οργάνωση και δράση μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική που λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του «κόστους» για το κράτος και με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Η Αριστέα Χατζηβασιλειάδου, επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Νομού Πέλλας στον Ιδιωτικό Τομέα στην κεντρική ομιλία χαιρέτησε εκ μέρους όλων των εργαζομένων στη συγκέντρωση τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, εκεί όπου εξελίσσεται ένας μεγαλειώδης αγώνας μετά και το τελευταίο σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνέβη στην προβλήτα της Cosco πριν από μερικές μέρες. Εκεί όπου το δίκαιο της εργατικής τάξης και η αλληλεγγύη των εργατών έρχονται αντιμέτωπα με απροκάλυπτη κυβερνητική και εργοδοτική βία και καταστολή.

Ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας πως «Σήμερα, στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, τη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων, στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν, τα μηνύματα της εργατικής πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου, κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι «ελπίδα είναι η πάλη των λαών».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα στον οποίο συμπορεύονται όλο το τελευταίο διάστημα σωματεία και φορείς του νομού Πέλλας, επισημαίνοντας ότι: «Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής δίνουμε μήνες τον δικό μας αγώνα, για να μην κλείσουν τα νοσοκομεία μας, να ενισχυθούν όλες οι δομές Υγείας, για προστασία και ασφάλεια μέσα στους μεγάλους βιομηχανικούς χώρους του νομού, για να σταματήσουν οι απολύσεις και η τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς. Για να μη μείνει κανένας χωρίς ρεύμα, να μη χάσει το σπίτι της καμία λαϊκή οικογένεια. Για να παραμείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους και στα χωριά τους, για να δουλεύουν με αξιοπρέπεια οι αυτοαπασχολούμενοι τα μαγαζιά τους, χωρίς να τους πνίγουν τα χρέη.

Η κατάσταση στο νομό μας είναι τραγική. Οι σχεδιασμοί για επενδύσεις, οι συμφωνίες που κλείνονται από κυβερνητικά στελέχη αλλά και από στελέχη της αντιπολίτευσης με βιομήχανους της περιοχής μας, επιφυλάσσουν ένα «χορό» εκατομμυρίων στις πλάτες μας. Ήδη άλλωστε η εντατικοποίηση στους εργασιακούς χώρους, η μείωση του κόστους από τους εργοδότες στα μέτρα προστασίας, είναι και ο λόγος που μετράμε δεκάδες εργατικά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια. Η αθώωση της εργοδοσίας των μεγάλων βιομηχανιών της κομπόστας στο νομό που ευθύνονται για τα εκατοντάδες κρούσματα και τους θανάτους από κορονοϊό , είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι επιδιώκει η εργοδοσία: Απαλλαγή από οποιαδήποτε ευθύνη εργατικού ατυχήματος, αλλά και απολύσεις εργαζομένων όταν αντιδρούν για τις εργασιακές συνθήκες, εξοντωτικά ωράρια για να βγει η παραγωγή. Παρόμοια είναι η κατάσταση στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στις αλυσίδες καφέ, στα Jumbo. Από παντού έρχεται η ίδια εικόνα, ατελείωτα ωράρια, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, εντατικοποίηση, χαμηλοί μισθοί, απολύσεις και τρομοκρατία».

Έκλεισε την ομιλία της τονίζοντας πως «Δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην μείνει κανείς μόνος του απέναντι στο τσουνάμι ακρίβειας που χτυπάει τα λαϊκά νοικοκυριά. Τονίζουμε την ανάγκη για καθημερινή δράση και αγώνα για αλληλεγγύη στη γειτονιά! Σε κανένα λαϊκό σπίτι να μη διακοπεί η παροχή ρεύματος λόγω αδυναμίας πληρωμής. Να μην υπάρχουν οικογένειες που πεινάνε τα παιδιά τους, που δυσκολεύονται ακόμη και στα πιο στοιχειώδη.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τον εργαζόμενο λαό!  

Για να απαλλαγούμε από τους άδικους πολέμους, πρέπει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση φόρων και χαρατσιών. Δεν χωράνε περιθώρια για αυταπάτες!Δύναμή μας είναι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας!

 

Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά δείχνει πως τα συνθήματα των εργαζόμενων του τότε είναι ακόμη επίκαιρα. Καθώς ακόμη πληρώνουμε το τίμημα της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων με μείωση του εισοδήματος μας από τις αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια, με τις απολύσεις, τα ωράρια «λάστιχο» και την εντατικοποίηση της εργασίας. Με την τρομοκρατία και την καταστολή.

Τώρα είναι η ώρα να μπει καθένας και καθεμία από μας στον αγώνα. Να προχωρήσουμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει. Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

Με τα συνθήματα «1η Μάη 2022 Οι δικές μας ανάγκες στο προσκήνιο», «Κόκκινη Πρωτομαγιά Πρωτοπόρα Εργατιά» ζωγραφισμένα στα πανό τους οι απεργοί κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων, φωνάζοντας συνθήματα. Η πορεία στα Γιαννιτσά κατέληξε στο μνημείο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, όπου εκπρόσωποι σωματείων και φορέων και απλός λαός άφησαν μερικά γαρύφαλλα στη μνήμη των αγωνιστών της παγκόσμιας εργατικής τάξης.

Έδωσαν όλοι την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά στους αγώνες που έρχονται! Τοποθέτησαν τον εαυτό τους μαζί με τους εργάτες όλου του κόσμου, στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Εκ μέρους των σωματείων και φορέων του Νομού Πέλλας

  • Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ημαθίας – Πέλλας
  • Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Νομού Πέλλας στον Ιδιωτικό Τομέα
  • Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (Ε.Ν.Ι.Π.)
  • Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών, μέλος της ΟΓΕ
  • Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια»
  • Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Ο Αγρός»
    image 5 image image image 2 image image image

     

  • Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα» (Μπλόκο Γυψοχωρίου)
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments