....

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΘΑ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ !

Ειδικό τέλος τριών λεπτών θα καταβάλλουν από την Πρωτοχρονιά 2018 για κάθε πλαστική σακούλα οι καταναλωτές, τέλος που όμως θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον στα έξι λεπτά.

Tο μέτρο θα καλύπτει τα σούπερ μάρκετ και το σύνολο της λιανικής πώλησης, εξαιρουμένων των περιπτέρων και των λαϊκών αγορών.

 

Σε δηλώσεις του χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλε ότι εντός της εβδομάδας θα δημοσιευθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας. 

Όπως διευκρίνισε, έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον χώρο της παραγωγής πλαστικών, αλλά και με τον χώρο της εμπορίας -τα σούπερ μάρκετ και όλη τη λιανική πώληση- και «θα υπάρξει δημοσιευμένη στο ΦΕΚ μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο η απόφασή μας για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας». 

«Την 1η Ιανουαρίου 2018 θα εφαρμοστεί η εισαγωγή ενός ειδικού ανταποδοτικού τέλους στην πλαστική σακούλα, το οποίο ουσιαστικά ο καταναλωτής θα το καταβάλλει στα σούπερ μάρκετ ή όπου αγοράζει προϊόντα, εκτός από περίπτερα και λαϊκές, και θα επιστρέφει αυτό στην κοινωνία με σακούλες επαναχρησιμοποιήσιμες, πολλαπλών χρήσεων, τις οποίες θα μοιράζουμε μέσα από τον οργανισμό ανακύκλωσης και τους Δήμους», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτό θα εφαρμοστεί για τρία χρόνια, ξεκινώντας τον πρώτο χρόνο με τέλος της τάξης των τριών λεπτών ανά τεμάχιο, το οποίο στη συνέχεια θα διπλασιαστεί, τουλάχιστον».

Στόχος οι 90 σακούλες

Εκτιμάται ότι συνολικά οι πλαστικές σακούλες για το σύνολο του λιανεμπορίου (οργανωμένο λιανεμπόριο, μικρή λιανική και την εστίαση) κάθε χρόνο στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 4,5 δισεκατομμύρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο ετησίως.

Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να μειωθεί δραστικά στις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει η κατανάλωση στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% ως το 2025.

Πού τις χρησιμοποιούμε

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε τον περασμένο Μάιο το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ):

-«Ο Έλληνας παίρνει κατά μέσο όρο 3,9 σακούλες ανά επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε περίπου 270 πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν μόνο από το σούπερ μάρκετ ή 2,9 δισ. σακούλες συνολικά στη χώρα ανά έτος.

-Το 21% του κοινού δηλώνει ότι παίρνει περισσότερες σακούλες από όσες χρειάζεται για τις αγορές του και με δεδομένο ότι η βασική χρήση για το 81% του κοινού είναι ο κάδος απορριμμάτων φαίνεται ότι υπάρχει σαφώς περιθώριο μείωσης.

-Αντίθετα, οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες (π.χ. υφασμάτινες) είναι ελάχιστες. Οι πωλήσεις υπολογίζονται με βάση την έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε 400.000-500.000 ανά έτος, δηλαδή περίπου 0.05 σακούλες ανά κάτοικο, όταν π.χ. η Δανία η οποία είναι από τις πιο προχωρημένες χώρες στη μείωση της πλαστικής σακούλας έχει 75 επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες ανά κάτοικο, ενώ ο μέσος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 23.

Οι δύο στους τρεις καταναλωτές δηλώνουν ότι κατέχουν κάποιου είδους επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα αλλά μόλις το 8% τη χρησιμοποιεί συστηματικά (πάντα) και το 23% επαρκώς (συχνά). Ο βασικός λόγος φαίνεται να είναι ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί επαρκώς τα αντανακλαστικά τους καθώς ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν τις χρησιμοποιεί επειδή δεν το θυμάται.

Παράλληλα το 91% του κοινού συμφωνεί ότι οι σακούλες πρέπει να μειωθούν, ενώ μάλιστα το 64% θεωρεί ότι πρέπει να απαγορευτεί η διάθεσή τους».

Τα στοιχεία για τις συνέπειες που προκαλεί η υπερβολική χρήση πλαστικής σακούλας είναι αποκαλυπτικά:

-Ένα στα τέσσερα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης μπορεί να περιέχει μικροπλαστικά.

- Έως το 2050 θα υπάρχουν πιο πολλά πλαστικά στη θάλασσα παρά ψάρια.

- Μόλις το 1% από τις πλαστικές σακούλες ανακυκλώνεται.

- Ένα στα δύο απορρίμματα στον βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες.

- Το κόστος για να συλλεχθεί από τον βυθό μια πλαστική σακούλα είναι 10 φορές περισσότερο από το να παραχθεί».

Tο συγκεκριμένο μέτρο θα καλύπτει τα σούπερ μάρκετ και το σύνολο της λιανικής πώλησης, εξαιρουμένων των περιπτέρων και των λαϊκών αγορών.

Το περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτών θα πρέπει να καταβάλουν οι καταναλωτές από την νέα χρονιά για την πλαστική σακούλα. Το τέλος αυτό, όμως θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον στα 6 λεπτά, σύμφωνα με την ΚΥΑ η οποία εκδόθηκε για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Tο συγκεκριμένο μέτρο θα καλύπτει τα σούπερ μάρκετ και το σύνολο της λιανικής πώλησης, εξαιρουμένων των περιπτέρων και των λαϊκών αγορών.

Διαβάστε περισσότερα στο Greenagenda.gr
,

Πηγή: http://www.voria.gr/article/se-dio-dosis-i-katavoli-tou-telous-gia-tin-p...

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments