....

ΑΠΟ ΤΟ ZERMATT ΣΤΟ ST. MORITZ ΜΕ ΤΟ ΑΛΠΙΚΟ ΤΡΕΝΟ! ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟ...

Διαδρομές που περνούν πάνω από τα σύννεφα, χιονισμένες βουνοκορφές και η ανέγγιχτη αλπική φύση σε όλο της το μεγαλείο!

Ένα ταξίδι με το Αλπικό Τρένο από το Zermatt μέχρι το St. Moritz είναι σίγουρο πως ξεπερνάει κάθε... προσδοκία!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΠΑΜΠΗΣ ΔΟΥΚΑΣ (cdoukas@dousiscom.gr) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ ICONS

Ελβετία. Η πολυσυζητημένη τελευταία στα μέρη μας χώρα, λόγω... καταθέσεων και λογαριασμών πολιτικών και μη, είναι πάντοτε ένας αγαπημένος χειμερινός προορισμός αλλά και πόλος έλξης για τους φίλους του σκι. Τι θα έλεγες λοιπόν κατά τις ημέρες της παραμονής σου να επισκεφθείς τα δυο πιο σημαντικά χειμερινά θέρετρα της χώρας, το κοσμοπολίτικο St. Moritz αλλά και τον... παράδεισο του σκι, Zermatt, όπως επίσης, τη Γενεύη και τη Ζυρίχη;

Δεν υπάρχει λοιπόν πιο χαρακτηριστικός τρόπος για να το κάνεις από το Αλπικό Τρένο, που ουσιαστικά ενώνει τη δυτική µε την ανατολική πλευρά της χώρας από το 1930! Το πιο... αργό αλλά και διάσηµο express τρένο του πλανήτη σου προσφέρει ένα ταξίδι που θα θυµάσαι για πάντα, ισορροπώντας σε εικόνες βγαλµένες µέσα από τη «Μελωδία της Ευτυχίας», το περίφηµο (και από τα πιο... φωτογραφισµένα βουνά της Ευρώπης) Μάτερχορν και τις επιβλητικές Άλπεις! Εικόνες που θα σε κάνουν να µην καταλάβεις καν πώς πέρασαν οι 7,5 ώρες από το ένα άκρο της Ελβετίας στο Zermatt µέχρι το άλλο στο St. Moritz! Τι λες λοιπόν, έτοιµος για ένα... train trip;

Από την αφετηρία του Zermatt...

Στους πρόποδες του Μάτερχορν και κοντά στα σύνορα µε την Ιταλία, αφετηρία για το ξεχωριστό σου ταξίδι θα αποτελέσει το µικρό χωριό Zermatt (www.zermatt.ch), που φτάνεις εύκολα σε αυτό από την Γενεύη. Μέχρι τα µέσα του 19ου αι. ήταν ένα αγροτικό µέρος, αλλά από τις αρχές του 20ού αι. άρχισε να εξελίσσεται σε τουριστικό, ενώ πλέον αποτελεί ένα δηµοφιλή προορισµό για τους φίλους των χειµερινών σπορ και της ορειβασίας! Πλήθος εγκαταστάσεων (από τα ξενοδοχεία και τα µπιστρό µέχρι τα σαλέ και τα χιονοδροµικά κέντρα του... περίφηµου γειτονικού όρους) έχουν κάνει πια την εµφάνισή τους, καθιστώντας το αρκετά διάσηµο για διακοπές.

Για τους επισκέπτες του (κυρίως από το εξωτερικό), είναι η επιτοµή της εικόνας που έχουν φανταστεί για την Ελβετία: πάλλευκες βουνοκορφές, απότοµες πλαγιές, χιονοδροµικά κέντρα, κουκλίστικα κτίσµατα βγαλµένα από παραµύθι και ένα παραδοσιακό χωριουδάκι, ντυµένο στα άσπρα σχεδόν 365 ηµέρες το χρόνο! Από εδώ, λοιπόν, θα κάνεις το πρώτο... βήµα για τη σπάνια ταξιδιωτική σου εµπειρία.

Η ομίχλη κάνει συχνά την εμφάνιση της στη διάρκεια του ταξιδιού!

Το Αλπικό Τρένο -τα βαγόνια της εταιρείας Glacier Express (www.glacierexpress.ch)- αναχωρεί καθηµερινά από το σταθµό του Zermatt, όπου θα φτάσεις σε περίπου 1 ώρα από τη Γενεύη µε τρένο (Gare de Zermatt, tel. +41 027 927 7474, www.matterhorngotthardbahn.ch). Κατά τη διάρκεια του χειµώνα υπάρχει ένα δροµολόγιο την ηµέρα, στις 09:52 από το Zermatt και στις 14:35 από το Chur (η παλαιότερη κωµόπολη στο ανατολικό µέρος της χώρας, 59 χλµ. από τη Ζυρίχη), oπότε φρόντισε να µην αργήσεις γιατί... θα χάσεις! Η τιµή του εισιτηρίου λίγο... τσουχτερή, σχεδόν όσο και το κρύο (€113/απλή µετάβαση από Zermatt για St Moritz, ενώ για την πρώτη θέση η τιµή ανέρχεται στα €193,30, www.glacierexpress.ch).

Ποσό λίγο... υπερβολικό, αν αναλογιστείς πως µιλάµε για το πιο... αργό express τρένο του κόσµου (σε µεταφέρει στο St. Moritz σε 7,5 ώρες). Ωστόσο ο µοντέρνος χώρος του, τα υπερ-άνετα αεροπορικά καθίσµατα της οικονοµικής θέσης και αυτά µε τραπέζι της πρώτης θα φροντίσουν να µην ταλαιπωρηθείς καθόλου κατά τη διάρκεια της... αλπικής σου βόλτας! Επιπλέον, τα τεράστια παράθυρα σου επιτρέπουν να θαυµάσεις, όπως επιβάλλεται, το θεσπέσιο τοπίο!

Κατά τη διάρκεια της διαδροµής µπορείς να γευτείς και την κουζίνα του Αλπικού Tρένου (από €25 για το πιάτο ηµέρας στα απλά καθίσµατα έως και €35,50 για µενού 3 πιάτων, στην πρώτη θέση). Αν από την άλλη σε κουράζουν οι πολλές ώρες του ολόκληρου ταξιδιού, µπορείς να «ανέβεις» στα βαγόνια από το Chur µε τιµή εισιτηρίου €33,20 και σε 2,5 ώρες θα φτάσεις στο St. Moritz. (Bahnhof Str. 25,
tel. +41 081 288 6300).

...στη χειµερινή «µητρόπολη» της Ελβετίας

Περνάς ανάµεσα από χιονισµένα λιβάδια και παγωµένα δάση. Ακολουθείς την κοιλάδα του ποταµού Rhone και... ανηφορίζεις διαµέσου της σήραγγας Furka (το εντυπωσιακό τούνελ µήκους 15,4 χλµ. κοντά στο µικρό χωριό του Oberwald), προσπερνάς αµέτρητα µικρά χωριουδάκια βγαλµένα από καρτ ποστάλ και απολαµβάνεις τη θέα από το πέρασµα του Oberalp, το ψηλότερο σηµείο της διαδροµής (2.033 µ.) αλλά καi το Chur την πιο παλιά πόλη της Ελβετίας. Στο... διάβα σου αφήνεις πίσω 291 γέφυρες και 91 τούνελ, σε µια διαδροµή που µάλιστα αποτελεί Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO. Τελικός προορισµός το St. Moritz, µετά από περίπου 290 χλµ. (και 200 χλµ. νοτιοανατολικά της Ζυρίχης). Tο παγκοσµίου φήµης και παλαιότερο για χειµωνιάτικες διακοπές θέρετρο του πλανήτη δεν θα µπορούσε παρά να είναι το κατάλληλο «τέρµα» σε ένα ούτως ή άλλως συναρπαστικό ταξίδι πάνω σε ράγες. Εδώ θα βρει τη... χαρά του ο κάθε έµπειρος και προχωρηµένος σκιέρ και snowboarder, µε συνολικά 350 χλµ. καλοφτιαγµένων πιστών, ενώ και οι αρχάριοι µπορούν να κάνουν τα πρώτα τους µαθήµατα. Αν δεν είσαι και ο µεγαλύτερος fan των χειµερινών σπορ υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή µε καζίνο και bars να µένουν ανοιχτά µέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Φρόντισε λοιπόν να αδράξεις την ευκαιρία και µέσω του Αλπικού Τρένου να δεις δύο από τις σηµαντικότερες πόλεις της χώρας και τα πιο δηµοφιλή χειµερινά θέρετρα της Ευρώπης, σε µια εµπειρία που δεν πρόκειται να ξεχάσεις ποτέ!

Tips & Info

• Δυστυχώς οι στάσεις του
Αλπικού Τρένου δεν διαρκούν πάνω από 6'-10', οπότε δύσκολα θα βρεις χρόνο να δεις κάποιο άλλο µέρος πέρα από την αφετηρία και το τέρµα του.

• Αν αποφασίσεις να ξοδέψεις άλλη µια µέρα, µπορείς να αποβιβαστείς στην ιστορική κωµόπολη του Chur (εισιτήριο: €90,80 από Zermatt) ή στο γραφικό Brig (εισιτήριο: €84,20 από St. Moritz).

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Για να επιβιβαστείς στο Αλπικό Τρένο θα πρέπει αρχικά να µεταβείς στο Zermatt, 124 χλµ. από τη Γενεύη. Θα βρεθείς, λοιπόν, στην πόλη της Ελβετίας µε τις απευθείας πτήσεις της Swiss Air (www.swiss.com) και κόστος από €192 (απλή µετάβαση). Από εκεί θα κατευθυνθείς στο Zermatt, µε τα καθηµερινά δροµολόγια του τρένου (εισιτήριο: €37, www.sbb.ch) σε περίπου 1 ώρα.

Τip: Αν δεν θέλεις να κάνεις το ταξίδι της επιστροφής από St. Moritz για Zermatt, υπάρχουν δροµολόγια τρένου από το πρώτο προς Ζυρίχη ανά µία ώρα και µε κόστος €30 (διάρκεια ταξιδιού 1 ώρα & 20', www.sbb.ch). Από εκεί µπορείς να επιστρέψεις στην Αθήνα µε τις απευθείας πτήσεις της Swiss Air και κόστος από €280 (απλή µετάβαση).

 

http://www.travelstyle.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments