....

«ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑ 80% ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ

Φρανκφούρτη/Βρυξέλλες
Τάση σημαντικής μείωσης του αριθμού όσων περνούν το Αιγαίο εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας διαπιστώνεται στις Βρυξέλλες, με την γερμανική εφημερίδα FAZ να γράφει πως η Κομισιόν παρακολουθεί με «ικανοποίηση» την εξέλιξη και περιμένει η τάση να επιβεβαιωθεί. Η παρουσία του ΝΑΤΟ θεωρείται επίσης πως έχει συμβάλει σημαντικά, με τους τραγικούς πνιγμούς προσφύγων και μεταναστών να έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά.

Η εφημερίδα αναφέρει, επικαλούμενη τα στοιχεία της Frontex, σε κείμενό της την Κυριακή πως τρεις εβδομάδες αφού τέθηκε η συμφωνία σε ισχύ, οι αφίξεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 80%.

Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς της εφημερίδας έρχονταν στην Ελλάδα από τις 18 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την επαναπροώθηση και επανεγκατάσταση, κατά μέσον όρο 1676 πρόσφυγες ημερησίως. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, δηλαδή από τις 20 Μαρτίου, ο αριθμός μειώθηκε σε 337 ημερησίως, γράφει η εφημερίδα.

Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Κομισιόν, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε ακόμα ευρέως, διότι αναμένει να δει αν θα επιβεβαιωθεί για μεγαλύτερο διάστημα, όπως γράφει η FAZ.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, η οποία ρωτήθηκε από την ίδια εφημερίδα, δεν θέλησε μεν να βγάλει οριστικά συμπεράσματα, είπε εν τούτοις ότι «σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η παρουσία μας στο Αιγαίο έχει θετικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι σημαντική μείωση καταγράφεται και στις τραγωδίες: Μέχρι τις 21 Μαρτίου είχαν πνιγεί 90 άτομα, αριθμός που έχει έκτοτε μειωθεί σε πέντε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments