....

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

Με αρνητικά σχόλια υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερο όραμα του κ. Μητσοτάκη», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα που σχεδιάζει η Ν.Δ. είναι μια χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους».

Υπογράμμισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός «επιβεβαίωσε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι "τρώει από τα έτοιμα"».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η υποτιθέμενη «ανάπτυξη για όλους» του κ. Μητσοτάκη χωράει τελικά πολύ λίγους

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του. Κατάφερε να μιλήσει για παρά πολλά θέματα, λέγοντας ελάχιστα πράγματα επί της ουσίας. Ένα είναι το σίγουρο. Ο πρωθυπουργός της χώρας μάς διαβεβαίωσε ότι το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» στην πράξη μεταφράζεται σε «ανάπτυξη δίχως κανόνες για τους λίγους και τους ισχυρούς». Στο έδαφος αυτό, για τη μεσαία επιχειρηματικότητα ακούσαμε μόνο ευχολόγια ενώ εκκωφαντική ήταν η σιωπή του για το ερώτημα της σχέσης μεγάλων επενδύσεων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα που σχεδιάζει η Ν.Δ. είναι μια χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους. Αυτός είναι ο ορισμός του νεοφιλελευθερισμού.

Το νεοφιλελεύθερο όραμα του κ. Μητσοτάκη διαγράφεται με σαφήνεια στην αναφορά του στα ζητήματα της εργασίας. Εκεί, με προκλητικό τρόπο, μας διαβεβαίωσε ότι είναι πρώτιστη έγνοια του η προστασία των εργαζομένων και, στη συνέχεια, κατήγγειλε τις ρυθμίσεις προστασίας της μισθωτής εργασίας ως εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. 

Από εκεί και πέρα ο κύριος Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικά επιμελής. 

  • Φρόντισε να μην πει κουβέντα για τη μείωση των πλεονασμάτων που υποσχόταν, παραπέμποντάς την σε μία αόριστη "κατάλληλη συγκυρία" 
  • Φρόντισε να μην πει κουβέντα για ποιο λόγο ετοιμάζεται να σαρώσει τους πολίτες και τη χώρα με μνημονιακές μεταρρυθμίσεις όταν η μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% έχει ήδη επιτευχθεί με τον καταπιστευτικό λογαριασμό και χωρίς "προαπαιτούμενα". 
  • Φρόντισε να μην πει κουβέντα για την μέχρι πριν από λίγους μήνες "προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών", αν και γνωστός Μακεδονομάχος.

Αυτό που σίγουρα έκανε με επιτυχία είναι ότι επιβεβαίωσε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «τρώει από τα έτοιμα». Είπε ότι αυτός μείωσε τον ΕΝΦΙΑ που μειώθηκε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβρη του 2018. 

Το Κίνημα Αλλαγής, στη σχετική ανακοίνωσή του, εστίασε στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και στα εργασιακά.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «άφησε στην κ. Λαγκάρντ τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πρωτοφανής παραδοχή αδυναμίας, από μια Κυβέρνηση που απαράδεκτα αντιλαμβάνεται ως επαιτεία, τις δίκαιες διεκδικήσεις της χώρας».

Συμπλήρωσε επίσης ότι στο ζήτημα των εργασιακών, ο πρωθυπουργός «αρχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του στον ΣΕΒ για την υποπροστασία των εργαζομένων, με πρώτο βήμα τις κλαδικές συμβάσεις».

Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση έκανε λόγο για ανεπαρκές κυβερνητικό σχέδιο και υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης «συνεχίζει ακάθεκτος το ξεπούλημα των Ελληνικών επιχειρήσεων».

«Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, απέδειξε εκτός των άλλων ότι δεν τον ενδιαφέρει να ακυρώσει την προδοτική συμφωνία για την Μακεδονία και δεν έχει σχέδιο, ώστε να σταματήσει τους Λαθροεισβολείς!», σημείωσε η Ελληνική Λύση και συμπλήρωσε:

«Όσο για την οικονομία συνεχίζει ακάθεκτος το ξεπούλημα των Ελληνικών επιχειρήσεων (ΔΕΠΑ- ΕΛΠΕ - ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ) και το "βαφτίζει" επενδύσεις! Επίσης επανέλαβε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή που είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετή! Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό! Προβλέψιμος, με ανεπαρκές κυβερνητικό σχέδιο! Σε άλλη μία ΔΕΘ , άλλος ένας Πρωθυπουργός, λέει μία από τα ίδια... δηλαδή... ψέματα».

Όσο για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναφέρθηκε στο ζήτημα των πλεονασμάτων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι καλένδες αποκτούν νέο νόημα».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments