....

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ 8 ΣΤΑ 10 ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ενα στα τέσσερα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα είχε πτώση τζίρου πάνω από 50% κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας μετά το lockdown σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019, ενώ συνολικά το 82,8% των καταστημάτων κατέγραψε χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή εβδομάδα.

Η ζοφερή αυτή εικόνα, εν πολλοίς αναμενόμενη, προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε 204 καταστήματα, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας. Κατά τις πρώτες ημέρες επανεκκίνησης του λιανεμπορίου τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν τα καταστήματα πώλησης καλλυντικών, ενώ ικανοποιητική απόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά είχαν και τα καταστήματα πώλησης παιδικών ειδών.

 

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), το γεγονός ότι παραμένουν κλειστά τα καταστήματα εστίασης και οι τουριστικές επιχειρήσεις επηρεάζει αρνητικά τις πωλήσεις του λιανεμπορίου, όπως επίσης και το γεγονός ότι για να κατεβεί κάποιος στο κέντρο της Αθήνας θα χρησιμοποιήσει κατά κύριο λόγο Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία όμως τώρα οι περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, το 55,4% των εμπόρων της Αθήνας θεωρεί την επέκταση της μείωσης του ενοικίου κατά 40% έως το τέλος του 2020 τον σημαντικότερο παράγοντα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Ως δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας με ποσοστό 27,9% καταγράφηκε η χρηματοδότηση μέσω δανείων, για την άμεση αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Η αγορά δυστυχώς μίλησε και επιβεβαίωσε τις προβλέψεις μας. Επισημαίναμε ότι όταν η Γερμανία κατέγραψε την πρώτη εβδομάδα πτώση τζίρου 35%, ήταν αναμενόμενο και στην Ελλάδα να έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα. Εκφράζοντας πλέον τα όσα μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις δήλωσαν στη συγκεκριμένη έρευνα, είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για την επέκταση της μείωσης ενοικίου έως το τέλος του έτους, τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments