....

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΈΔΕΣΣΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!





Καταρχήν προσωπικά με χαρά δέχτηκα την εκλογή του Δημάρχου  Έδεσσας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας και του εύχομαι καλή θητεία με σωστές και εποικοδομητικές αποφάσεις προς όφελος τόσο του Δήμου μας όσο και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε όλοι από τον τοπικό τύπο ότι τα απορρίμματα της Βέροιας, μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ του Φο.Δ.Σ.Α, αρχίζουν να μεταφέρονται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Έδεσσας.
Είναι γνωστό ότι τα απορρίμματα της Βέροιας μεταφέρονταν στον καλύτερο διαχειριστή απορριμμάτων της Ελλάδας, που είναι το ΔΙΑΔΥΜΑ της Κοζάνης, που εξυπηρετεί όλη την Δυτική Μακεδονία. Προφανώς εξαιτίας του υψηλού κόστους της μεταφοράς και της διαχείρισης από την Βέροια στην Κοζάνη και επειδή η Βέροια ανήκει στην Κεντρική Μακεδονία, αποφασίστηκε να διαχειρίζεται τα απορρίμματα ο Φο.Σ.Δ.Α στέλνοντας τα απορρίμματα στη Έδεσσα.
Αυτή η απόφαση όμως είναι καταστροφική για τον Δήμο μας, καθώς ήδη ο ΧΥΤΑ της Έδεσσας δέχεται τα απορρίμματα της Σκύδρας, της Νάουσας και της Αριδαίας. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διάρκειας ζωής του, αφού σύμφωνα με τη μελέτη του δημιουργήθηκε με ορίζοντα 25ετίας εφόσον όμως περιελάμβανε μόνο τον όγκο των απορριμμάτων του Δήμου Έδεσσας και του Δήμου Σκύδρας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας μας καλόπιστα ότι με την επιβάρυνση των απορριμμάτων της Νάουσας, της Αριδαίας και τώρα και της Βέροιας ότι ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ της Έδεσσας απομειώνεται. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε 5 με 10 χρόνια θα αναζητά ο Δήμος Έδεσσας ΧΥΤΑ για να αποθέσει τα απορρίμματα του!!!  Όλα τα παραπάνω λοιπόν προκαλούν εύλογα ερωτήματα. Γι’ αυτό και έθεσα το θέμα στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση στις 31/1/2020, ζητώντας πειστικές απαντήσεις ώστε να πληροφορηθεί η τοπική κοινωνία του Δήμου Έδεσσας:
Α)    Γιατί ξανά επιλέχτηκε ο ΧΥΤΑ της Έδεσσας;
Β) Γιατί να υποστούμε στον Δήμο μας μια επιπρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση;
Γ)   Ποιο είναι το ακριβές σκεπτικό και περιεχόμενο της απόφασης αυτής;

Θα ήταν λυπηρό πραγματικά αν ο κ. Γιάννου, ως μέλος του Δ.Σ. του Φο.Σ.Δ.Α έδωσε την συγκατάθεσή του για να συμβεί αυτό. Οποιοσδήποτε συνδημότης μας θα περίμενε από έναν Εδεσσαίο Δήμαρχο να αγωνιστεί, να διεκδικήσει και να αποτρέψει την μεταφορά των απορριμμάτων της Βέροιας στο ΧΥΤΑ μας και  παράλληλα να πετύχει τον τερματισμό της απόθεσης των απορριμμάτων, τόσο από την Αριδαία όσο και από την Νάουσα.

Συμπερασματικά, δεν μπορώ να αντιληφθώ πως ο κ. Δήμαρχος «κατάφερε» πραγματικά, όχι μόνο να μην σταματήσει την απόθεση των απορριμμάτων από την Αριδαία και την Νάουσα, αλλά να μας επιβαρύνει και με τα απορρίμματα της Βέροιας. Οι γνωστές δικαιολογίες του Δημάρχου ότι «Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι» ή ότι «Διοικούν άλλοι τον Φο.Δ.Σ.Α» ενώ  ανήκει και ο ίδιος στο Δ.Σ. δεν μπορούν να καλύψουν τους πολίτες. Οφείλει, ως έχει υποχρέωση και καθήκον, να υψώσει ανάστημα για το καλό του Δήμου μας.

Βαγγέλης Δ. Θωμάς
Δημοτικός Σύμβουλος
 Έδεσσας - Βεγορίτιδας

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments