....

ΤΟ ΑΠΘ «ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ» ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟ CERN

 

 

Ο Τομέας Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ διοργανώνει ημερίδα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των 14ων Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων (14th International Particle Physics Masterclasses 2018) και θα πραγματοποιηθεί στο Κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ (1ος όροφος, Αίθουσα Α31), την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 και ώρες 9.15-18.30.

Περίπου 120 μαθήτριες και μαθητές από 21 Λύκεια της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, θα φιλοξενηθούν στο ΑΠΘ για να γίνουν φυσικοί σωματιδίων για μία ημέρα. Ξεκινώντας με διαλέξεις από καθηγητές του Τομέα, οι μαθητές θα εισαχθούν αρχικά στον κόσμο των Στοιχειωδών Σωματιδίων, ενώ, στη συνέχεια, θα συνεργαστούν με τους ερευνητές, τους υποψήφιους διδάκτορες και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Σωματιδίων, καθώς και με τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, για να αναλύσουν πραγματικά δεδομένα που συλλέχθηκαν τα τελευταία χρόνια από πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί στον καινούργιο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC), που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, έξω από τη Γενεύη.

Οι μαθητές θα μπορούν να «ανακαλύψουν εκ νέου» το σωματίδιο Z ή τη δομή του πρωτονίου, να ανακατασκευάσουν «παράξενα σωματίδια» ή να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων για το σωματίδιο Higgs, που ανακαλύφθηκε το 2012 στο CERN. Στο τέλος της ημέρας, οι μαθητές θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των μελετών τους στο Ερευνητικό κέντρο CERN και θα συνομιλήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης (videoconference), με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματά τους, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία.

Οι διεθνείς ημερίδες Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων  διοργανώνονται κάθε Μάρτιο. Η βασική ιδέα αυτής της διοργάνωσης ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Εκλαΐκευσης στη Φυσική των Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG), επιχειρώντας να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να δουλέψουν σαν πραγματικοί επιστήμονες.

Η φετινή διοργάνωση των Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων (14th International Particle Physics Masterclasses 2018) πραγματοποιείται από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 28 Μαρτίου 2018 και συμμετέχουν σε αυτή 210 Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από περισσότερες από 50 χώρες, τα οποία υποδέχονται πάνω από 10.000 μαθητές Λυκείου για να τους κάνουν, για μια μέρα, φυσικούς σωματιδίων.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments