....

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

 

 
 

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κοίμησις της Υπεραγίας Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών κατά την διάρκεια της οποίας τέθηκαν σε προσκύνηση ιερά άμφια του νέου αγίου της Εκκλησίας μας, Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης.

 
Την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στις 7.00 μ.μ., τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Βεροίας Αρχιμανδρίτου Πορφυρίου, ενώ έλαβαν μέρος ο Αρχιμ. Εφραίμ Ανθίμου, ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης και κληρικοί της πόλεως. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Πορφύριος, ο οποίος υπογράμμισε την λαμπρότητα με την οποία οι άγιοι Απόστολοι και οι άλλοι εκπρόσωποι της πρώτης Εκκλησίας προέπεμψαν την Υπεραγία Θεοτόκο στην μετάβασή Της από τα πρόσκαιρα στα αιώνια. Εξήρε επίσης την καθαρότητα, την σεμνότητα και την απλότητά Της μέχρι και την ώρα του θανάτου ακόμη ως πρότυπο για τους ανθρώπους της εποχής μας. Μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού, στις 10.00 μ.μ., τελέστηκε το Μικρό Απόδειπνο και εψάλλησαν τα Εγκώμια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
 
Την ημέρα της εορτής, Σάββατο 15/8, τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και συλλειτουργούντων του Αρχιμ. Εφραίμ Ανθίμου, του στρατιωτικού ιερέως Πρωτοπρ. Θεοδώρου Χατζηβασιλείου, των εφημερίων του ιερού ναού, του αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Δαβίδ Πασατά και του διακόνου Ευστρατίου Δαλδαρά.
Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος εξήρε την δύναμη των πρεσβειών των αγίων της Εκκλησίας και ιδιαίτερα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία και μετά θάνατον πρεσβεύει από τα δεξιά του Υψίστου υπέρ ημών. Οι πρεσβείες της Θεοτόκου είναι ακαταίσχυντες, όπως φάνηκε και στον γάμο της Κανά, όπου ο Χριστός χάλασε το πρόγραμμά Του για χάρη Της. Γι᾿ αυτό και η Εκκλησία Την μνημονεύει σε όλες τις ιερές ακολουθίες και την προβάλλει. Η δύναμις όμως των πρεσβειών των αγίων και της Θεοτόκου ενεργεί όταν και εμείς αγωνιζόμαστε. Έτσι είναι καλό να ζητούμε πάντοτε την προστασία Της με την προϋπόθεση και του δικού μας αγώνα.
Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστες τους μαθητές Σταύρο Χλωρό, Αθανάσιο Χαραλαμπίδη και Δημήτριο Χατζηλεωνίδα. Εξήγησε μάλιστα ότι η κουρά που πραγματοποιείται κατά την χειροθεσία σημαίνει προσφορά στον Θεό και αφιέρωση στην διακονία Του, πράγμα μέγιστο στην ζωή του ανθρώπου και προέτρεψε τους νέους αναγνώστες να υπηρετούν με φόβο Θεού και προσοχή σε όλη την ζωή τους.
Στον εορτασμό μετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ι. Τζαμτζής, οι βουλευτές Πέλλας Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης και Β. Βασιλειάδης, ο Διοικητής της 2ης ΜΚ Μεραρχίας Υποστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.
 
 
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments