....

ΑΡΝΙΣΣΑ ΠΕΛΛΑΣ : "ΤΖΑΜΑΛΑΡΙΑ 2023" ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ (VIDEO PHOTOS)

 

 

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας διοργάνωσε  και φέτος την σήμερα 6-1-2023 ημέρα των Θεοφανείων στην Άρνισσα Πέλλας Έδεσσας την αναβίωση του εθίμου "ΤΖΑΜΑΛΑΡΙΑ" . Το έθιμο ξεκίνησε από τα γραφεία του Συλλόγου στις 1 το μεσημέρι και συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους του χωριού με την συνοδεία της γνωστής  ορχήστρας "ΟΙ ΧΡΥΣΟΔΑΚΤΥΛΟΙ" .

Αυτή την χρονιά η Άρνισσα κατακλύστηκε με πάρα πολύ κόσμο αφού υπήρχε μια καταπληκτική ηλιφάνεια όπου εκδρομείς επισκεύθηκαν την κωμόπολη της Άρνισσας να παραστούν στον Αγιασμό των Υδάτων αλλά και στο έθιμο δτώμενο του Συλλόγου

Περιγραφή του εθίμου:

Τα «Τζάμαρλα» είναι ένα χορευτικό λατρευτικό δρώμενο των κατοίκων της Άρνισσας, του παλιού Όστροβου, με ρίζες πολλών αιώνων. Το βασικό θέμα του εθίμου είναι μια από τις σημαντικότερες τελετές των ανθρώπων, ο γάμος, ο οποίος σατιρίζεται με διάφορους τρόπους. «Νύφη» ντύνεται ένα αγόρι που βαστάζεται από δύο «Καπετανέους» οι οποίοι προσπαθούν να προστατέψουν την τελετή του γάμου από το «Μπούμπαρ», το ζιζάνιο, που αποτελεί το άλλο κεντρικό πρόσωπο του εθίμου. Το «Μπούμπαρ» προσπαθεί να δώσει, με τις ενέργειες και τις κινήσεις του, ένα κωμικό και ταυτόχρονα τραγικό χαρακτήρα στην όλη παράσταση του δρώμενου. Πειράζοντας την νύφη σκοτώνεται από τους «Καπετανέους» ύστερα από βαριά χτυπήματα μεγάλων «Λασταγκαρκίων-Βασταγαρίων». Στη συνέχεια το λόγο παίρνει ο «Μπάετς-Παινευτής», ένα ακόμη πρόσωπο της παρέας, ο οποίος «,παέσε-παινεύει», τα μέλη του σώματος του «Μπούμπαρ» και εικονικά τα μοιράζει, ανάλογα με την χρησιμότητά τους, στον κόσμο που συμμετέχει. Η παράσταση τελειώνει με την ανάσταση του «Μπουμπαριού» και τα τρελά, από χαρά, πηδήματα των Τζαμαλάρηδων που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να προκαλέσουν θόρυβο χαράς τραγουδώντας πολλές φορές «Τσάρνα όφτσα,μπέλο μλέκο, μπρούς, μπρούς – Μαύρη προβατίνα άσπρο γάλα, μπρούς, μπρούς».

 


 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments