WWW.TASTV.GR

ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΓΝΑΤΗ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ "ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ, Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΛΥΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ"

ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΓΝΑΤΗΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

 

 

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ, Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΛΥΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ»!

 

Όσοι παρακολουθούν το «προσφυγικό» πρόβλημα, θυμούνται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έλεγε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός, άνοιξε τα σύνορα στους «λαθρομετανάστες» και γέμισαν τα νησιά μας. Ποιος δεν θυμάται την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πρώτη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με την έκρηξη του μεταναστευτικού λόγω του πολέμου στη Συρία και όχι μόνο. Για να το διαχειριστεί ποιο αποτελεσματικά,  δημιούργησε μια κυβερνητική δομή, το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Ποιος δεν θυμάται τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Γιάννη Μουζάλα και του Δημ. Βίτσα να διαχειριστούν το προσφυγικό δημιουργώντας κέντρα φιλοξενίας, τρέχοντας από επεισόδιο σε επεισόδιο, προσπαθώντας να συνεργαστούν με Δημάρχους και Περιφερειάρχες; Το ευρωπαϊκό περιβάλλον και οι γενικότερες  συνθήκες δεν ήταν ιδανικές, το αντίθετο μάλιστα, αλλά απ΄ό,τι φαίνεται διαχειρίστηκαν το πρόβλημα οι Συριζαίοι πιο αποτελεσματικά από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα νούμερα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ επέδειξε καταστροφική αδράνεια τους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησης. Αντί να συνεχίσει το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών που είχε εκπονήσει και ήδη υλοποιούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εξαντλήθηκε σε επικοινωνιακή πολιτική πάνω στο μεταναστευτικό, προκειμένου να χαϊδέψει τις ακροδεξιές εμμονές μέρους του ακροατηρίου της. Αποτέλεσμα ήταν η αποσυμφόρηση να ξεκινήσει με δύο μήνες καθυστέρηση, μόλις στα τέλη Αυγούστου. Για αυτό το λόγο και ενώ η ΝΔ παρέλαβε τη Μόρια με 5.500 ανθρώπους,που ήδη ήταν υπεράριθμοι, σήμερα βρίσκονται στο ΚΥΤ περισσότεροι από 12.000! Άρα στην επικοινωνιακή διαχείριση – εκμετάλλευση - του προσφυγικού πήρε μέχρι τώρα άριστα ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά στην αποτελεσματικότητα πήρε μηδέν!

Στη Μόρια εξελίσσεται μία ανθρωπιστική τραγωδία (μόλις πριν λίγες μέρες μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από την πυρκαγιά, ενώ μόλις πριν από μία εβδομάδα ένα πεντάχρονο παιδί σκοτώθηκε παίζοντας). Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να αποσυμφορήσει το Κέντρο Υποδοχής αντί να στέλνει αστυνομικές ενισχύσεις και ΜΑΤ. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά η κυβέρνηση γεμίζει ασφυκτικά τα κέντρα κράτησης και στήνει πρόχειρες "ανοιχτές δομές" χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες και χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Με αυτό τον τρόπο στέλνει ξεκάθαρα μήνυμα αποτροπής χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αλλά και καλλιεργεί έναν επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό.

Μήπως η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών, τη στέγαση σε αξιοπρεπείς δομές ενδοχώρας, να αναπτύξει τις πολιτικές ένταξης που είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να ασκήσει πίεση προς την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα για συλλογική λύση στο ζήτημα;

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αδράνειας και αδιαφορίας είναι το γεγονός ότι την ίδια ώρα που η απόφαση της Συνόδου της Μάλτας ανοίγει μία διέξοδο για μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και για την αποσυμφόρηση άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε συμμετείχε στη σύνοδο ούτε έχει διεκδικήσει τίποτα μέχρι στιγμής από την Ε.Ε, όπως είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια στις συναντήσεις των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ν.Δ., τώρα ανακάλυψε ότι ευθύνονται γεωπολιτικοί λόγοι για την προσφυγική κρίση και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν άνοιξε τα σύνορα το 2015. Τώρα ανακαλύπτουν ότι η κρίση οφείλεται στους πολέμους στη Μέση Ανατολή. Εκτός από αυτό ωστόσο, οι αυξημένες ροές ακόμα και μετά το πολυδιαφημισμένο τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώνουν πως επί του πρακτέου η Ελλάδα δεν κέρδισε απολύτως τίποτα, αφού οι ροές – που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση – συνεχίζονται και μάλιστα αυξημένες.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το προσφυγικό.

Αφού η κυβέρνηση αδράνησε επί δύο μήνες για τις μεταφορές προσφύγων από τα νησιά και μετά τα τραγικά συμβάντα, που επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση στη Μόρια βρίσκεται εκτός ελέγχου, η ΝΔ σήμερα ανακαλύπτει τα ακροδεξιά πρότυπα του Όρμπαν στην Ουγγαρία και του Σαλβίνι στην Ιταλία, αυτών δηλαδή που με τη στάση τους επιδείνωσαν την προσφυγική κρίση και για την Ελλάδα.

 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο διότι:

– προωθούν γενικευμένη κράτηση αιτούντων ασύλου σε κλειστά κέντρα - φυλακές

– προβλέπουν κατάλογο “ασφαλών τρίτων χωρών” που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή

– προβλέπουν πρακτικές αποτροπής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκ νέου μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών.

– βαφτίζουν αυθαίρετα το πρόβλημα «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό», χωρίς να έχουν καν εξετάσει εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης.

 

Φαίνεται ότι η «επιτελική» και έμπειρη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πάσχει από παντελή άγνοια για κομβικά ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τάζουν επιτάχυνση των διαδικασιών και μιλούν για 9μηνη διάρκεια των δελτίων αιτούντων ασύλου «με σκοπό την πιο συχνή επαφή με τις Αρχές», ενώ σήμερα η διάρκειά τους είναι εξάμηνη!

 

Με λίγα λόγια μπροστά στο πρόβλημα, η κυβέρνηση σε πλήρη σύγχυση ομολογεί ότι θα φροντίσει να μην τηρήσει ούτε τις ελάχιστες εγγυήσεις της διεθνούς νομιμότητας.

 

Κι επειδή μου αρέσει τα επιχειρήματα να στηρίζονται σε στοιχεία ας θυμηθούμε τα γεγονότα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

 

Στις 30/6/2019 στη Μόρια διέμεναν 5.627, εκ των οποίων για 1.400 είχε αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός. Συνολικά, στα 5 ΚΥΤ των νησιών, στις 30/6 διέμεναν 13.640 αιτούντες άσυλο. Ο πληθυσμός είναι επιβεβαιωμένος απ’ την κοινή απογραφή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Τοποθέτησης (ΥΠΥΤ), της ελληνικής αστυνομίας και της Frontex.

Καμιά  σχέση με τη σημερινή – πολύ χειρότερη - κατάσταση στη Μόρια που διαμένουν πάνω από 12.000 πολίτες τρίτων χωρών και συνολικά στα ΚΥΤ των νησιών άνω των 22.000 προσφύγων και μεταναστών.  Αυτό έγινε διότι η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχε παγώσει όλες τις διαδικασίες μεταφοράς ανθρώπων από τα νησιά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

 

Συγχρόνως, χάρη στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην ηπειρωτική Ελλάδα 25.000 πρόσφυγες  διαμένουν σε σπίτια (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ),  8.000 σε ξενοδοχεία (πρόγραμμα FILOXENIA και ειδικό πρόγραμμα ΥΜΕΠΟ), 20.000 σε Κέντρα Φιλοξενίας, ενώ το ενταξιακό πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ προβλέπει 5.000 θέσεις σε σπίτια. Επίσης, 12.500 παιδιά πήγαιναν σχολείο και όλα είχαν εμβολιαστεί. Τώρα ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας και ο Κυρ. Μητσοτάκης, αποφάσισαν να μην χορηγούν ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες που καταφεύγουν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αποτελούν πράγματι μια υγειονομική βόμβα και για τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας. Βλέπετε οι «Ελληναράδες» είναι επικίνδυνοι πρώτα - πρώτα για τους Έλληνες!

 

Το σημαντικό είναι ότι ενώ η Κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη παρέλαβε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φιλοξενίας, ένταξης και επιστροφών έως τέλος 2020, σχέδιο που είχε αποσταλεί και εγκριθεί στην DGHOME, αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε! Όλα αυτάαποδεικνύουν ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης  ΝΔ για την εκτός ελέγχου κατάσταση στη Μόρια είναι αναμφισβήτητες και αποκλειστικά δικές της. 

 

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φόρτωσε τουλάχιστον άλλους 500 μετακλητούς υπαλλήλους για να λειτουργήσει το λεγόμενο «επιτελικό» κράτος, και αφού πρόσθεσε δίπλα σε κάθε υπουργό κι ένα τεχνοκρατικό στέλεχος της επιλογής του επίσης, αυτό δεν σημαίνει ότι το έκανε και πιο αποτελεσματικό! Και όπως έλεγε και ο Μάο Τσετούνγκ «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα αρκεί να πιάνει ποντίκια» και δεν φαίνεται να πιάνει ποντίκια η γάτα του Κυριάκου!

 

 

ΙγνάτηςΚαραπαναγιώτηςΈδεσσα 2-10-2019

kignatis@gmail.com

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments