....

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ «ΔΙΑΛΥΕΙ» ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

«Ταφόπλακα» στην περαιτέρω ανάπτυξη της δράσης των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων βάζει η νέα ασφαλιστική πρόταση Κατρούγκαλου, με την συγκεκριμένη μερίδα ελλήνων να καλούνται πλέον να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για την ασφάλισή και την συνταξιοδότησή τους.

Το καινούριο ασφαλιστικό φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των μηνιαίων εισφορών τους, καθώς από τις αρχές του 2017, αυτές θα υπολογίζονται με βάση το εισόδημά της περασμένης χρονιάς. 

Αυτές οι μεταβολές αφορούν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν άνω των 70.000, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν την υποχρέωση να καταβάλουν ένα συγκεκριμένο ποσό μηνίως ανεξάρτητα από το συνολικό τους εισόδημα και με σύνδεση στα χρόνια ασφάλισής τους. href="http://tinypic.com?ref=51ehhk" target="_blank">Image and video hosting by TinyPic

Τι θα ισχύει από εδώ και πέρα 

Τα άρθρα του νέου ασφαλιστικού που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες καθορίζουν ρητά την αλλαγή υπολογισμού των εισφορών προς το ασφαλιστικό ταμείο. 

Σύμφωνα με το άρθρο 53, οι ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν πλέον να καταβάλουν, ανεξαρτήτα των χρόνων υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης του Ταμείου, ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το 2017, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν το 20% του εισοδήματός τους του 2016, το οποίο θα χωρίζεται διά δώδεκα (μήνες). 

Μάλιστα σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 586x20%= €117 μηνιαίως.

Το ανώτατο, δε,όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών, συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Την ίδια στιγμή, η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών, των ανεξάρτητα απασχολούμενων, των κατ’επάγγελμα αγροτών καθώς και των λοιπών κατηγοριών των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης υπολογίζονται κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 53 και 54, ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους, (586 x 6,95% = 40,73 ευρώ το λιγότερο & 407,33 το περισσότερο το μήνα) όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 53, βαρύνει εξολοκλήρου τους ασφαλισμένους και κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος και ποσοστό 0,50 % για παροχές σε χρήμα (άρθρο 57).

Οι αντιδράσεις

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι φορείς που συνδέονται με τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κάνουν λόγο για ΄΄ξεθεμελίωση'' ενός ολοκλήρου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. 

''Δεν μιλάμε πλέον για μειώσεις 50 ή 100 ευρώ. Μιλάμε πια για κατάργηση ενός ολόκληρου συστήματος. Ξεθεμελιώνεται όλο το κοινωνικό πρόσωπο της κοινωνίας, ό,τι υπήρχε σε ασφαλιστικό από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο'' επισημαίνει στο newpost o πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης.

Η διαδικασία είναι πλέον ''ο σώζων ευατόν σωθήτω. Βλέπουμε τους αγώνες που έχουμε κάνει για την κοινωνική ασφάλιση να καταρρακώνονται. Πραγματικά αυτό το νέο ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου. 

Όπως τονίζει ο κ. Τάτσης με το νέο σύστημα ''δίνεις αλλά δεν ξέρεις αν θα πάρεις'', ενώ μιλά για ένα ασφαλιστικό που καρατομεί μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο ''το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ήταν και θα πρέπει να παραμείνει αναδιανεμητικό και όχι κεφαλοποιητικό όπως θέλουν διακαώς να το κάνουν''. 

Τις επόμενες ημέρες, η ομοσπονδία οργανώνει αλλεπάλληλες ενημερώσεις στους ασφαλισμένους, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τάτση, έρχονται δυναμικές κινητοποιήσεις, η ημερομηνία των οποίων θα καθοριστεί το ερχόμενο διάστημα από τα συλλλογικά όργανα.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments