....

ΑΎΡΙΟ ΑΝΑΜΈΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΊ Η ΣΎΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΈΑΣ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ - ΠΟΙΑ ΟΝΌΜΑΤΑ ΑΚΟΎΓΟΝΤΑΙ

Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα και εκφράζεται η διάθεση να υπάρξει ομογενοποίηση σε ό,τι έχει να κάνει με τα παλιά υπουργεία, ανάλογα με το αντικείμενό τους. Κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, κάνουν λόγο για 10 υπουργεία. Επίσης, σημειώνεται ότι πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να υπάρχουν συχνές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

 

Η ονοματολογία
Σε ό,τι έχει να κάνει με το ποιοι θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος των ΑΝΕΛ θα αναλάβει το υπουργείο Ναυτιλίας. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανότητα ο κ. Καμμένος να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο πέραν αυτού δεν έχει διαρρεύσει καμία άλλη πληροφορία σχετικά με συμμετοχή στελεχών των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

Επικρατέστερος για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να είναι ο επόμενος υπουργός Ανάπτυξης, στο οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ρόλο και ο Γ. Σακελλαρίδης. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα συμμετέχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει ακουστεί τόσο για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και για το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του Νίκου Κοτζιά.

Υπουργός Επικρατείας εκτιμάται ότι θα είναι ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς (με αρμοδιότητα και στον επικοινωνιακό τομέα της κυβέρνησης), ενώ δεν αποκλείεται ο Γιάννης Δραγασάκης να αναλάβει χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης με αρμοδιότητα τα οικονομικά θέματα και τη διαπραγμάτευση. Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του Αριστείδη Μπαλτά.

Επίσης, έχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Μετανάστευσης, για τη θέση του επικεφαλής ακούγεται το όνομα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στον Ν. Κοτζιά, ενώ στο υπουργείο Άμυνας, εκτός από το όνομα του κ. Καμμένου, ακούγεται και το όνομα του Θ. Δρίτσα. Βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση ως αναπληρωτή του στρατηγού ε.α. Ν. Τόσκα. Για το υπουργείο Πολιτισμού έντονη είναι η φημολογία περί ανάθεσής του στον Κ. Τσουκαλά.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ανατεθεί σε εκπρόσωπο του Αριστερού Ρεύματος, με πιθανότερο τον Δ. Στρατούλη. Για το ίδιο χαρτοφυλάκιο ακούγεται και το όνομα της Ράνιας Αντωνοπούλου.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή, ενώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Π. Νικολούδη, ο οποίος είναι επικεφαλής της αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος.
Άλλες πληροφορίες, πάντως, θέλουν τον κ. Νικολούδη να αναλαμβάνει «Ειδικό υπουργείο επικρατείας» με σκοπό τον έλεγχο των προμηθειών του δημοσίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Νικολούδης θα έχει υπό την αρμοδιότητά του το ΣΔΟΕ, το Λιμενικό Σώμα, την Επιτροπή Προμηθειών και Ελέγχου συμβάσεων και γενικότερα τον έλεγχο όλων των προμηθειών του Δημοσίου.  Το νέο υπουργείο θα λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου και όπως φαίνεται θα έχει ευρείες αρμοδιότητες σε σχέση με τον έλεγχο λογαριασμών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο όλων των καταλόγων εμβασμάτων και καταθέσεων που έχουν φτάσει στους οικονομικούς και νομικούς εισαγγελείς κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο αναμένεται ότι θα παίξει ο Ν. Βούτσης (είτε ως πρόεδρος της Βουλής, είτε ως αναβαθμισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Ένα ενδεχόμενο για τη θέση του Προέδρου της Βουλής είναι και η πρόταση για τον Θ. Δρίτσα, σε περίπτωση που δεν του ανατεθεί το υπουργείο Άμυνας.

 

Επικοινωνία Τσίπρα – Κουτσούμπα

Ο κ. Τσίπρας, το απόγευμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στον οποίο εξέφρασε την πρόθεσή του να τον ενημερώνει για όλα τα σημαντικά θέματα. Επίσης, στις 19.00, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι έχει υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία του Γιάννη Δραγασάκη με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά την οποία του επισήμανε ότι η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup (στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο κ. Χαρδούβελης) δεν μπορεί να αφορά ουσιαστικά ζητήματα.

 

www.eklogika.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments