....

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΆΜΥΝΑΣ: "ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΕΤΣΙ"!

Στον απόηχο των συνεχών παραβιάσεων της εθνικής κυριαρχίας,

στο Αιγαίο με τις κινήσεις του τουρκικού Στόλου στις Κυκλάδες και βορειοανατολικά της Αττικής και με την τουρκική Αεροπορία να πετά επάνω από ελληνικό έδαφος (να σημειώσουμε βέβαια ότι ΔΕΝ θεωρούν ελληνικό έδαφος του Φούρνους και καμιά εικοσαριά άλλα νησιά ή νησίδες στο Αιγαίο) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ στο περιθώριο της Συνόδου του Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες και έθεσε ζήτημα πιθανής ένοπλης κλιμάκωσης αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από την Αγκυρα.

Στις παρακάτω δηλώσεις που θα διαβάσετε, δύο είναι τα σημεία-κλειδιά, πέρα από το ευχολόγιο και τα "τουριστικά":

Το πρώτο είναι η δήλωση Αβραμόπουλου ότι "Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και σε άλλα διμερή θέματα, που σχετίζονται με το Αιγαίο και με την υφαλοκρηπίδα και με όλα αυτά. Δεν είμαστε εδώ όμως εμείς για να τα λύσουμε. Αυτά θα πάρουν το χρόνο τους και σε κάποια στιγμή, είμαι βέβαιος ότι θα διευθετηθούν με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια πολιτική ειρηνικών και καλών σχέσεων, και βέβαια τα δύο αμυντικά συστήματα μπορούν να συμβάλουν σε αυτό, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκτροπή ή ακόμα και σε κλιμάκωση". Και το δεύτερο είναι η δήλωση Γιλμάς περί "Ελληνοτουρκικών προβλημάτων": "Για τα προβλήματα στο Αιγαίο, πιστεύω ότι μπορούμε να τα λύσουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας". Ο πρώτος "κτύπησε καμπανάκι" στην Τουρκία ότι το αμυντικό της σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή ή ακόμα και κλιμάκωση και ένοπλη αντιπαράθεση στο Αιγαίο αν συνεχίσει αν δρά με τον τρόπο που έχει καταγραφεί τον τελευταίο καιρό. Για τα δεδομένα της "διπλωματικής γλώσσας" που χρησιμοποιεί ο Δ.Αβραμόπουλος είναι "βαριές" κουβέντες.

Πληροφορίες από απόλυτα έγκυρες πηγές αναφέρουν στο defencenet.gr ότι τέθηκε μετ'επιτάσεως από τον Ελληνα ΥΕΘΑ στον Τούρκο ΥΠΑΜ το θέμα των τελευταίων κινήσεων της τουρκικής Αεροπορίας και του Ναυτικού. Και αφέθηκε να αιωρείται ότι την επόμενη φορά μπορεί να αντιδράσει με "κάποιο τρόπο η Ελλάδα πέρα από τα συνηθισμένα". Σημειολογικό, αλλά καθόλου τυχαίο: Δεν υπάρχει καμία φωτογραφία που ο Ελληνας υπουργός να χαμογελά στην συνάντηση με τον Γιλμάζ... Για τα δεδομένα του - πάντα χαμογελαστού - Δ.Αβραμόπουλου, αυτό κάτι λέει για την ένταση της συζήτησης... Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Γιλμάζ ελέγχει το σύστημα κεντρικά ή κατά πόσον η Αγκυρα είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Η ιστορία έχει αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Αλλωστε και τα όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΑΜ στις δηλώσεις του είναι σαφή: "... να λύσουμε τα προβλήματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας". Και βέβαια εννοεί τα τουρκικά συμφέροντα... Ας δούμε τις πλήρεις δηλώσεις:

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συναντήθηκα σήμερα με το φίλο και συνάδελφό μου Ισμέτ Γιλμάζ, τον Υπουργό Αμύνης της Τουρκίας και τον ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Ήταν μια μικρής διάρκειας, αλλά πάρα πολύ σημαντική συνάντηση, γιατί είχαμε την ευκαιρία, πρώτα από όλα, να ανανεώσουμε την αμοιβαία επιθυμία να συνεργαστούμε. Και βέβαια, το κυριότερο, να δώσουμε τέλος σε μια μικρή περίοδο έντασης, η οποία παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό και η οποία ενδεχομένως να μας οδηγούσε εκτός πορείας, με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις μας και που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη πριν από ένα περίπου χρόνο. Ένα είναι σίγουρο: θέλουμε να δουλέψουμε για την εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας.

Οι δυο χώρες να συνεργαστούμε, ώστε σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία να λειτουργήσουμε από κοινού ως παράγοντες σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και σε άλλα διμερή θέματα, που σχετίζονται με το Αιγαίο και με την υφαλοκρηπίδα και με όλα αυτά. Δεν είμαστε εδώ όμως εμείς για να τα λύσουμε. Αυτά θα πάρουν το χρόνο τους και σε κάποια στιγμή, είμαι βέβαιος ότι θα διευθετηθούν με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια πολιτική ειρηνικών και καλών σχέσεων, και βέβαια τα δύο αμυντικά συστήματα μπορούν να συμβάλουν σε αυτό, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκτροπή ή ακόμα και σε κλιμάκωση. Είμαστε δυο γειτονικοί λαοί, έχουμε πάρα πολλά σημεία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και με πολιτισμένο τρόπο μπορούμε να βρούμε και λύση σε όσα έχουμε καταλήξει ότι υπάρχουν μεταξύ μας όλον αυτό τον καιρό. Θέλω να πιστεύω ότι το μέλλον είναι πολύ αισιόδοξο και συνεργασίες σαν και αυτές, τόσο ανάμεσα στα δύο υπουργεία, αλλά και διαπροσωπικές, με αποφασιστικότητα να συνεργαστούμε από κοινού για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και συνεργασίας, θα ανοίξουν νέους δρόμους για τους δυο λαούς μας, που ήδη έχουν ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα. Και όπως γνωρίζετε, έχουν αναπτυχθεί και οι οικονομικές και οι επενδυτικές και οι εμπορικές σχέσεις.

Και βεβαίως πεδίον στο οποίο απεδείχθη αυτό, είναι το πεδίο του τουρισμού όπου πέρσι 1.500.000 Τούρκοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα και φέτος αναμένονται περίπου 2.500.000 Έλληνες και Τούρκοι να ανταλλάξουν επισκέψεις. Αυτό το κλίμα, λοιπόν, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί στο όνομα του κοινού μας σκοπού, που είναι να υπηρετήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ευχηθήκαμε, τέλος, να βρεθεί λύση και στο Κυπριακό. Και όπως χαρακτηριστικά είπα και στον κ. Γιλμάζ, την ώρα που το Κυπριακό θα λυθεί, τότε θα απελευθερωθεί μια τεράστια ενέργεια επ’ ωφελεία των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς. Και πάλι τον ευχαριστώ για τη σημερινή μας συνεργασία και βεβαίως αποδέχτηκα την πρόσκλησή του να τον επισκεφτώ σύντομα στην Τουρκία και στη συνέχεια ο κύριος Γιλμάζ να επισκεφτεί και αυτός την Αθήνα".

IΣΜΕΤ ΓΙΛΜΑΖ: "Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό. Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα, και για χρόνια, έχουμε ζήσει φιλικά και αδελφικά (σ.σ.: Η ανατολίτικη υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!) Υπάρχουν βέβαια προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά η υπάρχουσα ατμόσφαιρα, μας λέει ότι ήλθε πλέον η ώρα για την επίλυσή τους. Και στα βόρεια και στα νότια των δύο χωρών, υπάρχει κρίση. Την Ελλάδα και την Τουρκία πρέπει να τις μετατρέψουμε σε μια νησίδα σταθερότητας και ειρήνης.

Το Αιγαίο Πέλαγος πρέπει να το μετατρέψουμε σε μια θάλασσα ειρήνης: να μην είναι μια θάλασσα που δημιουργεί προβλήματα, αλλά μια θάλασσα που να διασφαλίζει και για τις δύο χώρες την ειρήνη και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας τους και στην επίτευξη ευημερίας. Οι πιο ισχυρές σχέσεις είναι αυτές μεταξύ των λαών, και όταν αυτές έχουν φθάσει σε ένα υψηλό επίπεδο, οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να εκπληρώνουν τις επιθυμίες τους. Αυτών λεχθέντων, το περασμένο έτος περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα και φέτος περισσότεροι από δύο εκατομμύρια αναμένεται να την επισκεφθούν. Τουρίστες και από την Ελλάδα επισκέπτονται την Τουρκία.

Αυτό σημαίνει ότι οι διαφορές ανάμεσά στους λαούς μας είναι πολύ λίγες, ότι πολύ περισσότερα είναι τα κοινά μας σημεία και σε εμάς εμπίπτει να τα αναδεικνύουμε. Εμείς λέμε: τώρα είναι η στιγμή της σταθερότητας και της ειρήνης. Σήμερα πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την ειρηνική ατμόσφαιρα που υπάρχει ανάμεσά μας. Προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτά. Εκφράσαμε την πολιτική μας βούληση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε πολύ σύντομο χρόνο, και παρέχουμε την υποστήριξή μας, όπως και η ελληνική πλευρά.

Για τα προβλήματα στο Αιγαίο, πιστεύω ότι μπορούμε να τα λύσουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας. Σε παλαιότερες εποχές, χώρες που πολέμησαν μεταξύ τους για τριάντα – πενήντα χρόνια, ήλθαν πιο κοντά και σήμερα συμπεριφέρονται σαν να είναι ένα κράτος. Ανάμεσα στις χώρες μας, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πιο εύκολο να έλθουν πιο κοντά και υπάρχει δυνατότητα οι δύο λαοί να εργαστούν από κοινού. Προσκάλεσα τον αξιότιμο κύριο Υπουργό στην Τουρκία, κι εκείνος αποδέχθηκε την πρόσκληση και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Θεωρούμε ότι μας βαραίνει η ευθύνη να προωθήσουμε ακόμη περαιτέρω την υφιστάμενη σχέση φιλίας. Εμείς στις επόμενες γενεές, θέλουμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη μια πολύ καλύτερη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα".

http://adapokrites.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments