....

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Φορολογική «ενέδρα» για όσους φορολογούμενους δεν είχαν την πρόνοια να μαζεύουν και φέτος τις αποδείξεις, στήνει το υπουργείο Οικονομικών.
Με διάταξη που θα μπει στο νέο πολυνομοσχέδιο που έρχεται σε διαβούλευση το σαββατοκύριακο και κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή, επανέρχεται για φέτος η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων που, ουσιαστικά, είχε καταργηθεί την 31η Δεκεμβρίου 2014. Όποιος δεν έχει μαζέψει τις αποδείξεις, θα απειλείται και με φορο-πρόστιμο 22% επί του ποσού που δεν μάζεψε. Πχ για εισόδημα 10.000 ευρώ πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 1.000 ή θα πληρώσει πρόστιμο 220 ευρώ.Image and video hosting by TinyPic

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διάταξη θα παρατείνει έως 31 Δεκεμβρίου του 2015 την παλαιά διάταξη. Σε τέτοια περίπτωση, θα απαιτείται και πάλι το 10% του εισοδήματος να καλύπτεται με αποδείξεις δαπανών.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών  είναι να επαναφέρει την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, όπως ίσχυε το 2014. Ωστόσο, ενώ  τότε υπήρχε περιθώριο 4 μηνών για να μαζέψει κάποιος το 10% του εισοδήματός του σε αποδείξεις, η πληροφορία διαψεύστηκε και τώρα πλέον υπάρχει περιθώριο 20 μόνο ημερών για να συλλεγούν οι αποδείξεις.

Πρακτικά, πάντως, όποιο και αν είναι το ποσοστό, θεωρείται πολύ πιθανό να δοθεί «γραμμή» στις εφορίες να μην ψάχνουν τις αποδείξεις. Αν δηλαδή κάποιος δηλώσει ένα ποσό στο Ε1, είναι πιθανόν να υπάρχει «σιωπηρή οδηγία» να μη του ζητηθούν καν αν κληθεί για έλεγχο στην εφορία. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος όμως και του «εμπορίου» αποδείξεων, από όσους είχαν μαζέψει και τους περισσεύουν.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, από 1/1/2016 όλες αυτές οι δαπάνες που θα δηλώνονται στην εφορία για έκπτωση φόρου (‘ή για αφορολόγητο αν αλλάξει η φορολογική κλίμακα) θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα, αλλιώς δεν θα αναγνωρίζονται.

Επιπλέον το νομοσχέδιο θα έχει μέσα:

– Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φορολογική Εσόδων  έως τις 30/6/2016

– Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έλαβαν χώρα από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν πρόστιμα διαγράφονται και τα λεφτά θα γυρίσουν πίσω στους δικαιούχους.

– Μεταφορά ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ

– Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments