....

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Η ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών

που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών. Συγκεκριμένα μειώνεται ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. από 9 σε 7, με αύξηση των εκπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ από 1 σε 2 και την κατάργηση των εκπροσώπων της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της συγκεκριμένης παραγράφου, της εν λόγω τροπολογίας, η ανασύνθεση κρίνεται απαραίτητη καθώς πλέον οι δύο τριτοβάθμιες αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της με αριθμό Φ.10034/2184/121/3-05-2004 απόφασης του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με την οποία προβλεπόταν ότι ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων θα διοικείται από 9μελές Δ.Σ. στο οποίο συμμετέχουν, εκτός των άλλων, από ένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω Συνομοσπονδίες έχουν καταστατικά, λειτουργούν και εκλέγουν όργανα διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού τους.

 

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την τροπολογία, κάθε ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης που επιθυμεί να διαχειρίζεται το ίδιο τις επενδύσεις του, οφείλει να ζητήσει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - ενώ σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΚ ορίζει τον θεματοφύλακα ή την εταιρεία διαχείρισής τους.

Το ενεργητικό του ταμείου (για το οποίο επιφυλάσσεται ειδικός ορισμός στην τροπολογία), "επενδύεται πρωτίστως σε οργανωμένες αγορές" και το τμήμα του που επενδύεται σε μη εισηγμένα προς διαπραγμάτευση (σε οργανωμένες αγορές) στοιχεία, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 5% του ενεργητικού.

Παρότι δεν απαγορεύεται η επένδυση σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, ορίζεται πως τα τελευταία "αποτιμώνται με σύνεση, λαμβάνοντας υπόψη το υποκείμενο στοιχεία και περιλαμβάνονται στην αποτίμηση του ενεργητικού". Σε κάθε περίπτωση, το ταμείο "αποφεύγει την υπερβολική έκθεση σε κίνδυνο από έναν αντισυμβαλλόμενο, καθώς και από άλλες πράξεις σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα".


Το ταμείο απαγορεύεται να δανείζεται ή να ενεργεί ως εγγυητής υπέρ τρίτων - και κατά παρέκκλιση της απαγόρευσης, επιτρέπεται να δανειοδοτηθεί μονάχα για σκοπούς ρευστότητας και σε προσωρινή βάση.


Η τροπολογία προβλέπει, επίσης, την έκδοση αποφάσεων εκ μέρους του υπουργού Εργασίας για τη θέσπιση Κανονισμού Δεοντολογίας και Καλών Πρακτικών λειτουργίας των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, τη ρύθμιση θεμάτων για τους επιτόπιους ελέγχους των εποπτικών αρχών στα ταμεία, καθώς και των στοιχείων που θα ανταλλάσσουν οι ελεγκτικές αρχές του αρμόδιου υπουργείου, με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.


Επίσης, η τροπολογία δίνει την δυνατότητα στους διοικητές του ΟΓΑ, του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ, του ΟΑΕΔ, του ΤΑΠΙΤ και του ΕΟΠΥΥ, μετά από σύμφωνη γνώμη των Διοικητικών τους Συμβουλίων, να αναθέτουν κατά περίπτωση δικαστικές υποθέσεις ασφαλιστικής και οικονομικής φύσης σε ιδιώτες δικηγόρους για την διεκπεραίωσή τους.

 

Για περισσότερα δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:

 

Στέφανος Παπαπολυμέρου

papapolimerou@paseges.gr

http://www.paseges.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments