....

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ φέρνει ντόμινο αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.

Γράψαμε στις 14 Οκτωβρίου ότι το βασικό σενάριο που εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τον τρόπο υπολογισμού εισφορών ΕΦΚΑ αγροτών, περιλαμβάνει την πλήρη αποσύνδεση υπολογισμού του ποσού της ασφαλιστικής εισφοράς από το καθαρό δηλωθέν εισόδημα. Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας το Σαββατοκύριακο στον Σκάι, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα διορθωθούν όλες οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. «Θα κτίσουμε το νέο ασφαλιστικό πάνω στην απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Αν τώρα πραγματικά προχωρήσει η αποσύνδεση των εισφορών από το καθαρό εισόδημα, τότε μάλλον οδηγούμαστε σε μείωση εισφορών για τις πιο δυναμικές εκμεταλλεύσεις, που πληρώνουν υψηλές εισφορές (έως και πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα) και αυτό είναι ασφαλώς θετικό. Από την άλλη όμως αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που μιλάνε για αυξήσεις στην κατώτατη εισφορά των αγροτών από τα 114,67 ευρώ που πληρώνουν σήμερα, στα 185,18 ευρώ από το 2020, τότε σχεδόν το 90% των αγροτών θα επιβαρυνθούν, αντί να ελαφρυνθούν, όπως ενδεχομένως περίμεναν. Κι αυτό γιατί σήμερα σχεδόν 9 στους 10 αγρότες πληρώνουν την κατώτατη ασφαλιστική εισφορά.

Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2017 υπήρχαν αγρότες που καλούνταν να πληρώσουν για ΕΦΚΑ ποσά που ξεπερνούσαν τα 1.100 ευρώ το μήνα, ενώ και για τα χαμηλότερα εισοδήματα, δεν ήταν καλύτερα τα πράγματα. Ενδεικτικά της αποτυχίας του νυν ασφαλιστικού είναι τα στοιχεία για τις εισπράξεις του ΕΦΚΑ από το 2017 κι έπειτα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, το 2017 εισπράχθηκαν 1,744 δισ. από τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους), ενώ το 2018 οι εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 1,5 δισ. ευρώ. Για το 2019 η κατάσταση στο 8μηνο δείχνει περαιτέρω υποχώρηση, όπερ σημαίνει ότι ούτε η πρόσφατη αποκλιμάκωση των εισφορών ΕΦΚΑ για τον κλάδο κύριας σύνταξης από το 20% στο 13,3% απέδωσε, γεγονός που αποδίδεται στην «κόπωση» των ασφαλισμένων.

Το μόνο δεδομένο σήμερα είναι ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί το ποσό των εισφορών που θα ισχύει αν επανέλθουν οι επτά κλάσεις, ωστόσο καλό είναι να θυμηθούμε πόσα πλήρωναν οι αγρότες στον ΟΓΑ

Συγκεκριμένα οι παραγωγοί μπορούσαν να επιλέξουν ασφαλιστικές κατηγορίες με τις εξής εισφορές:

1η ασφαλιστική κλάση - 753,12 ευρώ το χρόνο

2η ασφαλιστική κλάση - 851,16 ευρώ το χρόνο

3η ασφαλιστική κλάση - 954,12 ευρώ το χρόνο

4η ασφαλιστική κλάση - 1.096,80 ευρώ το χρόνο

5η ασφαλιστική κλάση - 1.251,84 ευρώ το χρόνο

6η ασφαλιστική κλάση - 1,444,20 ευρώ το χρόνο

7η ασφαλιστική κλάση - 1.635,12 ευρώ το χρόνο.

Μπίκας Αλέξανδρος

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments