....

ΔΕΗ: ΠΡΟΩΡΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΓΙΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μπορεί στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ -3,76% οι λιγνιτικές μονάδες 1, 2, 3 και 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου να έχουν προγραμματιστεί για κλείσιμο το 2022, ωστόσο η απόσυρσή τους ουσιαστικά έρχεται από την 1η Ιουλίου.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του ΚΙΝΑΛ υπό την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη σε περιοδεία της στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, οι λιγνιτικές μονάδες 1 έως 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την εκπομπή αέριων ρύπων σύμφωνα με κοινοτική οδηγία του 2013 για τους βιομηχανικούς ρύπους. Με βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο, θα μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις έως τις 30 Ιουνίου του 2020, προκειμένου να πιάνουν τα σχετικά όρια των χαμηλών ρύπων. Η ΔEΗ από τότε προχώρησε για τις μονάδες 1 έως 4 σε επενδύσεις ξηρής αποθείωσης, ενώ για την «5» του ίδιου σταθμού έκανε επένδυση 90 εκατ. ευρώ υγρής αποθείωσης, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και ολοκληρώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δοκιμές των τεσσάρων πρώτων μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δείχνουν ότι δεν συμμορφώνονται με τα όρια των εκπομπών αέριων ρύπων, σε αντίθεση με την μονάδα 5, η οποία θα μπορεί να λειτουργεί.

Με βάση την ίδια κοινοτική οδηγία, οι μονάδες 1, 2, 3 και 4 έχουν περιθώριο λειτουργίας μετά την 1η Ιουλίου άλλες 1.500 ώρες ανά έτος (η κάθε μονάδα). Δηλαδή δύο μήνες κάθε χρόνο.

Ουσιαστικά, οι πρώτες τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν θα είναι διαθέσιμες κι έτσι, αν και τυπικά μπορούν να λειτουργούν μόλις δύο μήνες τον χρόνο, το σβήσιμό τους γίνεται δύο χρόνια νωρίτερα από το 2022.

Πάντως, η διοίκηση της ΔEΗ, λόγω και του υψηλού κόστους των δικαιωμάτων ρύπων, έχει προχωρήσει σε πολύ πιο πρόωρη «απολιγνιτοποίηση», περιορίζοντας δραστικά τη λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (μηνιαίο δελτίο ζήτησης ενέργειας του Μαΐου) ότι  η λιγνιτική παραγωγή τον προηγούμενο μήνα περιορίστηκε κατά 71,3% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 και η συμμετοχή της στο ενεργειακό μείγμα μειώθηκε στο 6%.

Αντίθετα η παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 32,7%, με τη συμμετοχή τους να αντιστοιχεί στο 35% (συμπεριλαμβανομένων και των εισαγωγών). Ακολούθησαν οι ΑΠΕ με 32%.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments