....

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (PHOTOS)

Σε δημόσιο νοσοκομείο της Μαδρίτης. Λέγεται Hospital Puerta de Hierro. Ήρθα να δω τη μαμά μιας φίλης μου, που μας τρόμαξε. Ξενυχτάμε, μαζί.
Το δωμάτιο περίπου 25 τ. μ. , και με καναπέ κρεβάτι για τον συνοδό. Αλλά και με πολυθρόνα ηλεκτρική που κάνει και μασάζ, ντουλάπα και φυσικά ένα μεγάλο μπάνιο.

Καταστήματα με λουλούδια, παιχνίδια, ρούχα, καφετέρια - εστιατόριο, ΑΤΜ, φουρουριστικός διάκοσμος και χιλιάδες τετραγωνικά που με κάνουν να νομίζω ότι βρίσκομαι σε κάποιο τεράστιο εμπορικό κέντρο και όχι σε νοσοκομείο. Τα δωμάτια των ασθενών βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές και βλέπουν σε εσωτερικό πανέμορφο κήπο.

 

Η Ισπανία είναι γεμάτη από τέτοια δημόσια νοσοκομεία- στολίδια. Φυσικά η νοσηλεία είναι δωρεάν , καλύπτεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και οι Ισπανοί γνωρίζουν ότι ακόμα κι αν είναι φτωχοί, άνεργοι ή ανήμποροι δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ για περίθαλψη.

Δικαίως πολλές βόρειες χώρες ζηλεύουν την υποδομή των Ισπανών σε νοσοκομεία, δρόμους, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων, λιμάνια, όλα αυτά δηλαδή που συνιστούν επίπεδο παροχών και υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Οι ασθενείς ανήκουν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός και όλα τα δωμάτια είναι ίδια. Όταν πριν από χρόνια είχαμε έλθει για ένα περιστατικό με τον πατέρα μου, η μαμά μου ετοίμαζε βαλιτσάκι με σεντόνια, πετσέτες και πιτζάμες. Της είπα ότι απαγορεύεται διότι τα χορηγεί το νοσοκομείο.

Ζω σε μία περίεργη χώρα. Αντιφατική, συντηρητική, πρωτοποριακή, Καθολική μαζί και άθεη η άθρησκη. Μοντέρνα και οπισθοδρομική. Εν τέλει με πολλά πρόσωπα.
Είμαι σίγουρη όμως ότι όταν χρειαστώ περίθαλψη θα έχω την καλύτερη στην Ευρώπη.
Και κυρίως, δωρεάν.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments