....

ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΑ - ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Μόνο το 2018 καταγράφηκαν περίπου 100 επιθέσεις αδέσποτων σκυλιών στον δήμο Θεσσαλονίκης - Ελάχιστα τα μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Δεκάδες κρούσματα επιθέσεων σε πολίτες από αδέσποτα ζώα καταγράφονται κάθε χρόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ κάποια από αυτά τα περιστατικά οδηγούνται και στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο το 2018, καταγράφηκαν, από το τμήμα Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, περίπου 100 επιθέσεις αδέσποτων σκυλιών σε διερχόμενους πολίτες καθώς επιπλέον 20 περιστατικά παρεμπόδισης.

Οι επιθέσεις γίνονται κυρίως τις βραδινές ώρες και τα περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και Ζωολογικού Κήπου, κτηνίατρος Μάξιμο Πετρακάκη, τέσσερις είναι κυρίως οι περιοχές που είναι συγκεντρωμένα τα αδέσποτα σκυλιά.

Πρόκειται για την πλατεία Αριστοτέλους (άγαλμα Βενιζέλου και πέταλο), την πλατεία Δημοκρατίας (διασταύρωση με τα δικαστήρια, Πύλη Αξιού), την περιοχή που γειτνιάζει με το Σέιχ Σου καθώς και την Τριανδρία κοντά στο ρέμα. Σημειώνεται ότι προβλήματα με τα αδέσποτα σημειώνονται και εντός του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης όχι μόνο σε πολίτες αλλά και σε τουρίστες.  

Η καταγραφή των αδέσποτων δεν είναι εφικτή, καθώς ο πληθυσμός τους μεταφέρεται συνεχώς. Στόχος του δήμου είναι, μέσω των στειρώσεων που πραγματοποιεί, να σταματήσει την αύξηση των αδέσποτων. Το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας έγιναν 120 στειρώσεις σε αδέσποτα.  

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιθέσεων που έχουν καταλήξει στα δικαστήρια. Στο εδώλιο έχουν καθίσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς και ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και Ζωολογικού Κήπου, κτηνίατρος Μάξιμος Πετρακάκης.

«Κάθε λίγο βρίσκομαι στα δικαστήρια, πληρώνω εγώ ο ίδιος δικηγόρο και καταδικάζομαι κιόλας κάποιες φορές γιατί αρμόδιος για τα αδέσποτα είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο κ. Παππάς, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο προσπαθεί ο δήμος να αντιμετωπίσει μέσω προγραμμάτων.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος παίζει το πρόγραμμα «Φροντίδα αδέσποτων ζώων» που εφαρμόζει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, είναι λιγοστά τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή του το τμήμα Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, στο οποίο απασχολείται μόλις ένας είναι υπάλληλος, ο οποίος μπορεί να περισυλλέξει τα ζώα με το ένα όχημα που έχει στη διάθεσή του.

Όπως εξηγεί ο κ. Πετρακάκης, μετά από καταγγελία που γίνεται από πολίτη, ο δήμος αναζητά και περισυλλέγει το ζώο από την περιοχή που έχει υποδειχθεί. Η περισυλλογή, όμως, μπορεί να γίνει μόνο συγκεκριμένες μέρες και ώρες που εργάζεται ο υπάλληλος και όχι επί 24ώρου βάσεως. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας του τμήματος ορίζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή (07.00 έως 13.30, με εξαίρεση τις επίσημες εορτές και αργίες).

Στη συνέχεια, το ζώο οδηγείται στις κτηνιατρικές κλινικές του ΑΠΘ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις και η στείρωση. Μετά την αποθεραπεία τους, τα αδέσποτα σκυλιά, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, επανεντάσσονται στο σημείο περισυλλογής εφόσον είναι ήρεμα, εκτός εάν αυτή η περιοχή είναι γύρω από εκκλησίες, σχολεία και αρχαία. Αν το ζώο εξακολουθεί και είναι επιθετικό, μεταφέρεται στο άλλο χώρο, στο Καταφύγιο, όπου μετά από εκπαίδευσή του, δίνεται για υιοθεσία.

Ήδη, ένας «παλιός γνώριμος» στις υπηρεσίες του δήμου, ο σκύλος με το όνομα «Πέπε», ο οποίος σύχναζε στην Αριστοτέλους, μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, δόθηκε σε υιοθεσία, ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθηθεί και για τον Μπρούνο, τον σκύλο που είχε κάνει στέκι κυρίως την περιοχή της Ναυαρίνου.  
,

Πηγή: https://www.voria.gr/article/dekades-krousmata-epitheseon-apo-adespota--...

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments