....

ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ DE MINIMIS

 

Γιώργος Μακρής

Δεκαήμερο πληρωμών είναι αυτό που ξεκινά σήμερα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, καθώς επίκειται η καταβολή της επιδότησης λιπασμάτων, της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης, αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ καθώς και δράσεων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με αιχμή την εξισωτική αποζημίωση και τη μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα (νιτρορύπανση) στους λογαριασμούς τους.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται και τα αποκαλυπτήρια των παραγωγών, κυρίως δενδροκαλλιεργητών, που θα λάβουν τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ, για κάλυψη της απώλειας εισοδήματος λόγω των καιρικών συνθηκών και της ουκρανικής κρίσης. Η αρχή έγινε ήδη από καστανοπαραγωγούς στην Πιερία, με 590,4 χιλιάδες ευρώ, που είχαν τη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος, και ακολουθούν καστανοπαραγωγοί στη Λάρισα και την Αρκαδία.

Στο «καλάθι» των ενισχύσεων de minimis πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενταχθούν μήλα, αχλάδια, σταφύλια και ροδάκινα σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι πληρωμές στη συντριπτική τους πλειονότητα θα γίνουν στις αρχές του 2023, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις εν λόγω ενισχύσεις είναι χρονοβόρες.

Οι πληρωμές έως το τέλος του 2022

Το επόμενο δεκαήμερο οι παραγωγοί θα δουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά από

  • την επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, 60 εκατ. ευρώ,
  • την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης (το αντίστοιχο ποσό που είχε καταβληθεί πέρυσι ανήλθε στα 851,6 εκατ. ευρώ),
  • τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, 40 εκατ. ευρώ,
  • τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους ετεροεπαγγελματίες, 15 εκατ. ευρώ.
  • την εξισωτική αποζημίωση, 264 εκατ. ευρώ,
  • και τη δράση «μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», γνωστής ως «νιτρορύπανσης», 90 εκατ. ευρώ.

Στο 30%-40% του επιπλέον κόστους η επιδότηση στα λιπάσματα

Η καινούργια συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές πληρωμή είναι η καταβολή της επιδότησης στα λιπάσματα, 60 εκατ. ευρώ, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εξηγούν ότι η πληρωμή θα είχε γίνει νωρίτερα, ωστόσο κάποιοι παραγωγοί υπέβαλαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τιμολόγια των συνολικών αγορών τους από τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων, όπως για σπόρους, λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Έτσι, απαιτήθηκε επιπλέον χρόνος από την ΑΑΔΕ να απομονώσει τις αγορές λιπασμάτων και να συνυπολογίσει τα εν λόγω τιμολόγια μαζί με εκείνα που δηλώθηκαν και περιλάμβαναν μόνο αγορά λιπασμάτων.

Με βάση τα τιμολόγια που υποβλήθηκαν, προέκυψε ότι το συνολικό κόστος για την αγορά λιπασμάτων από 1/10/21 έως 30/9/2022 διαμορφώθηκε στα 547 εκατ. ευρώ, ενώ την αμέσως προηγούμενη περίοδο ήταν 400 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, τα 60 εκατ. ευρώ καλύπτουν περίπου το 30%-40% του επιπλέον κόστους της αγοράς λιπασμάτων μετά τις μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές τους, ως συνέπεια κυρίως του ακριβού φυσικού αερίου.

Τον Ιανουάριο η καταβολή των 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους

Σε συντομότερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι απαιτήθηκε για την επιδότηση στα λιπάσματα πρόκειται να καταβληθεί η ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για την προμήθεια ζωοτροφών. Κι αυτό διότι μπορεί να γίνει πιο γρήγορα η διασταύρωση των στοιχείων τους, ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις για τη λήψη της ενίσχυσης που προέρχεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: μέσω ΟΣΔΕ για τον αριθμό των ζώων και της ΑΑΔΕ για τον ελάχιστο απαιτούμενο κύκλο εργασιών 2.000 ευρώ.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κτηνοτρόφους ανοίγει σήμερα, 19 Δεκεμβρίου, και θα μείνει ανοιχτή έως την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου. Εφόσον όλα κυλήσουν βάσει σχεδιασμού, τα χρήματα πρόκειται να καταβληθούν τον Ιανουάριο του 2023.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments