....

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΙΜΩΣΗΣ!

Αύριο Πέμπτη 10/2 στις 9 το πρωί εκδικάζεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων η αγωγή της εταιρείας αιολικών «WRE ΕΛΛΑΣ» και ολοένα και περισσότεροι φορείς, συλλογικότητες και ακτιβιστές διαμηνύουν πως δεν θα επιτρέψουν να περάσει αυτή η θρασεία επίθεση στην ελευθεροτυπία.

Αύριο Πέμπτη 10/2 στις 9 το πρωί εκδικάζεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων η αγωγή της εταιρείας αιολικών «WRE ΕΛΛΑΣ» και ολοένα και περισσότεροι φορείς, συλλογικότητες και ακτιβιστές διαμηνύουν πως δεν θα επιτρέψουν να περάσει αυτή η θρασεία επίθεση στην ελευθεροτυπία

Ενα κύμα συμπαράστασης απ’ όλη την Ελλάδα εκδηλώνεται με αφορμή την εκδίκαση της αγωγής που ασκήθηκε από την εταιρεία αιολικών «WRE ΕΛΛΑΣ» κατά του δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή και της εταιρείας που εκδίδει την «Εφ.Συν.» («Αγωγή για ρεπορτάζ που αφορούσε… “βιομηχανία διώξεων”!», «Εφ.Συν.», 26/1/2022).

Νέα ψηφίσματα και δηλώσεις εξακολουθούν να φτάνουν στην εφημερίδα μας, που προστίθενται σε αυτά δημάρχων, φορέων, συλλόγων, συλλογικοτήτων και κινημάτων απ’ όλη τη χώρα («Κύμα συμπαράστασης για την αγωγή των 225.000 €», «Εφ.Συν.», 5/2/2022»). Παράλληλα, εκδίδονται καλέσματα για συγκέντρωση συμπαράστασης στα δικαστήρια της Ευελπίδων αύριο, στις 9 το πρωί, όπου θα γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Την υποστήριξή της στον δημοσιογράφο και στην εφημερίδα μας εκφράζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. «Η τακτική εκφοβισμού με αγωγές και μηνύσεις από εταιρείες σε όποιους τολμούν να ενημερώνουν και να φέρνουν στο προσκήνιο την περιβαλλοντική βλάβη από έργα μεγάλης κλίμακας, τακτική που παρουσιάζει έξαρση τον τελευταίο καιρό, πρέπει να βρει συγκροτημένα απέναντί της τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες, οργανώσεις και άλλες συλλογικότητες», αναφέρει. Με ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» ενημερώνει το ευρύ κοινό για την εκδίκαση της αγωγής και δηλώνει ότι τη θεωρεί χαρακτηριστική περίπτωση SLAPP.

«Δεν παύουμε να διαπιστώνουμε ότι η σύγχρονη κρίση της κοινωνίας και της πολιτικής εν γένει συνδέεται με την κρίση της ενημέρωσης και τον περιορισμό των ελεύθερων φωνών, των πολιτών και των δημοσιογράφων. Θεωρούμε πως η Δικαιοσύνη δεν θα ανεχτεί τη φίμωση και την τρομοκρατία που επιχειρείται από -ξένα προς το κοινό καλό- επιχειρηματικά συμφέροντα και θα απορρίψει κάθε διεκδίκηση εις βάρος της ελευθεροτυπίας, της ενημέρωσης και των κοινωνικών αγώνων για το δίκιο. Σε αυτήν την αδέσμευτη δημοσιογραφία, στη δημοσιογραφία του Τάσου Σαραντή, εμείς στεκόμαστε συμπαραστάτες με όλες μας τις δυνάμεις και καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια φίμωσης, εκφοβισμού και εξόντωσης». Αυτά αναφέρονται σε κείμενο στήριξης που υπογράφουν η ελεύθερη, ανοιχτή ηλεκτρονική επιθεώρηση Attica Voice, η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.», η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, η κινηματογραφική λέσχη Πικερμίου Ciné Σχολειό, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας Ραφήνας, οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, η Πρωτοβουλία για την Προστασία του Ερασίνου, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης-Μελισσίων, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης και Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων - ΡεμΑττική.

«Οι πρόσφατες αγωγές των “πράσινων επενδυτών” δείχνουν πως στην πραγματικότητα αυτοί μας φοβούνται. Αυτό δείχνουν οι αντιδράσεις τους με την καταστολή, τις μηνύσεις και τις αγωγές. Ας γίνουν η αφορμή για να μπει ένα πρώτο ανάχωμα σε αυτή την τακτική των ισχυρών ενάντια στους ασθενέστερους. Οι απόπειρες ποινικοποίησης των υπερασπιστών του περιβάλλοντος και οι απόπειρες φίμωσης του δημοσιογραφικού λόγου δεν θα περάσουν», αναφέρουν οι συλλογικότητες Support Earth, Oδοιπορικό Eνάντια στη Λεηλασία των Βουνών και της Φύσης, Κενό Δίκτυο, Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου, Αυτενέργεια, Κίνηση Πολιτών Κυθήρων Dynamo και Κίνηση Πολιτών Save Andros.

«Στο κομμάτι της προστασίας του περιβάλλοντος που απειλείται από την αλόγιστη “ανάπτυξη” και τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, ο δημόσιος λόγος καταπολεμείται με τη μέθοδο SLAPP. Στηρίζουμε όσους συνεχίζουν να κάνουν το λειτούργημα της αντικειμενικής ενημέρωσης - δημοσιογραφίας και εν προκειμένω τασσόμαστε ανοικτά υπέρ του Τάσου Σαραντή και της “Εφ.Συν.”», αναφέρει η Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων.

Την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή τους εκφράζουν η Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Αγραφα και η Πρωτοβουλία SOS Μαίναλο. Ακόμη, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που εκπροσωπεί 45 οικολογικές οργανώσεις της χώρας, και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στον δημοσιογράφο εκφράζει ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Λαγκάδας Χίου «Κυδιάντα», «επειδή με τη συνεπή δημοσιογραφική πένα του τολμά να αντιπαρατεθεί όχι μόνο στα συμφέροντα όλων εκείνων των εταιρειών που πλουτίζουν μέσα από την καταπάτηση του περιβάλλοντος και την καταστροφή των οικοσυστημάτων, αλλά και στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που εκτρέφουν με τους νόμους και τις αποφάσεις τους τέτοιου είδους οικονομικές δραστηριότητες εις βάρος πάντα του περιβάλλοντος και χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών». «Απερίφραστα στο πλευρό του δημοσιογράφου» στέκεται και η Συντονιστική Επιτροπή Λαγκάδας Χίου ενάντια στις ΒΑΠΕ.

Για «δίωξη στην ελευθερία του Τύπου» κάνει λόγο ο συνδυασμός «Λαμία στο Κέντρο» και ο επικεφαλής του Παναγιώτης Στασινός, αντιδήμαρχος Δήμου Λαμιέων, συνυπογράφοντας το σχετικό ψήφισμα των δημάρχων Λίμνης Πλαστήρα, Αγράφων και Αργιθέας.

Ερώτηση Κώστα Αρβανίτη στην Κομισιόν

Για «“χιονοστιβάδα” SLAPP στην Ελλάδα μετά την αγωγή κατά “Εφ.Συν.” - Τ. Σαραντή» κάνει λόγο ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ./The Left, σε ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είναι χαρακτηριστικό πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η WRE Hellas δεν αρκέστηκε στις αγωγές σε βάρος ενεργών πολιτών, σε βάρος του δημοσιογράφου Τ. Σαραντή και της “Εφ.Συν.”, αλλά προχώρησε σε μια πρωτοφανή ενέργεια: Η εταιρεία βάζει στο στόχαστρο ακόμη και την ΕΣΗΕΑ, αποστέλλοντας στη μεγαλύτερη Δημοσιογραφική Ενωση της χώρας εξώδικο με το οποίο ζητά να ανακληθεί προγενέστερη δήλωση στήριξης προς τον δημοσιογράφο της “Εφ.Συν.”.

Οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις, πέρα από τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των μελών τους, διαδραματίζουν και ρόλο θεματοφύλακα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Γι’ αυτό και η άκρως επιθετική αυτή ενέργεια συνιστά μια κλιμάκωση των μέχρι σήμερα επιθέσεων επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος δημοσιογράφων, σε βάρος της ίδιας της ενημέρωσης την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί απαθής!» αναφέρει. Και ζητά την επιτάχυνση του σχετικού χρονοδιαγράμματος της ήδη δρομολογημένης δράσης της Κομισιόν για τη συγκρότηση επαρκούς προστατευτικού πλαισίου των δημοσιογράφων, αλλά και των εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών από την καταχρηστική και επικίνδυνη αυτή πρακτική.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments