....

DENIS MUKWEGE: "ΤO ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ"

"Το γυναικείο σώμα έχει γίνει πραγματικό πεδίο μάχης", δήλωσε ο γιατρός από το Κονγκό, Denis Mukwege,

που τιμήθηκε σήμερα από το ΕΚ με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης για τις υπηρεσίες του στα χιλιάδες θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης στους αμέτρητους πολέμους της χώρας του.

 

Ο πρόεδρος του ΕΚ

 

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε τον θαυμασμό και τον βαθύτατο σεβασμό του στο έργο του Denis Mukwege, ως γιατρού και ως ανθρώπου που αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια των γυναικών, για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη στη χώρα του. "Πρέπει να τελειώσει η ατιμωρησία για τους βιασμούς σε εμπόλεμες περιοχές (...) πρέπει να τιμωρείται όπως και κάθε άλλο έγκλημα πολέμου", δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ.

 

Denis Mukwege

 

"Τιμώντας με, με το βραβείο Ζαχάρωφ, έχετε στρέψει την προσοχή του κόσμου στην ανάγκη για την προστασία των γυναικών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και αρνηθήκατε να αδιαφορήσετε μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής", δήλωσε ο Denis Mukwege.

 

Αλλά προειδοποίησε ότι "αυτό το βραβείο δεν θα έχει καμία σημασία για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης αν δεν βρεθείτε στο πλευρό μας στις προσπάθειές μας για ειρήνη, δικαιοσύνη και δημοκρατία".

 

Κονγκό: "ούτε ειρήνη, ούτε πόλεμος"

 

"Έχουμε ξοδέψει τόσο χρόνο και ενέργεια για να διορθώσουμε τις συνέπειες της βίας. Είναι ώρα να φροντίσουμε και για τις αιτίες", είπε ο Mukwege και κάλεσε την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να χρησιμοποιήσουν όσα μέσα διαθέτουν για να στηρίξουν την επίλυση των συγκρούσεων στην περιοχή.

 

"Η δικαιοσύνη πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ειρηνευτικής διαδικασίας και της καταπολέμησης της ατιμωρησίας", πρόσθεσε. "Εγώ ταυτίζω κάθε γυναίκα που βιάζεται με τη σύζυγο μου, κάθε μητέρα που βιάζεται με την μητέρα μου και κάθε παιδί που βιάζεται με το παιδί μου", δήλωσε.

 

Ο κ. Mukwege, είναι διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας με τεράστια προσφορά στην αντιμετώπιση των βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών επιπτώσεων της σεξουαλικής βίας στη χώρα του. Ο 59χρονος γυναικολόγος ίδρυσε το νοσοκομείο Πάνζι στο Μπουκάβου το 1988, όταν τελείωσε ο πόλεμος στο Κονγκό, όπου ακόμα και σήμερα θεραπεύει θύματα σεξουαλικής βίας που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς.

 

Οι άλλοι υποψήφιοι

 

Στην τελετή, ο κ. Σουλτς, καλωσόρισε και παρουσίασε επίσης τους εκπροσώπους των άλλων τελικών υποψηφίων για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2014, την Ielyzaveta Shchepetylnykova από το κίνημα Euromaidan  και την Dinara Yunus, κόρη της Leyla Yunus, που ίδρυσε το Ινστιτούτο για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία στο Αζερμπαϊτζάν και η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένη.

 

 

 

Βραβείο Ζαχάρωφ

 

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό επιστήμονα και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ. Ξεκίνησε να απονέμεται από το ΕΚ  το Δεκέμβριο του 1988 σε  άτομα ή οργανώσεις που αφιερώνουν τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments