....

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι πραγματοποίησαν Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία τους, με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων και τις εξελίξεις σχετικά με το νέο ΕΣΔΑ και την υλοποίησή του. Στην Συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι: Γιάννης Τσιρώνης, Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και μέλος των ΟΠ, Χριστίνα Ευθυμιάτου, Συντονίστρια Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ και Δημήτρης Πολιτόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και μέλος των ΟΠ.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση της η Χριστίνα Ευθυμιάτου σημείωσε ότι στην περίπτωση της διαχείρισης των απορριμμάτων καλούμαστε σήμερα, ακριβώς εν μέσω κρίσης, να δώσουμε λύση σε ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, ενταγμένο όμως στην προσπάθεια χάραξης μιας νέας βιώσιμης πορείας για την Ελληνική οικονομία. Σ' αυτά τα πλαίσια, οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιμετωπίζουν τα απορρίμματα όχι με την έννοια αυτού που πετάμε και μας δημιουργεί προβλήματα, αλλά ως έναν εν δυνάμει πόρο και ήταν το ζητούμενο στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΔΑ. Οι στόχοι του ΕΣΔΑ δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την άμεση και ριζική αναθεώρηση των μέχρι τώρα δρομολογημένων σχεδιασμών. Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχθεί σήμερα, υπό την όποια πίεση, σχεδιασμούς που καταστρατηγούν στην πράξη την εθνική αλλά και ευρωπαϊκή νομοθεσία, με κίνδυνο να υπονομεύσουν αύριο και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τέλος, οι περιφερειακοί σχεδιασμοί ΠΕΣΔΑ πρέπει να αναθεωρηθούν ριζικά και να λάβουν υποχρεωτικά υπόψη τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Δήμων, ενσωματώνοντας τα.Image and video hosting by TinyPic

Ο Αν. Υπουργός περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν απορρίμματα, υπάρχουν φυσικοί πόροι. Τα απορρίμματα αποτελούν εμπόρευμα, έχουν εργατοώρες και πολύτιμη πρώτη ύλη, οπότε δεν είναι για πέταμα». Τόνισε ότι ο νέος ΕΣΔΑ στηρίχθηκε στην υφιστάμενη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, αλλά τόλμησε να πάει και ένα βήμα μπροστά: να συμπεριλάβει αυτά που η Ευρώπη συζητάει το 2016 ως νέα Οδηγία για τα απόβλητα. Επίσης ο κ. Τσιρώνης επεκτάθηκε σε πρακτικές επαναχρησιμοποίησης που οδηγούν στην κυκλική οικονομία προς όφελος της κοινωνίας. Όσο αφορά στα ΣΔΙΤ, ο Αν. Υπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι όροι με βάση τη νομοθεσία και ότι το Υπουργείο δεν μπορεί παρά να υπηρετήσει τον σχεδιασμό που συμφέρει πρωτίστως τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος αναφέρθηκε στα «πράσινα σημεία» που προβλέπονται στον νέο σχεδιασμό, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν σημεία που ξεκινούν από το επίπεδο της γειτονιάς χωρίς μεγάλο κόστος μέχρι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, οι οποίες προσφέρουν μεγάλο όφελος στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον (βλ σχετικό οδηγό στο site του ΕΟΑΝ). Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ουσιαστική και συνεχής ενημέρωση, ενεργοποίηση, και συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, με την υποστήριξη και των υφιστάμενων πρωτοβουλιών, προκειμένου να γίνεται σωστή και αποτελεσματική ανακύκλωση, μέσα και από την αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΑΝ. Τέλος, ο κ. Πολιτόπουλος αναφέρθηκε στους τρόπους διαχείρισης και εκπαίδευσης κοινωνικών ομάδων που παραδοσιακά ασχολούνται άτυπα με την ανακύκλωση (Ρομά, οικονομικοί μετανάστες κλπ) οι οποίοι δύναται να ενσωματωθούν με την εργασία τους μέσα στο σύστημα, αλλά και στην προοπτική της καθιέρωσης της «κάρτας ανακυκλωτή».

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου και σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον υπουργό σχετικά με τις Σκουριές και την ανάκληση των εργασιών από την εταιρία Eldorado, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Τσιρώνης, απάντησε χαρακτηριστικά ότι "καμία εταιρία που σέβεται τον νόμο, τους περιβαλλοντικούς όρους και το δημόσιο συμφέρον, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η Eldorado σήμερα παρουσιάζει προφάσεις και εκβιάζει η ίδια τους εργαζομένους με την στάση της. Ας τηρούσε η εταιρία τους συμβατικούς της όρους"

Υπενθυμίζουμε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν συνεργαστεί με το Υπουργείο με επεξεργασμένες προτάσεις, οι οποίες και υιοθετήθηκαν κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments