....

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Με υπόμνημά της προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας – Θράκης αναφέρεται στην δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί – μέλη της, λόγω των αλλεπάλληλων καραντινών και αποκλεισμών τους από τις Λαϊκές Αγορές.

Επίσης, υπενθυμίζει τις υποσχέσεις για ενισχύσεις σε προϊόντα όπως ντομάτες, αγγούρια, κ.λ.π., καθώς και για την Κοινή Υπουργική Απόφαση( ΚΥΑ) υπ’ αριθ. 114/221359 ΦΕΚ 3343 Β’/10.08.2020, με την οποία προβλέπεται να δοθεί κρατική οικονομική ενίσχυση ποσού είτε 500 ευρώ είτε 1.500 ευρώ στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών.

Καταλήγοντας, ρωτά πότε θα δοθούν οι εν λόγω ενισχύσεις και, μεταξύ άλλων, τονίζει πως οι παραγωγοί – αγρότες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις ώστε να ξεκινήσουν τις νέες καλλιέργειες.

Αναλυτικά, το πλήρες περιεχόμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:

Θεσσαλονίκη, 19/11/2020 Αρ. Πρωτ.: 3555

ΠΡΟΣ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη Μάκη

ΘΕΜΑ: Ενισχύσεις Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο κλάδος των παραγωγών πωλητών των λαϊκών αγορών βάλλεται από παντού με τους παραγωγούς πωλητές να έχουν επέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Στη πρώτη φάση των μέτρων η Κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τον κλάδο των παραγωγών δεσμεύτηκε να αποζημιώσει όλους αυτούς τους παραγωγούς που όλο αυτό το διάστημα έβλεπαν το βιος τους να καταλήγει στα σκουπίδια.

Διανύοντας το δεύτερο κύμα μέτρων οι εν λόγω αποζημιώσεις έχουν δοθεί μόνο στα λουλούδια, σπαράγγια και αλιεία. Κατόπιν αλλεπάλληλων οχλήσεων παραγωγών προς την Ομοσπονδία οι οποίοι έως και σήμερα δεν έχουν λάβει ουδεμία ενίσχυση διερωτόμαστε :

-Πότε θα ξεκινήσει η απόδοση των ενισχύσεων σε προϊόντα όπως ντομάτες, αγγούρια, κλπ;

Επιπροσθέτως με την Κοινή Υπουργική Απόφαση( ΚΥΑ) υπ’ αριθ. 114/221359 ΦΕΚ 3343 Β’/10.08.2020 δίνονταν κρατική οικονομική ενίσχυση ποσού είτε 500 ευρώ είτε 1.500 ευρώ στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών. Έως και σήμερα δεν έχουν πιστωθεί τα εν λόγω ποσά στους δικαιούχους. Διερωτόμαστε:

-Πότε θα αρχίσει η καταβολή των εν λόγω ποσών;

Οι καιροί που διανύουμε στη δεύτερη αυτή φάση των μέτρων είναι δύσκολοι για όλους και ο πρωτογενής τομέας ο οποίος είναι βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας θα έπρεπε ήδη να έχει ενισχυθεί καθώς οι παραγωγοί – αγρότες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις ώστε να ξεκινήσουν τις νέες καλλιέργειες τους και να πληρώσουν τις κρατικές υποχρεώσεις τους.

Πρέπει άμεσα να διεκπεραιωθούν τα εν λόγω φλέγοντα ζητήματα – οικονομικές ενισχύσεις προς τους παραγωγούς – αγρότες πωλητές των λαϊκών αγορών.

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments