....

ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΑΠΟ… ΤΟ ΣΠΙΤΙ: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΟΚΤΩ ΒΗΜΑΤΑ

Διαζύγιο από… το σπίτι: Η διαδικασία για την έκδοσή του με οκτώ βήματα – Σε ποια περίπτωση ισχύει

Τα συναινετικά διαζύγια μπορούν να πλέον να εκδίδονται με ένα κλικ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή από το σπίτι.
Η καινοτόμα διάταξη για το “αύλο συναινετικό διαζύγιο “αποτελεί νόμο του κράτους, καθώς μεταβίβαση στην ψηφιακή εποχή προβλέπεται ρητά στην πρόσφατη νομοθετική μεταρρύθμιση για το Οικογενειακό Δίκαιο που προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.
Η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” παρουσιάζει τα 8 βήματα που μεσολαβούν από την απόφαση του ζευγαριού να τραβήξει χωριστούς δρόμους μετά τη λήξη του γάμου του μέχρι και τη σχετική δήλωση στις αρμόδιες αρχές. Για τη μετάβαση των συναινετικών διαζυγίων στην ψηφιακή εποχή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί μια πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη ( gov.gr) μέσω της οποίας θα υλοποιείται η διαδικασία έκδοσης τους.
Τα βήματα
Βήμα 1:
Ο ένας εκ των δύο δικηγόρων που εκπροσωπούν το ζευγάρι συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet εισάγοντας τα παρακάτω στοιχεία: τον αριθμό, τόμο, έτος της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου, τον κωδικό του ληξιαρχείου που το εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά , είτε τα ΑΦΜ είτε τους ΑΜΚΑ των δύο συζύγων αλλά και τα επώνυμα και τα e-mails των δύο συζύγων. Με την ολοκλήρωση του βήματος , οι δικηγόροι και των δύο πλευρών , οι δύο σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος λαμβάνουν e-mail που τους ενημερώνει ότι ξεκίνησε η διαδικασία.Ο δεύτερος δικηγόρος λαμβάνει e-mail που τον ενημερώνει ότι πρέπει να συνδεθεί και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία.
Βήμα 2
Ο έτερος δικηγόρος συνδέεται στην εφαρμογή και επιβεβαιώνει τα στοιχεία της υπόθεσης, το τελικό έγγραφο καθώς και την επιλογή του συμβολαιογράφου.
Βήμα 3
Οι σύζυγοι έχοντας ενημερωθεί μέσω e-mail, συνδέονται στην εφαρμογή για να δώσουν την τελική τους συναίνεση για τη συνέχεια της διαδικασίας.
Βήμα 4
Μόλις και οι δύο σύζυγοι δώσουν την έγκριση τους στο κείμενο των δύο δικηγόρων και τη συναίνεση τους για τη συνέχιση της διαδικασίας η εφαρμογή εκκινεί το 10 ήμερο που μεσολαβεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της λύσης του γάμου.
Βήμα 5
Μόλις παρέλθει το 10 ήμερο οι δύο σύζυγοι , οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω e-mail για την παρέλευση του 10 ημέρου ώστε να υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη είτε ψηφιακά είτε φυσικά.
Βήμα 6
Μόλις υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη , ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην εφαρμογή για να οριστικοποιήσει το διαζύγιο . Επίσης θα υπάρχει και ένα πεδίο κειμένου που θα αφορά τη συμφωνία για την επιμέλεια των τέκνων .
Βήμα 7
Αν ο γάμος ήταν θρησκευτικός , ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να εισαγάγει στην εφαρμογή τα στοιχεία από την απόφαση πνευματικής λύσης γάμου και ειδικότερα την ημερομηνία και μητρόπολη έκδοσης και τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της μητρόπολης.
Βήμα 8
Η εφαρμογή ενημερώνει το μητρώο πολιτών μέσω Webservise , το οποίο επιστρέφει έναν κωδικό /μοναδικό αναγνωριστικό , βάσει του οποίου οι σύζυγοι /δικηγόροι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ληξίαρχο για την εξέλιξη της υπόθεσης , αν αυτό χρειαστεί .Οι δύο σύζυγοι μ οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω email για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας . Το email περιλαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό για το διαζύγιο και συνιστά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

Σχόλια - Facebook Comments