....

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Ο ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΑΠΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Ο Γιάννης Στουρνάρας απειλούσε προστατευόμενους μάρτυρες και τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, όπως είχε καταγγείλει ο Νίκος Μανιαδάκης. Δεν το λέει το Documento, ούτε κάποιος «περαστικός» του σκανδάλου Novartis. Το προσυπογράφουν οι πέντε ανώτατοι δικαστικοί που συγκρότησαν το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, οι οποίοι αναγνωρίζουν ως αληθή όσα είχε εκμυστηρευτεί ο Νίκος Μανιαδάκης ή αλλιώς «Γιάννης Αναστασίου».

«Περί τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2018, ο Νίκος Μανιαδάκης κατά τη διάρκεια των καταθέσεων του ως προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis εμφανίστηκε στον όγδοο όροφο του κτηρίου της ΓΑΔΑ, όπου βρίσκεται το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων και όπου λαμβάνονταν οι μαρτυρικές καταθέσεις, ενώπιον των εισαγγελέων και τους γνωστοποίησε ότι τον κάλεσε στο γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος κάποιο μεσημέρι ο κ. Στουρνάρας για φαγητό και εκεί του είπε ότι γνωρίζει ότι αυτός (Ν. Μανιαδάκης) ήταν ένας από τους προστατευόμενος μάρτυρες και ότι όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος (Γ. Στουρνάρας) μαζί με δύο ακόμη πολιτικά πρόσωπα από τα ερευνώμενα για την υπόθεση είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τόσο τους εισαγγελείς όσο και τους μάρτυρες». Επίσης, τους είπε ότι ο κ. Στουρνάρας του έστελνε απειλητικά μηνύματα. Εκείνοι τον προέτρεψαν να κάνει σχετική καταγγελία, πλην όμως, στην περίπτωση αυτή θα αποκαλυπτόταν η ταυτότητα του. Η υπόθεση αυτή περατώθηκε με την υπ΄ αρ. πράξη 1170/2020 αρχειοθέτησης της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Πειραιά, με την οποία η εισαγγελέας χαρακτήρισε την πράξη του εγκαλούμενου ως απειλή σε βάρος των εισαγγελέων».

Τα παραπάνω βρίσκονται στη σελίδα 267 του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου. Οι ανώτατοι εισαγγελείς σε κανένα σημείο δεν αμφισβητούν τις απειλές που διατύπωσε ο κεντρικός τραπεζίτης προς τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου», στοχεύοντας -μεταξύ άλλων- στον εκφοβισμό των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς. Και πώς, άλλωστε, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου να αμφισβητήσουν την ακρίβεια των λεγομένων του Ν. Μανιαδάκη, αφού ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε στο πλαίσιο της ανάκρισης και δημοσίευσε ηχητικό που ο «Γιάννης Αναστασίου» του μεταφέρει ακριβώς τα ίδια περιστατικά. Η μόνη διαφορά είναι πως αντί για «τσακίσουν», στον εκδότη του Documento είπε: «Γαμήσουν».

Ωστόσο, πριν παρατεθεί το περιεχόμενο της συνομιλίας Μανιαδάκη – Βαξεβάνη, αξίζει να επισημανθεί το σκεπτικό της αρχειοθέτησης της δικογραφίας που σχηματίστηκε για τις απειλές του Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με την πράξη αρχειοθέτησης (αρ. 1170/16-12-2020), η αντιεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πειραιά Χαρίκλειας Θάνου έκρινε πως επρόκειτο για «μελλοντικό κακό που δεν εξαρτάται ούτε καν έμμεσα από τους απειλούντες, ενώ λείπει και ο απαιτούμενος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της απειλής και της επιδιωχθείσης παράλειψης ή ανοχής των εξαναγκαζόμενων προσώπων». Κοντολογίς, η αντιεισαγγελέας αρχειοθέτησε ισχυριζόμενη ότι οι μελλοντικές απειλές δεν ήταν στο χέρι του διοικητή της ΤτΕ να υλοποιηθούν, ενώ έκρινε πως δεν υπήρχε και κίνητρο από την πλευρά του κ. Στουρνάρα. Εντύπωση προκαλεί, επίσης, ότι πριν καταλήξει σε αυτό το μετέωρο συμπέρασμα, η αντιεισαγγελέας αναφέρει την απειλή «όταν αλλάξει η κυβέρνηση θα τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες» και προσθέτει: «Κι αν ακόμα ήθελε υποτεθεί ότι ειπώθηκε». Δηλαδή, η αντιεισαγγελέας κρίνει ότι ακόμα κι αν έχει ειπωθεί, δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορούσε να κάνει πράξη τις απειλές του!

Η «εξομολόγηση» Μανιαδάκη σε Βαξεβάνη

Η συνάντηση του Ν. Μανιαδάκη με τον εκδότη του Documento είχε γίνει 1η Μα:ιου του 2018 στον Διόνυσο. Μεταξύ άλλων, ειπώθηκαν τα έξης:

Μανιαδάκης: Κοίταξε, εγώ ετοιμάζομαι τώρα να δεχθώ επίθεση από τους άλλους. Αυτούς που υποστήριξα. Μ’ έχουν βάλει χοντρά στο στόχαστρο.

Βαξεβάνης: Ναι…

Μανιαδάκης: Ε, και τρώω απίστευτο μπούλινγκ.

Βαξεβάνης: Τι σου είπε ο Στουρνάρας; Ο Στουρνάρας τι σου είπε;

Μανιαδάκης: Ε, κοίτα… Ρε παιδί μου έχει πολωθεί πολύ το πράγμα. Αυτός είναι τριάδα με τους άλλους δύο.

Βαξεβάνης: Βενιζέλο, Σαμαρά…

Μανιαδάκης: Και με φώναξαν μέσα, και μου είπαν ότι θα με γαμήσουν. Πολύ απειλητικό.

Βαξεβάνης: Ναι, μωρέ εντάξει. Να σου πω, ήταν και οι τρεις μαζί; Αυτός… Και σου είπε ότι θ’ αλλάξουμε το πλαίσιο…

Μανιαδάκης: Μην ξεφύγει τίποτα, γιατί θα με γαμήσουν.

Βαξεβάνης: Καλά, είσαι με τα καλά σου; Απλά πρέπει να ξέρω.

Μανιαδάκης: Κοίτα, με φώναξαν… Οι δυο μας ήμασταν έτσι; Δεν ήταν κανείς.

Βαξεβάνης: 20 Απριλίου;

Μανιαδάκης: Δεν θυμάμαι τώρα… Ναι… Τώρα, την προπερασμένη Παρασκευή.

{…}

Βαξεβάνης: Τι σου έλεγε δηλαδή; Ότι θα σε γαμήσει;

Μανιαδάκης: Ότι θα γαμήσουμε τους μάρτυρες και θα γαμήσουμε και τη Δικαιοσύνη.

Βαξεβάνης: Και τους εισαγγελείς δηλαδή.

Μανιαδάκης: Ότι μόλις βγουν πάνω θα περάσουν νομοθεσία γι’ αυτό.

Βαξεβάνης: Τι νομοθεσία;

Μανιαδάκης: Ξέρω ‘γω;

Βαξεβάνης: Ότι επιτρέπεται να γαμάνε μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη;

Μανιαδάκης: Μου είπε ότι πρώτον, ο Βενιζέλος του λέει ότι δεν το είπα εγώ ότι… των μαρτύρων είναι… (ακατάληπτο) έτσι και όλα αυτά, ότι θα περάσουν νομοσχέδιο. Με φωνάξατε λέω του πρόεδρου γιατί έχετε την αίσθηση ότι είμαι μάρτυρας; Λέει ναι. Η Νέα Δημοκρατία αυτό λέει.

Τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις;

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΤτΕ, για να καθαιρεθεί ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να «καταστεί οριστικώς ανίκανος ή να υποπέσει σε βαρύ παράπτωμα». Για το δεύτερο, πρέπει είτε να παραβιάσει το καταστατικό είτε να αποκαλύψει μυστικά της Τράπεζας ή να καταχραστεί τη θέση του για «προσωπικούς ή εμπορικούς σκοπούς», με τη γενική συνέλευση των μετόχων να παίρνει την τελική απόφαση. Παράλληλα, καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν πως η παύση από το συγκεκριμένο αξίωμα μπορεί να αποφασιστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν αιτήματος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ή του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Στουρνάρας -σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο- καταγγέλλεται πως έχει προβεί σε ένα βαρύ αδίκημα κατά εισαγγελέων και προστατευόμενων μαρτύρων και αυτό δεν γίνεται να περάσει έτσι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και -κυρίως- ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πράξει τα δέοντα αφενός για να αποδοθεί δικαιοσύνη και αφετέρου για να μην εκπροσωπεί τη χώρα μας στην ΕΚΤ ένας εκβιαστής.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments