....

ΔΙΚΗΓ. ΣΥΛ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΘΥΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΝΟΧΛΗΣΗΣ & ΒΙΑΣ

Δωρεάν νομική συμβουλευτική υποστήριξη σε θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, στην τακτική συνεδρίασή του της 24-02-2021, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφάσισε μεταξύ άλλων τα εξής (θέμα 9ο) :
Το τελευταίο χρονικό διάστημα εμβρόντητη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί συνεχείς αποκαλύψεις για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Με ανοιχτό το στόμα ακούμε γυναίκες και άνδρες, που βρήκαν την δύναμη να μετατρέψουν την σιωπή τους σε κραυγή, να καταθέτουν δημόσια το βίωμά τους.
Πέρα από τον αυτονόητο αποτροπιασμό, που προκαλούν οι σχετικές αποκαλύψεις, οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε απέναντι σε ένα φαινόμενο, που τελικά έχει διαστάσεις κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πιστεύαμε. Οφείλουμε σε όσους βρίσκουν την δύναμη να μιλήσουν να μην πάει χαμένη η θυσία τους, αλλά να γίνει η απαρχή για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η ενημέρωση (ιδίως των νέων), η προώθηση πολιτικών πρόληψης και αποτροπής πρέπει να αποτελέσουν το βασικό μας μέλημα ως κοινωνία, ώστε ποτέ πια στο μέλλον να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ανάλογα νοσηρά φαινόμενα.https://4.bp.blogspot.com/-SqHSbaIp7fI/WotVPUNEAJI/AAAAAAAAnQI/M81ABubcMxMCA83RNht9vExekuBb2FyHQCLcBGAs/s1600/SVOURAS%2BANIMATE.gif
Η χώρα μας έχει φροντίσει να νομοθετήσει ένα ικανοποιητικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας αλλά και στο δημόσιο χώρο εν γένει και υπάρχουν συγκεκριμένοι νομικοί ορισμοί των συμπεριφορών αυτών και συγκεκριμένοι μηχανισμοί αντιμετώπισης. Προφανώς, το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης ανάλογων φαινομένων δύναται να τύχει βελτίωσης.
Δυστυχώς, όμως, παρά τα παραπάνω είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ακολουθούν την οδό της πειθαρχικής, διοικητικής ή και δικαστικής αντιμετώπισης. Η παθογένεια αυτή δεν απορρέει μόνο από το δισταγμό ή τον φόβο των θυμάτων, αλλά πηγάζει κυρίως από την ελλιπή ενημέρωση των θυμάτων, τις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής της νομοθεσίας, την αδυναμία ενεργοποίησης των υπηρεσιών και θεσμών.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για στήριξη των θυμάτων αποφάσισε να παρέχει δωρεάν νομική συμβουλευτική σε όσους έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας (συντονίστρια δράσης Ελένη Τσώνη, Αντιπρόεδρος ΔΣΓ, τηλ. 6932399149, e-mail: info@dsgian.gr, facebook: Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών) και δικηγόρος, μέλος του Συλλόγου μας, που θα οριστεί από την συντονίστρια της δράσης, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα εχεμύθειας και διασφάλισης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, θα αναλάβει να επικοινωνήσει με τον ενδιαφερόμενο, θα ακούσει και εντέλει θα συμβουλέψει για τις επιλογές που έχει και τις κινήσεις που μπορεί να κάνει ο ενδιαφερόμενος.
Για την πάταξη των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας η δημοσιοποίηση και η καταγγελία είναι το πρώτο βήμα, το επόμενο είναι η θεσμική προστασία των θυμάτων.
Κανείς δεν είναι μόνος του!


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΝΑΣΚΟΣ                                ΣΥΜΕΛΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments