....

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ : « Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ»

«Ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης - Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη»

Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021, και ώρα 12:00, έξωθεν του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα «Ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης - Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη».
Η Δικαιοσύνη, ως βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας, πρέπει να απονέμεται αδιαλείπτως, για τη  διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών σε δικαστική προστασία και τη ρύθμιση θεμάτων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
Ακόμα δε και σε συνθήκες έκτακτες, όπως αυτές που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, είναι εφικτό η Δικαιοσύνη να εξακολουθεί να επιτελεί αδιαλείπτως το ρόλο της, με γνώμονα τον αυτονόητο σεβασμό στο υπέρτατο αγαθό της ζωής και της υγείας των πολιτών, δικηγόρων, δικαστών και υπαλλήλων.


Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, τον τελευταίο χρόνο, αντί να αντιληφθεί, ότι η απονομή της Δικαιοσύνης είναι μία ιδιαίτερα ευαίσθητη και σημαντική λειτουργία, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και διακριτά, επέλεξε να εφαρμόσει σύστημα «ακορντεόν» και στη λειτουργία των Δικαστηρίων, ανοίγοντας και κλείνοντας λειτουργίες τους με την έκδοση της «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου». Επέλεξε δηλαδή μία τακτική, που όχι μόνο δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και του συνόλου των λειτουργών και των συλλειτουργών της, αλλά κυρίως επιφέρει σοβαρή ανασφάλεια δικαίου.
Η σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων, που επιχειρείται τις τελευταίες εβδομάδες, έρχεται να αποκαταστήσει, εν μέρει, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά η επιλεκτική και δίχως νόημα προτίμηση σε συγκεκριμένες διαδικασίες, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση των ΚΥΑ, οι νομοτεχνικές ατέλειες, οι ασάφειες, οι αντιφάσεις και εν γένει η κακή νομοθέτηση, δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζουν τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύουν δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.
Παράλληλα, είναι αναντίρρητο, ότι η υγειονομική κρίση έχει αφήσει βαθύ αρνητικό αποτύπωμα στην επαγγελματική και οικονομική κατάσταση των δικηγόρων. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι οι δικηγόροι αποτελούμε τον επιστημονικό κλάδο, που επλήγη περισσότερο απ’ όλους, αποτελούμε ταυτόχρονα και τον μοναδικό κλάδο στην Ελλάδα της πανδημίας, που δεν έχουμε άμεσα στηριχθεί οικονομικά από την Πολιτεία.
Το χειρότερο, όμως, δεν είναι η παντελής έλλειψη ουσιαστικής οικονομικής στήριξης, αλλά η καταρράκωση της αξιοπρέπειας του δικηγορικού σώματος και η ηθική απαξία, που δοκιμάζουμε.
Τον τελευταίο χρόνο δεν αξιώσαμε ευνοϊκή μεταχείριση, δεν ζητήσαμε από την πολιτεία να μας αντιμετωπίσει με ιδιαίτερα κριτήρια, δεν απαιτήσαμε κάποιο προνόμιο. Ζητήσαμε να μας αντιμετωπίσει, όπως και τους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, και σε απάντηση εισπράξαμε απαξίωση, εμπαιγμό και αφεθήκαμε στο έλεος της τύχης μας.
Με αφορμή την σημερινή ημέρα Πανελλαδικής Διαμαρτυρίας των Δικηγόρων, οι Δικηγόροι Γιαννιτσών μένοντας πιστοί και τιμώντας τους αγώνες και τις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος,
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την κυβερνητική αδράνεια και αδιαφορία, τόσο ως προς την ουσιαστική οικονομική στήριξή μας, όσο και ως προς τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός μας, λόγω της υπολειτουργίας των δικαστικών και δημοσίων υπηρεσιών, όπως και των υποθηκοφυλακείων/κτηματολογικών γραφείων, για την οποία η Κυβέρνηση  ουδεμία μέριμνα έλαβε.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ λειτουργία της Δικαιοσύνης υπό όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την ουσιαστική οικονομική στήριξη του κλάδου μας, και  
ΔΙΑΤΡΑΝΩΝΟΥΜΕ προς κάθε κατεύθυνση, ότι η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Α. Τανάσκος


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments