....

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΣΤΙΧΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνει διαγωνισμό σύνθεσης στίχων για παιδιά και έφηβους

Έναν διαφορετικό διαγωνισμό στιχουργικής παρουσίασε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που συντόνισε ο δημιουργός ντοκιμαντέρ Γιώργος Αυγερόπουλος.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό δημιουργίας στίχων εμπνευσμένων από τα δικαιώματα του παιδιού, στον οποίο το Δίκτυο καλεί όλα τα παιδιά να λάβουν μέρος. Όπως σημείωσε η Πρόεδρος του Δικτύου, Μιράντα Παπαδοπούλου, «κάθε παιδί, οποιασδήποτε ηλικίας ως 18 χρονών, μπορεί να αντλήσει έμπνευση από κάθε ένα διαφορετικό δικαίωμα που περιλαμβάνεται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, να συνθέσει στίχους και να τους στείλει στο Δίκτυο, το οποίο θα αναλάβει τη μελοποίησή τους με τη βοήθεια πολλών και εκλεκτών φίλων».

 

Οι φίλοι αυτοί είναι ο Άγγελος Αγγέλου, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Γιώργος  Γκώνιας, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Νίκος Ζούδιαρης, η Τατιάνα Ζωγράφου, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Αριστείδης Μάραντος, η Σαββέρια Μαργιολά, ο Δημήτρης Μπασλάμ, η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, ο Κώστας   Παρίσσης, ο Σταύρος Σιόλας, ο Μπάμπης Στόκας, ο Γιώργος Χαρωνίτης, ο Γιώργης Χριστοδούλου, οι Burger Project και οι Dilema.   

Με τον διαγωνισμό ο σκοπός του Δικτύου είναι διπλός: να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και να ενθαρρύνει τα ίδια τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τα δικαιώματά τους, να εμπνευστούν από αυτά και να εκφραστούν δημιουργικά.

Οι στίχοι θα γίνουν τραγούδια και τα τραγούδια ένα συλλεκτικό βινύλιο για τα δικαιώματα του παιδιού, που θα κυκλοφορήσει με διαφορετικά εξώφυλλα φιλοτεχνημένα από γνωστούς εικονογράφους όπως ο Βασίλης Παπατσαρούχας, Μαρία Μπαχά, Μυρτώ Δεληβοριά, Ίριδα Σαμαρτζή, Χαρά Μαραντίδου, Αχιλλέας Ραζής και Ντανιέλα Σταματιάδη.

Με τον διαγωνισμό ο σκοπός του Δικτύου είναι διπλός: να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και να ενθαρρύνει τα ίδια τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τα δικαιώματά τους, να εμπνευστούν από αυτά και να εκφραστούν δημιουργικά.

Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος παιδιά μέχρι 18 ετών, είτε ατομικά είτε ομαδικά, στέλνοντας ως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 στίχους στα ελληνικά ή και τα αγγλικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού diktio@ddp.gr. Επιπλέον μπορούν να στείλουν επίσης τους στίχους τους μελοποιημένους.

Ήδη με στίχους που δημιούργησαν οι Νάντα, Τζούντι, Τζάνα, Ηλέκτρα, Φαρσίντ, Άγγελος, Λευτέρης, Ιωάννα, Αχιλλέας, Υακίνθη, Έλενα, Σπύρος, Θανάσης, Μαριέττα, Μαρβίνα, Αμάντα, Κίτα, Ίσρα, Εμμάνουελ, Έμμυ, Αλκυόνη, Φένια και Αντώνης, τα πρώτα τραγούδια, για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, είναι πραγματικότητα:

https://www.youtube.com/watch?v=hl4tLU2k8D0&feature=emb_logo

Όπως σημείωσε ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων που συμμετέχει σε αυτή τη δράση, η ιδέα για τον διαγωνισμό ξεκίνησε κάπως διαφορετικά, από έναν πρωινό καφέ με τον επίσης συγγραφέα και διευθυντή του Δικτύου, Πάνο Χριστοδούλου: «Συζητούσαμε με τον Πάνο ότι περισσότερες από 190 χώρες (μεταξύ τους και η Ελλάδα), που διαφωνούν σε τόσα και τόσα, έχουν συμφωνήσει όλες σε κάτι, να υπογράψουν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Δυστυχώς όμως αυτό το ένα, που συμφώνησαν, δεν το εφαρμόζουν στην πράξη και ταυτόχρονα υπάρχουν πάρα πολλοί μεγάλοι και παιδιά που έχουν απόλυτη άγνοια για αυτά τα δικαιώματα. Πώς θα μπορούσαν να τα μάθουν; Μήπως μέσα από το τραγούδι; Μήπως αν τα τραγουδήσουμε;»

Από αυτή την κουβέντα προέκυψε ένα ειδικό εργαστήρι με παιδιά του Δικτύου, τα οποία με τη βοήθεια του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της παιδαγωγού Κούλας Πανάγου, μέσα από ευφάνταστες δραστηριότητες και πολύ παιχνίδι, δημιούργησαν στίχους για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο (άρθρο 31) και το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή (άρθρο 9), που στη συνέχεια μελοποιήθηκαν από τον Φοίβο Δεληβοριά. Η εμπειρία ήταν μοναδική και οδήγησε στην απόφαση να προσκληθούν να συμμετέχουν ακόμη περισσότερα παιδιά, να δημιουργηθούν ακόμη περισσότεροι στίχοι για ακόμη περισσότερα δικαιώματα. Κι έτσι προέκυψε ο διαγωνισμός.

Σύμφωνα με την Τατιάνα Ζωγράφου (στιχουργός-συνθέτρια), η οποία έχει στηρίξει και στο παρελθόν δράσεις του Δικτύου, ο διαγωνισμός εστιάζει στον παιδαγωγικό ρόλο του τραγουδιού και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν και να μιλήσουν μέσω της συγγραφής στίχων. 

Για τον Άγγελο Αγγέλου (συνθέτης, συνδημιουργός της καλλιτεχνικής ομάδας Κοπέρνικος), η πρωτοβουλία του Δικτύου λειτουργεί σαν γέφυρα διαφορετικών ηλικιών, μέσω του διαγωνισμού συνομιλούν οι γενιές μεταξύ τους και δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους στους μεγαλύτερους με δημιουργικό τρόπο. 

Οι στίχοι μπορούν να είναι τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά, ενώ όσα παιδιά το επιθυμούν μπορούν να στείλουν στο Δίκτυο και ολοκληρωμένα τραγούδια (στίχους και μουσική). 

Για τον Θεοδωρή Παπαϊωάννου (συγγραφέας και συνθέτης) η μουσική είναι το καλύτερο εργαλείο διάδοσης των δικαιωμάτων, επιπλέον, επειδή αποτελεί μια διεθνή γλώσσα μπορεί να φέρει και τα ίδια τα παιδιά πιο κοντά και να βοηθήσει στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Από την πλευρά του, ο τραγουδοποιός Σταύρος Σιόλας σημείωσε ότι θεωρούσε αυτονόητα τα δικαιώματα των παιδιών «αλλά τελικά αυτό δεν ισχύει. Συνεπώς υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης και είναι πολύτιμες τέτοιες πρωτοβουλίες σαν αυτή του Δικτύου με τη σύνθεση των στίχων».

 Οι στίχοι λοιπόν θα γίνουν τραγούδια και τα τραγούδια ένα συλλεκτικό βινύλιο για τα δικαιώματα του παιδιού. Σύμφωνα με τον Κώστα Παρίσση (ενορχηστρωτής-παραγωγός) ο σκοπός είναι να μην δημιουργηθεί απλά μια ακόμη συλλογή με παιδικά τραγούδια, αλλά ένας δίσκος που θα αποτυπώνει την ελευθερία των παιδιών να εκφραστούν και να τοποθετηθούν για τα δικαιώματά τους. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένα αντίτυπα με διαφορετικά εξώφυλλα φιλοτεχνημένα από γνωστούς εικονογράφους όπως ο Βασίλης Παπατσαρούχας, Μαρία Μπαχά, Μυρτώ Δεληβοριά, Ίριδα Σαμαρτζή, Χαρά Μαραντίδου, Αχιλλέας Ραζής και Ντανιέλα Σταματιάδη.

Όλες οι πληροφορίες και όροι του διαγωνισμού βρίσκονται στο https://ddp.gr/ta-dikaiomata- mas-ginontai-tragoydi/ και στο τηλέφωνο 210 8846590.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που από το 2004 ερευνά και προωθεί τα δικαιώματα του παιδιού. Οργανώνει Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Κοινωνικο-Πολιτισμικές Δράσεις. Για τις δράσεις του συνεργάζεται με οργανώσεις του εξωτερικού και της χώρας μας, στηρίζεται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, στην κοινωνική αλληλεγγύη, την πολιτισμική διαφορετικότητα και την εθελοντική προσφορά των μελών και φίλων του.

 

Διαγωνισμός στιχουργικής από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

«Αν σας τα τραγουδήσουμε;»*

Μήπως αυτή είναι η λύση για να καταλάβουν όλοι ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών και να γίνονται επιτέλους και στην πράξη σεβαστά;

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνει διαγωνισμό σύνθεσης στίχων για όλα τα παιδιά. Στόχος μας είναι από τους στίχους να φτιαχτούν τραγούδια για τα δικαιώματα του παιδιού και κατ’ αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα να γίνουν ευρύτερα γνωστά και να τηρούνται!

Με τον διαγωνισμό μας θέλουμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, όπως ορίζονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί νόμο του Ελληνικού κράτους από το 1992 (Ν2101/92), αλλά και να ενθαρρύνουμε τα ίδια τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τα δικαιώματά τους, να εμπνευστούν από αυτά και να εκφραστούν δημιουργικά.

Μαζί μας έχουμε την Τατιάνα Ζωγράφου, τον Άγγελο Αγγέλου, τον Θοδωρή Παπαϊωάννου, τους Burger Project, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Γιώργη Χριστοδούλου, τον Γιώργο Χαρωνίτη, τον Δημήτρη Μπασλάμ, τη Μαρία Παπαγεωργίου, τον Μπάμπη Στόκα, τη Σαββέρια Μαργιολά, τον Γιώργο Γκώνια, τον Αριστείδη Μάραντο, τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, τον Φοίβο Δεληβοριά, τους Dilema, τον Νίκο Ζούδιαρη, τον Σταύρο Σιόλα, τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Κώστα Παρίσση που θα μας βοηθήσουν με τους στίχους και τη μελοποίησή τους και στη συνέχεια θα επιλέξουν καταξιωμένους τραγουδιστές που θα τους ερμηνεύσουν.

Σε αυτές τις περίεργες και δύσκολες ώρες που όλοι βιώνουμε με το νέο lockdown, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός στιχουργικής μπορεί να είναι μια ευχάριστη και ουσιαστική διέξοδος. Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή. Κάθε παιδί (ως 18 ετών) με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα ή κηδεμόνα του, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή και να λάβει μέρος στέλνοντας στίχους ή και τραγούδι (στίχους και μελωδία) εμπνευσμένους από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν όποιο δικαίωμα (άρθρο) της Σύμβασης τους εμπνέει περισσότερο ή να επιλέξουν ένα δικαίωμα από τα παρακάτω:

– δικαίωμα στην ταυτότητα (αρ. 8)
– δικαίωμα γνώμης και δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση (αρ. 12-13)
– δικαίωμα στην προσωπική ζωή (αρ. 18)
– δικαιώματα του παιδιού-πρόσφυγα (αρ. 22)
– δικαίωμα στην υγεία/δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες (αρ. 24, 23)
– δικαίωμα στην προστασία από κακομεταχείριση και άλλες μορφές εκμετάλλευσης (αρ. 18, 30, 34, 36)
ή, τέλος, να φτιάξουν στίχους για το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ή όλα τα παραπάνω μαζί!

Οι συμμετοχές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές.

Οι στίχοι, ή και τα τραγούδια, μπορούν να είναι στα ελληνικά ή και τα αγγλικά και θα πρέπει να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού diktio@ddp.gr ως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 με τον τρόπο που ορίζεται στους όρους του διαγωνισμού.

Από τις συμμετοχές θα επιλεγούν οι στίχοι που θα γίνουν τραγούδια και θα κυκλοφορήσουν σε cd ή/και βινύλιο και θα αποτελέσουν «τα τραγούδια για τα δικαιώματα του παιδιού». Ανεξαρτήτως επιλογής, όλες οι συμμετοχές θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Δικτύου www.ddp.gr

Ελάτε λοιπόν να κάνουμε τα δικαιώματα κάθε παιδιού τραγούδι!

*Ο διαγωνισμός αποτελεί συνέχεια του προγράμματος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τίτλο «Αν σας τα τραγουδήσουμε;». Ακούστε εδώ τα πρώτα δύο τραγούδια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος.

Όροι του διαγωνισμού
Δελτίο Τύπου
Συνέντευξη Τύπου
Φόρμα Συναίνεσης  
Αφίσα διαγωνισμού 
Διεθνής Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ (όλα τα άρθρα και η επεξήγησή τους)
Διεθνής Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ (στα αγγλικά)
Φόρμα Ενημέρωσης για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

 


 

Σχόλια - Facebook Comments