....

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ "ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ ΜΕ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ"

Ως εξιλαστήριο θέμα εμφάνισε τον εαυτό του στο Ειδικό Δικαστήριο

ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ τον πέταξε εξαρχής στα σκυλιά, ενώ ο ίδιος είναι αθώος για την κατηγορία νόθευσης της λίστας Λαγκάρντ.

«Δεν έχω κάνει καμία απολύτως νόθευση, είναι μια ιστορία στημένη» -είπε- χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιος έστησε την υπόθεση και για ποιο λόγο.

«Δικάζομαι κάθε μέρα και έχω καταδικαστεί από την πρώτη ημέρα. Ποιο τεκμήριο αθωότητας;» διερωτήθηκε.

Διαβάστε τι είπε:

Πρόεδρος: Δικαιούστε να μην απολογηθείτε, να μείνετε στη δήλωση που έχετε κάνει, αλλά να ξέρετε ότι οποιαδήποτε άρνηση σας δεν θα χρεωθεί σε βάρος σας. Αν χρειαστεί να καθίσετε, να το κάνετε.

Παπακωνσταντίνου: Θα απολογηθώ όρθιος. Ευχαριστώ πολύ. Θα ξεκινήσω επαναλαμβάνοντας ότι είμαι αθώος και αρνούμαι τις κατηγορ

Στο τέλος της άνοιξης του 2010, κατά πάσα πιθανότητα τον Μάιο με επισκέφτηκε στο γραφείο μου ο κ. Μπίκας. η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, στο έλεος των κερδοσκόπων, έχει υπογραφεί το μνημόνιο και η ΕΥΠ προσπαθεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να συλλέξει πληροφορίες. Ολη αυτή τη περίοδο ο κ. Μπίκας μου φέρνει γραπτά ή προφορικά πληροφορίες. Μου αναφέρει ότι σε συζήτηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν στην κατοχή της γαλλικής κυβέρνησης στοιχεία που έχουν κλαπεί από ελβετική τράπεζα, και ρωτά τον συνάδελφό του εάν η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να μας συνδράμει. Του απαντά, ότι ο μόνος πρόσφορος τρόπος είναι να έρθουν σε επαφή τα δύο υπουργεία Οικονομικών. Στο περιθώριο ενός Γιουρογκρουπ μεταφέρω στη Λαγκάρντ τη συνομιλία του κ. Μπίκα με τον ομόλογό του. Και τη ρωτώ εάν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία. Στο επόμενο Γιουρογκρουπ, μου λέει «να»ι. Αλλά ότι τα στοιχεία αυτά είναι παράνομα, κλεμμένα, δεν μπορείτε να πείτε ότι τα έχετε πάρει από εμάς.

Καλώ τον κ. Πλασκοβίτη και του ζητώ να έρθει σε επαφή με τον Γάλλο για να πάρουμε τα στοιχεία. Οταν ο κ. Μπίκας με επισκέφτηκε, ήταν η πρώτη φορά που μιλήσαμε για τη λίστα Φαλτσιανί. Νωρίτερα, ο κ. Γεωργακόπουλος μου είχε πει ότι κάποιος τον είχε πλησιάσει και του έλεγε να αγοράσουν τα στοιχεία με λίστα φοροφυγάδων….

Σεπτέμβριος 2010. Ο Πλασκοβίτης έκανε τη συνεννόηση και θα έρθουν μέσω πρεσβείας. Είπα στον κ. Χαλαστάνη ότι θα του δοθούν κάποια απόρρητα στοιχεία και του είπα να έρθουν το γραφείο μου με τον καλύτερο τρόπο. Μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 29 Σεπτεμβρίου η γραμματέας μου μού είπε ότι έχει έρθει ένας φάκελλος από τη Γαλλία. Την επόμενη ημέρα θα έφευγα για Βρυξέλλες. Εκείνο το βράδυ παρακάλεσα τη σύζυγό μου να έρθει να με βρει για να φάμε μαζί. Και επέστρεψα στο υπουργείο. Βλέπω το φάκελλο. Μεσα ένα cd και ένα σημείωμα που γράφεται από έναν αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν αναφέρει τίποτε η επιστολή. Παρά μόνο: Τα στοιχεία που μας ζητήσατε.
Το βάζω στον υπολογιστή και βλέπω χιλιάδες αρχεία Excel.  Ανοίγω στην τύχη, επιμένω στην τύχη μερικά. Δεν ξέρω τι να το κάνω. Φεύγω για το Γιουρογκρουπ. Μετά στην Ουάσινγκτον.

Ξέρω ότι έχω στα χέρια μου κάποια παράνομα στοιχεία. Είναι κρίσιμο να κρατηθούν απόρρητα, μυστικά. Δεν θέλω με τίποτε να δημιουργήσω πρόβλημα στη σχέση μας με τη Γαλλία, η οποία μας στηρίζει παραδοσιακά στο Γιούρογκρουπ. Δεν θέλω να την προδώσω. Το δεύτερο είναι ότι μας απασχολεί το θέμα της φοροδιαφυγής και κυρίως το θέμα της φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αυτό είναι μείζον για την κυβέρνηση. Συσκέψεις επί συσκέψεων. Ηταν μία σκέψη, να συνάψουμε μία σύμβαση με την Ελβετία, ώστε οι Ελληνες που έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία, να πληρώσουν κάποιο φόρο, ή…..

Για την Ελβετία το θέμα του τραπεζικού απορρήτου είναι ζήτημα εθνικής υπόστασης. Οποιαδήποτε παραδοχή από την Ελλάδα ότι έχει στα χέρια της κλεμμένα στοιχεία θα τίναζε την σύμβαση στον αέρα.

* Το ΣΔΟΕ δίωξης δεν θα μπορούσε να κάνει έρευνα σε τέτοιου είδους καταθέτες. Εχει πολλά γνωστά κρούσματα διαφθοράς. Σε δύο ημέρες θα έβλεπα σε τίτλο:

Είχα λοιπόν ενδοιασμούς. Αποφασίζω να δώσω ένα δείγμα σε έναν άνθρωπο, που αυτός θα ήταν ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Πριν του το δώσω, όμως, έπρεπε να ήξερα τι είχα πάνω μου.

Ζητώ από τον συνεργάτη μου να μου πει 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις αλλά και το ύψους του ποσού. Του δίνω το σι ντι. Και επανέρχεται μετά από λίγες ημέρες, και μου δίνει έναν φάκελλο. Μετά του λέω, ότι έκανες δεν θέλω να το κρατήσεις.

Μετά καλώ τον κ. Καπελέρη. Και του λέω, Γιάννη έχουμε λάβει από το εξωτερικό κάποια στοιχεία.
Βλέπω μία γυναίκα, πχ με 500.000.000. Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, πληρώνουν φόρους;
Κάνε μία πρώτη έρευνα, του λέω.

Επανέρχεται μετά από περίπου μια εβδομάδα. Μου έφερε και κάποιες εκτυπώσεις. Από μία πρώτη ματιά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυτά τα ποσά. Σe παρακαλώ συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις, αλλά με διακριτικότητα και προσοχή.
Είμαστε στον Νοέμβριο του 2010. Δεν έχω ακόμη λύσει τον προβληματισμό μου για το πως θα χειριστώ αυτό το θέμα. Είναι περίπου 2 δις. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο έλεγχος θα προχωρήσει. Και προσπαθώ να δω τα επόμενα βήματα. Τον Ιανουάριο, θα συναντιόμασταν στο Νταβός με τους Ελβετούς ομολόγους για το θέμα. Ενόψει αυτής της συνάντησης, συγκαλώ τη σύσκεψη της 24ης Ιανουαρίου με θέμα: Καταθέσεις στο εξωτερικό.

Ο κ. Καπελέρης γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει λίστα εκείνη την εποχή, δεν ξέρει μόνο για τα 20 ονόματα. Εκείνη την περίοδο έχει κάνει και διαρροή στον Τύπο για τη λίστα.

Στο περιθώριο άλλης σύσκεψης είχα εκφράσει τον προβληματισμό μου και στον κ. Νικολούδη.

Στη σύσκεψη πέφτει η ιδέα της σύστασης κλιμακίων ειδικού ελέγχου. Επιφυλάσσομαι. Ομως συνεχίζω να πιστεύω ότι ο κ. Καπελέρης συνεχίζει τον έλεγχό του.

Του έχω δώσει  20 ονόματα με περίπου 1 δις δολάρια. Εχω τη συνείδηση μου καθαρή όμως ότι κάτι γίνεται.
Παράλληλα, όμως φέρνουμε στη βουλή νομοθετήματα σε βάρος της φοροδιαφυγής. Αντιστροφή της απόδειξης, οικονομικό εισαγγελέα, αλλαγές στο ΣΔΟΕ.

Κάθε μήνα τα φορολογικά έσοδα του κράτους πρέπει να είναι 4 δισ. Η εισπραξιμότητα είναι 0,1%. Ως υπουργός Οικονομικών με ενδιαφέρει πολύ να λειτουργούν οι εφορίες και να υπάρχουν έσοδα. Τότε αποφασίζω να κάνω μία αλλαγή. Βάζω στη θέση του Γεωργακόπουλου τον κ. Καπελέρη.  Η θέση μένει κενή για δύο μήνες. Ενας συνάδελφος μου προτείνει τον κ. Διώτη. Σε συνδυασμό με τον οικονομικό εισαγγελέα, μπορούν να λειτουργήσουν και να σπρώξουν κάποια πράγματα, σκέφτομαι. Αναλαμβάνει τον Μάιο. Τον ενημερώνω τότε ότι έχω δώσει κάποια ονόματα στον κ. Καπελέρη. Και μεταξύ 9 και 17 Ιουνίου του στέλνω αυτά τα στοιχεία σε στικάκι.

Πώς έγινε το στικάκι; Ζητώ ένα αντίγραφο του cd από την γραμματέα μου και το κρατώ στο γραφείο.

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορεί κάποιος κάποιον. Οτι δεν έκανες αυτό δεν έκανες εκείνο. Είναι σαφές ότι η χώρα πηγαίνει στην άβυσσο. Οτι θα χρειαστούμε και ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης… Περνάω πλέον όλο τον καιρό μου μέσα στο αεροπλάνο. Εχω ένα πολύ δύσκολο εξωτερικό μέτωπο αλλά και εσωτερικό. Δεν μπορώ να πείσω τους βουλευτές του κόμματός μου ότι πρέπει να περάσω και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Περνάω όλη μου την μέρα στη βουλή να πείσω τους βουλευτές να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Τότε γίνεται σαφές ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει ανασχηματισμό. Ο υπουργός Οικονομικών είχε κουράσει. Η επιλογή του ήταν να βάλει στη θέση μου τον κ Βενιζέλο. Μέσα σε τρεις ώρες τα μαζέψαμε και φύγαμε.

Έδωσα το usb στον αρμόδιο. Δηλαδή στον κ. Διώτη. Λένε γιατί δεν το έδωσες στο Βενιζέλο; Ο αρμόδιος ήταν ο κ. Διώτης.
Στο υπουργείο παραμένουν οι στενοί μου συνεργάτες, κ.κ Ζανιάς, Πλασκοβίτης κλπ. Ο κ. Βενιζέλος δεν άλλαξε κανέναν. Σπάνιο αυτό….

Τρεις εβδομάδες μετά, καλώ στο σπίτι μου τους συνεργάτες μου, στις 6 Ιουλίου. Μέχρι τότε δεν έχω καμία επικοινωνία με τον κ. Διώτη, μόνο του έστειλα την πρόσκληση. Και μετά στις 7 του μηνός του στέλνω το e-mail.  Ρωτώντας πήρες το στικάκι που σου έστειλα;
Αυτή είναι και η τελευταία μου επαφή με τη λίστα ΛΑΓΚΑΡΝΤ. Δεν λαμβάνω ποτέ οποιοδήποτε τηλέφωνο από τον κ. Βενιζέλο για να με ρωτήσει τι έγινε με τη λίστα.
Θεωρούσα εύλογο ότι θα με πάρει. Προσπαθούσα να είμαι διακριτικός με τον νέο υπουργό Οικονομικών ο οποίος δεν θέλει και πολλοί να ανακατεύονται στα ποδάρια του. Γίνονται εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος μου ζητά να μην είμαι υποψήφιος, το ΠΑΣΟΚ συντρίβεται, εγώ δεν εκλέγομαι και πάω σπίτι μου…..
Τον Σεπτέμβριο, οι εφημερίδες γράφουν: Ο Παπακωνσταντίνου έθαψε τη λίστα
Εκείνες τις ημέρες μου τηλεφωνεί ο Διώτης. Μου λέει: ΓΊΝΕΤΑΙ θόρυβος
Τί την έκανες; Την έδωσα στο κ. Βενιζέλο
Μου τηλεφωνεί ο κ. Βενιζέλος και μάλιστα αντιλαμβάνομαι ότι με έχει και σε ανοιχτή ακρόαση για να υπάρχουν μάρτυρες. Του λέω τι έγινε με την Λαγκάρντ και του μεταφέρω ότι την έχω δώσει στον Διώτη. Οκ του λέω.
Συστήνεται Εξεταστική Επιτροπή…. διαβάζω δημοσιεύματα: είναι αυτή η λίστα η κάποιος την έχει πειράξει;
Πάω στην εξεταστική: Δέχομαι καταιγισμό ερωτήσεων… Ο υπουργός που θα μπορούσε να πάρει εκατομμύρια αλλά έκοβε μισθούς

Είπα: Zητείστε από τη Γαλλία τη λίστα. Η λίστα έρχεται. Καταφθάνει στις 21 Δεκεμβρίου. Εγώ φεύγω για την Ολλανδία και στις 27 Δεκεμβρίου δέχομαι τηλέφωνα: Λένε ότι λείπουν από τη λίστα τα ονόματα των συγγενών μου.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα καμία απολύτως συζήτηση ή επαφή μετους συγγενείς μου για ο,τιδήποτε έχει να κάνει με καταθέσεις στην Ελβετία, ή οτιδήποτε. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο.
Το πρώτο που σκέφτομαι: Ποιος μου έχει στήσει αυτήν την ιστορία.
Παίρνω τηλέφωνο την Ελένη και της λέω τι είναι αυτά Ελένη; Δεν έχω ιδέα, μου απαντά.
Διαβάζω εφημερίδες από το εξωτερικό. Ηταν οι χειρότερες ημέρες της ζωής μου.
Μέσα στα Χριστούγεννα ανοίγει η Βουλή για να γίνει πρόταση για προανακριτική για μένα.

Αυτό που βολεύει ήταν να πάει μία ολόκληρη ιστορία επάνω μου…. Από τότε δικάζομαι κάθε μέρα. Και έχω καταδικαστεί από την πρώτη ημέρα. Ποιο τεκμήριο αθωότητας. Από την πρώτη ημέρα της προανακριτικής το κόμμα μου με έχει πετάξει στα σκυλιά…. και ο πρόεδρος του σε άλλη περίπτωση υπερασπιζόταν.
Οι καταθέσεις των συνεργατών μου να ξευτιλίζονται. Άνθρωποι που έχουν προσφέρει τόσα πολλά.
Άθλιος ο έλεγχος του ΣΔΟΕ… Γίνεται μία διαδικασία, στην οποία οι συγγενείς μου διασύρονται απολύτως. Θεωρούνται δεδομένα φοροφυγάδες.
Η βασική κατηγορία της νόθευσης περνάει με οριακή πλειοψηφία.
Δεν έχω κάνει καμία απολύτως νόθευση είναι μια ιστορία στημένη.
Είχαν βρει τον ένοχο. Δεν θα διανοήθηκα ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο. Λειτούργησα όπως όριζε το καθήκον μου.

http://www.aixmi.gr

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments