....

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και είναι μία λαμπρή ευκαιρία για τον καθένα μας να σκεφτεί τι έχει κάνει για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει την καθημερινότητά του, προκειμένου να συμβάλει στον κοινό αγώνα για τη διατήρηση του κοινού μας σπιτιού, που είναι ο πλανήτης Γη!

Πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της προσπάθειας να προστατέψουμε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη είναι η αδιαφορία ή η αντίληψη ότι είμαστε πολύ μικροί και δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τίποτε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολύ μεγάλες αλλαγές ξεκίνησαν από τους πολίτες όταν αυτοί κατάφεραν να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη των πολλών μονάδων που αποκτούν έναν κοινό στόχο. Ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά, αρκεί να προσπαθήσει και μάλιστα να δώσει έναν συλλογικό αγώνα.

Ο Δήμος Έδεσσας κάνει μία προσπάθεια, που με βάση τις δυνατότητές μας μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντική, καθώς εξελίσσεται σε διάφορα μέτωπα. Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια σε όσες από τις πτυχές της μπορούν, προκειμένου να βελτιώσουμε τη θέση μας, αλλά και την αυτοεκτίμηση της τοπικής κοινωνίας.

Για παράδειγμα οι πολίτες θα μπορούσαν να στηρίξουν λίγο περισσότερο την προσπάθεια για ανακύκλωση, έτσι ώστε να υπάρχει η κρίσιμη μάζα για να επεκταθεί σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες και να αναπτυχθεί όσο είναι δυνατό.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτό! Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Έδεσσας υλοποίησε και υλοποιεί προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας, με δημιουργία υποδομών που αφενός μας βοηθούν να κάνουμε οικονομία και αφετέρου μειώνουν το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουμε λόγω της συμμετοχής μας στο Σύμφωνο των Δημάρχων, την ισχυρή αυτοδιοικητική οικογένεια της Ευρώπης που έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων.

Όμως ένα γνωστό σύνθημα αναφέρει «σκέψου παγκόσμια δράσε τοπικά», που σημαίνει ότι πρέπει να προστατέψουμε πρώτα τον τόπο μας και με τον τρόπο αυτό να συμβάλουμε στην περιβαλλοντική προστασία του πλανήτη.

Οι φυσικές ομορφιές του τόπου μας είναι πολλές, καθώς έχουμε την τύχη να διαθέτουμε έναν καταπληκτικό ορεινό όγκο, πανέμορφους ποταμοβραχίωνες και τον μοναδικό φυσικό καταρράκτη σε αστικό χώρο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και δύο υπέροχες λίμνες.

Δυστυχώς, πρέπει να επαγρυπνούμε για την προστασία όλων αυτών των δώρων της φύσης και στον συνεχή αυτό αγώνα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μας, έτσι ώστε η φωνή μας να είναι πιο δυνατή και οι πράξεις μας πιο αποτελεσματικές.

Οι εξελίξεις στη Βεγορίτιδα δείχνουν ότι η φύση μπορεί να γιατρεύει τις πληγές της, όμως για να το κάνει με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία χρειάζεται τη βοήθειά μας ή τουλάχιστον να μην επιχειρούμε να της δημιουργήσουμε νέες πληγές.

 

 

Δημήτρης Γιάννου

Δήμαρχος Έδεσσας

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments