....

ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ : ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.

Την ένταξη, στα προωθούμενα νομοσχέδια, της δυνατότητας

ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς τους Δήμους προτείνει και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς, Νάντια Βαλαβάνη Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών και Νικόλαο Βούτση Υπουργό Εσωτερικών, η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, επισημαίνει η Δήμαρχος, θα διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας που αδυνατούν ν΄ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους , λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, αλλά θα ωφεληθούν και οι Δήμοι ενισχύοντας σε κάποιο βαθμό με τον τρόπο αυτό τα οικονομικά τους, όπως είναι αυτά των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της Δημάρχου Σκύδρας, που κοινοποιείται ταυτόχρονα στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, στον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και στους Βουλευτές του Νομού μας, έχει ως εξής: 

«Κυρία και Κύριε Υπουργέ

Είναι γνωστό ότι οι Δημότες μας έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δήμο μας, από Δημοτικά Τέλη (άρδευσης, τοπικών έργων, ΚΟΚ, νεκροταφείου κλπ) τα οποία χρονίζουν και πολλοί αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και αδυναμίας πληρωμής τους. Συχνά οι προσαυξήσεις των οφειλόμενων τελών, λόγω καθυστέρησης πληρωμής τους ξεπερνούν το οφειλόμενο κεφάλαιο.

Πρόσφατα με το άρθρο 51 του Ν. 4257/2014 (ΦΕΚ Α’ 93/14-04-2014) υπήρξε η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους. Έτσι: Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δήμους μπορούσαν  να ρυθμίζονται και να  καταβάλλονται ως ακολούθως: Α) Όσες ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν βεβαιωθεί έως 31.12.2009 υπάγονταν στις ρυθμίσεις των σχετικών διατάξεων του ν. 3801/2009.
Β) Όσες ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν βεβαιωθεί από 1.1.2010 μπορούσαν να ρυθμίζονται ως ακολούθως: α) Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων. β) Για οφειλές μέχρι 5.000,00 ευρώ σε είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων και υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη των 100 ευρώ. γ) Για οφειλές από 5.000,01 ευρώ μέχρι 10.000,00 ευρώ σε σαράντα οκτώ (48) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων. δ) Για οφειλές από 10.000,01 ευρώ μέχρι 20.000,00 ευρώ σε εβδομήντα δύο (72) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων. ε) Για οφειλές από 20.000,01 ευρώ και πάνω σε εκατό (100) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.
Σήμερα η νέα  κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προωθεί την ρύθμιση  χρεών των πολιτών προς την εφορία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 και να δύνανται να εξοφληθούν μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις και με ελάχιστη δόση 20 ευρώ / μήνα. Εννοείται ότι υποστηρίζουμε αυτήν την παρέμβασή σας για τη ρύθμιση των χρεών των πολιτών προς την εφορία.  Προτείνουμε το ίδιο να ισχύσει και για όλες τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς τους Δήμους, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2014, να υπαχθούν στις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις.

Εναλλακτικά θα μπορούσε να ισχύσει εκ νέου παρόμοια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που προέβλεπε το άρθρο 51 του Ν. 4257/2014 (ΦΕΚ Α’ 93/14-04-2014), που αναφέραμε παραπάνω.

Με την πρότασή μας για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς τους Δήμους, πιστεύουμε ότι πολλοί θα ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα ευεργετικό για τα πενιχρά οικονομικά του Δήμου μας.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την προσοχή σας και σας ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα».

                                                               ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments