....

ΔΙΠΛΗ «ΒΟΜΒΑ» ΤΣΙΠΡΑ: ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2015 ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Δύο «βόμβες» έριξε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας, είπε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταργηθεί από το 2015 το ΕΝΦΙΑ!

Πρόκειται για μια δήλωση που ξάφνιασε, δεδομένου ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ήταν μια από τις βασικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ασκήσει πολύ σκληρή κριτική στην πρώην κυβέρνηση για την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου. Η δεύτερη «βόμβα» είχε να κάνει με το γεγονός ότι άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοψήφισμα σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές. Για το θέμα του δημοψηφίσματος έχουν υπάρξει πολλάκις δηλώσεις από στελέχη της κυβέρνησης που το έχουν αφήσει ανοιχτό, ωστόσο πάντα διαψεύδονταν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Σακελλαρίδη. Πάντως, στις δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές, λέγοντας ότι για το λόγο αυτό δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα.

Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ και το θέμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε όλα τα μεγάλα θέματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας. Μεταξύ άλλων, μάλιστα, εξέφρασε τη στήριξή του στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη για τον οποίο είπε ότι «είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα» και πως έχουν «αγαστή συνεργασία».

«Θα μείνει ο ΕΝΦΙΑ αν δεν πιάσουμε τους στόχους»

Πιο αναλυτικά, και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο φόρος επί των ακινήτων να μείνει σε ισχύ και για το 2015, διευκρινίζοντας ότι η κατάργησή του έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που έχουμε να ανταποκριθούμε στους στόχους μας. «Εάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4% θα μπορέσουμε να δούμε στο δεύτερο εξάμηνο το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Εάν δεν το καταφέρουμε, δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι προτεραιότητων, δεν θα μπορέσουμε… Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας, με τις δυνατότητες που θα έχουμε να ανταποκριθούμε στους στόχους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός τόνισε, πάντως ότι «πιστεύουμε ότι με το πακέτο των μέτρων που έχει προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έχουμε τελικά πλεόνασμα μεγαλύτερο του 1,2%».

 

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα»

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως έχει διαφανεί ότι η κ. Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση και τόνισε πως θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα, για τη Γερμανία και για την Ευρώπη μια εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη Γερμανίδα καγκελάριο «εγκλωβισμένη», καθώς «δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί ότι το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα είναι αποτυχημένο».

Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο λαό, όχι με εκλογές αλλά με δημοψήφισμα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα δεν θα φθάσουν στο σημείο αυτό και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα επικρατήσει η λογική και θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό. «Πήραμε εντολή λύσης εντός Ευρώπης χωρίς να ματώνει ο ελληνικός λαός», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι κανένας στην Ευρώπη δεν θα έχει όφελος από ενδεχόμενη ρήξη, σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θέλουμε από την ενωμένη Ευρώπη να πάμε σε διχασμένη Ευρώπη. Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές», διερωτήθηκε, διαψεύδοντας τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Εκτίμησε πάντως ότι «δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα γιατί θα υπάρξει συμφωνία», διευκρινίζοντας όμως ότι «αν δεν επέλθει συμφωνία τη λύση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός». Παράλληλα, χαρακτήρισε πλεονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ την πολυσυλλεκτικότητα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν κάποιος δεν θέλει να την δυναμιτίσει, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη, χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ καταλόγισε στους πολιτικούς του αντιπάλους και σε ισχυρά κέντρα της Ευρώπης ότι κατασκεύασαν «ναρκοθετημένο πεδίο», ευελπιστώντας η κυβέρνηση θα αποτελέσει απλά μία παρένθεση. «Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση», είπε και έκανε λόγο για παγίδα, ενώ παρατήρησε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε κατάσταση απελπισίας.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «ήταν λάθος που δεν πήραμε χρήματα με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου» και εξήγησε ότι αυτό οφείλεται σε «παραπλάνηση», καθώς η κυβέρνηση αρκέστηκε σε προφορικές διαβεβαιώσεις του κ. Ντέισελμπλουμ ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ. Ακόμη, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ήταν άπειρη, ωστόσο επεσήμανε ότι τηρεί τους όρους της εχεμύθειας, χωρίς να δίνει ψευδείς πληροφορίες. «Δουλεύει διαρκώς η μονταζιέρα με διαρροή ψευδών ειδήσεων», συμπλήρωσε.


«Δεν υπάρχει αξιολόγηση και μνημόνιο»
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση, ούτε μνημόνιο, εξηγώντας όμως ότι οι δανειστές επαναφέρουν διαρκώς το mail Χαρδούβελη. Επίσης, χαρακτήρισε σημαντικές νίκες «στα σημεία» τις αλλαγές στη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι «οι υπουργοί επί Σαμαρά περίμεναν οκτώ ώρες σε ένα σαλονάκι για να τους εξετάσουν οι τροϊκανοί» και σημείωσε ότι «πολλοί προσπάθησαν να πάρουν πίσω αυτά που έχασαν στις 20 Φεβρουαρίου». Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τους δανειστές έχουν πέσει οι συντάξεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο ΦΠΑ.

Σε ερώτηση γιατί δεν γίνεται μια μεγάλη συμφωνία, αλλά υπάρχει διαπραγμάτευση για μία ενδιάμεση συμφωνία, τόνισε ότι η δεύτερη βολεύει τόσο τη χώρα, όσο και τους πιστωτές για να αποκατασταθεί ένα κλίμα συνεννόησης και εμπιστοσύνης. «Μετά θα μπορούμε να συζητήσουμε με μία άνεση», εξήγησε. Παραδέχθηκε ότι «μετά τις 20 Φεβρουαρίου έχουμε καθυστερήσει δραματικά», ωστόσο υποστήριξε ότι αυτό έγινε «όχι με δική μας ευθύνη», ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, αν ξεκινούσε η συζήτηση με «αγκάθια» όπως το ασφαλιστικό.

 

«Αγαστή η συνεργασία μου με τον κ. Βαρουφάκη»

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, τον χαρακτήρισε «κεφάλαιο» για την κυβέρνηση και τη χώρα, συμπληρώνοντας ότι έχει ενοχλήσει γιατί «μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι αυτοί», αλλά και ότι η συνεργασία του μαζί του είναι αγαστή. Παράλληλα, δικαιολόγησε τον κ. Βαρουφάκη για την απουσία του από το δείπνο μετά το Eurogroup, αποδίδοντας την στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ως μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού. «Η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σ' έναν άνθρωπο, ο πρωθυπουργός έχει πάντα την ευθύνη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας ενώ επέμεινε ότι δεν διαμορφώνεται η διαπραγματευτική στρατηγική της χώρας με το αν κάποιος πήγε ή όχι σε ένα δείπνο.

Σε άλλη ερώτηση για τον «ανασχηματισμό» των ομάδων διαπραγμάτευσης, σημείωσε ότι η ώρα είναι κρίσιμη και υπήρχε ανάγκη αναδιοργάνωσης. «Είμαστε έντιμοι στη διαπραγματευτική μας τακτική», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για διαφωνία των εταίρων, σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι «να επιβάλουμε στα νησιά μεγάλης ζήτησης οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ να γίνονται με πιστωτική κάρτα». Επίσης, εκτίμησε ότι η στάση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα διαφοροποιήθηκε, εκφράζοντας την ελπίδα του για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν είναι μία χώρα του πεταματού», ζητώντας τη συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την έξοδο από την κρίση και επισήμανε ότι «οι κινήσεις που κάνω δεν είναι κινήσεις αριστερού πρωθυπουργού αλλά κινήσεις ευθύνης».

Σε ερώτηση για το αν έγινε πρόταση στον Κώστα Καραμανλή, για την Προεδρεία της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι η μοναδική πρόταση που έκανε ήταν στον Προκόπη Παυλόπουλο. «Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και όχι πολιτικό φλερτ με τον Κ. Καραμανλή», ξεκαθάρισε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι οι φυλακές πρέπει να αλλάξουν με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει χαλάσει τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ. «Ο νόμος για τα βραχιολάκια δεν έγινε για να εξυπηρετήσει κάποιους», επανέλαβε. Παράλληλα, μίλησε για πολιτική υποκρισία κάποιων και αναφέρθηκε σε ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπέρ της αποφυλάκισης των πρωταίτιων του πραξικοπήματος του 1967, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατία δεν φοβάται και δεν εκδικείται.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments