....

«ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ» ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΔΕΣΣΑΙΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ

 «ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΟΠΗ ΒΛΑΧΟΥ, ΜΕ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

Με τη μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου ήρθε στα χέρια μας το νέο βιβλίο της φιλολόγου Μερόπης Βλάχου «Δωδέκατη Νύχτα» με εικονογράφηση από την Κατερίνα Αντωνοπούλου. Οι δύο φιλόλογοι, ελληνικής και αγγλικής γλώσσας αντίστοιχα, συνάδελφοι στο ίδιο Γυμνάσιο, έχουν μια ιδιαίτερη  αγάπη για τη λογοτεχνία.

Η Μερόπη Βλάχου εργάστηκε πάνω στο κείμενο της «Δωδέκατης Νύχτας» του Ο.Σαίξπηρ και η Κατερίνα Αντωνοπούλου εικονογράφησε τις μορφές των ηρώων.

Η «Δωδέκατη Νύχτα» είναι μια κωμωδία παρεξηγήσεων με έντονο το στοιχείο της τραγικότητας. Ο Σαίξπηρ έγραψε έναν ύμνο για τον Έρωτα. Μέσα από τη μεταμφίεση της αρχοντοπούλας Βιόλας ως Σεζάριο και την εκπληκτική της ομοιότητα με τον αδερφό της ονόματι Σεμπάστιαν, ο Σαίξπηρ δημιούργησε μία κατάσταση παρανοήσεων, υπογραμμίζοντας το υποβόσκον χάσμα ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι. Η πλοκή του έργου ακολουθεί την τριγωνική σχέση ή αλλιώς τη σχέση "γάτας με ποντίκι".

 

Την ευφυή αυτή κωμωδία καταστάσεων, που δεν μπορεί να γλιτώσει απ' την τραγικότητα, επεξεργάστηκαν με ξεχωριστό τρόπο οι Μ.Βλάχου και η Κ.Αντωνοπούλου. Ο διάλογος είναι  σύγχρονος και καλογραμμένος, εύληπτος για μικρούς και μεγάλους.

Όπως μάλιστα αναφέρει η Μερόπη Βλάχου στον πρόλογο του βιβλίου-διασκευή «Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ προέκυψε σαν παιχνίδι με τη φίλη μου Κατερίνα Αντωνοπούλου, που πολύ το ευχαριστηθήκαμε. Οι μεγάλοι δημιουργοί είναι γενναιόδωροι, επιτρέπουν να ‘’παίξουμε’’ μαζί τους».

Δεν θα σας αναφέρουμε  περισσότερες λεπτομέρειες γιατί όπως λέει και ο Φέστας (ο γελωτοποιός): «Στην εποχή μας τα λόγια είναι σαν γάντι μαλακό, πολύ εύκολα γυρίζει ανάποδα το μέσα έξω».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μολύβι και αξίζει να έχει μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.

 

Βιβλία της Μερόπη Βλάχου που κυκλοφορούν: «Διογένης, ο σκύλος» (εκδ.Βάρφη, 2018, σε μορφή κόμικ) και «Οδύσσεια» (διασκευή, εκδ.Μολύβι). Έχει δρομολογηθεί και η έκδοση της Ιλιάδας.

 

Κατερίνα Αθανασίου

Σχόλια - Facebook Comments